10 Август 2020понеделник21:31 ч.

БНТ със специална програма по случай 170-ата годишнина от рождението на Иван Вазов

/ брой: 129

автор:Дума

visibility 323

Предаването "Лято с БНТ" ще отбележи рождението на Иван Вазов на 9 юли със специално празнично издание. В студиото ще гостуват проф. Валери Стефанов и проф. Милена Кирова - редактор и съставител на сборника "Софийски разкази", който ДУМА представи. В него са включени трийсет Вазови разказа със сюжети от столичния живот. Подредени хронологично, те представят истинска хроника на събитията в българската столица от края на XIX до началото на XX век.

Директорът на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин и актрисата и режисьорка Бойка Велкова ще представят спектакъла "О ти, която и да си..." - лиричен колаж за любовта по стихове, писма и спомени на Иван Вазов от Мирела Иванова, както и изложбата пред Народния театър, посветена на поета. Тя е част от традиционните чествания на Столичната община по повод рождението на Вазов.

Ще има и преки включвания от Русе - града, в който поетът е срещнал съпругата си Атина Болярска, и от Пловдив, откъдето зрителите ще могат да проследят тържественото шествие и церемонията пред библиотеката "Иван Вазов".

"Лято с БНТ" ще покаже и книгата "Иван Вазов и неговите близки" с авторка Вера Вазова - дъщеря на генерал Георги Вазов и племенница на народния поет, песни по текстове на Вазов, произведението "Великата рилска пустиня" и библиотека, събрала творчеството на поета в 300-годишна топола в родния град на Иван Вазов - Сопот.

Режисьорът Борис Радев ще представи своя документален филм "Театър по време на пандемия", който БНТ ще излъчи в 22.30 ч. Филмът е заснет по поръчка на Народния театър и е завършек на общата кампания с БНТ "Препрочитаме Вазов", която продължи близо пет месеца. Сценаристка е журналистката Аделина Радева, а оператор - Румен Ганев. С помощта на документални кадри и исторически възстановки филмът разказва за връзката на народния поет с Народния театър, в който и до днес му се пази място на всяка постановка. Същевременно режисьорът търси паралел между епидемията от испанския грип в началото на XX век, преживяна от Вазов, и сътресенията в съвременния ни живот, предизвикани от разпространението на вируса КОВИД-19. Така филмът предава фактите от историята като артефакт на вярата в триумфа на духа над бедствията и страха.

Всеки втори иска предсрочен вот

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 152

ИЗПРАВЕНИ СМЕ ПРЕД ПОРЕДНОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 152

Протестиращите освободиха кръстовището пред СУ

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 152

Автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 152

Затварят хотели по морето

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 152

Любомир Дацов: С мерките правителството купува симпатии

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 152

Добивът на домати и пипер се срина

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 152

Масови протести след изборите в Беларус

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 152

Основателят на "Белите каски" е мамил Запада

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 152

Кратки новини

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 152

Защо тероризмът вирее и в Африка

автор:Елиана Иванова

visibility 13

/ брой: 152

Протестен марш на пробудения дух

visibility 10

/ брой: 152

Анатомия на един протест

visibility 13

/ брой: 152

Датата

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 152

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 342

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ