03 Юли 2020петък23:46 ч.

Даниела Бобева

Бобева: Не се правят данъчни промени в криза

/ брой: 98

автор:Дума

visibility 253

Данъчни промени в условията на криза не се правят. Има много други странични фактори, които редуцират ефекта от такива промени. Това коментира пред БНР проф. Даниела Бобева, икономист, финансист, бивш икономически вицепремиер, преподавател, по повод намаляването на ДДС за барове, дискотеки и ресторанти.

Според нея намаляването на ставката на ДДС няма да помогне на сектора да се възстанови от шока. "Намаляването на приходите от ДДС едва ли ще срине бюджета. Въпросът е, при положение, че приходите в бюджета намаляват, разходите се увеличават, дефицитът се увеличава, изглежда несериозно да се правят такива мерки точно в този момент. От гледна точка на фиска има деструктивен ефект. От икономическа гледна точка полза няма", коментира тя. По думите й има теория, че когато се намаляват данъчните ставки, бизнесът е по-склонен да плаща данъци, отколкото да ги укрива. Но ефектът ще е маргинален, прогнозира тя.

"Всичко това между министъра и премиера е нещо като игра за наивници. Преди избори не се преструктурира данъчна система. Въвеждането на прогресивното данъчно облагане ще бъде една скрита форма за общо покачване на данъците", смята Бобева.

Икономистът подчерта, че българската икономика е отворена и намаляването на външното търсене ще й влияе зле. "Лошите неща в икономиката като външна среда ще окажат влияние през следващата година. Ще абсорбираме шока от това, че сме си стояли два месеца по къщите, много по-бързо, но влошаването на външната среда ще има много негативна роля върху икономическия растеж. Спад от около 4-5% е най-вероятен", каза тя. Проф. Бобева допусна като възможно удвояване на безработицата сред младите хора.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 477

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 474

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1071

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ