30 Октомври 2020петък10:38 ч.

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

/ брой: 182

автор:Дума

visibility 1191

"Приста Ойл", "Монбат" и свързаните с тях компании напускат Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Това е обявил по време на заседание на управата на организацията индустриалецът Пламен Бобоков, който с брат си Атанас е акционер в тези компании. Двамата са обвиняеми, заедно с бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков и няколко бизнесмени, за схема за загробване на отпадъци от рециклирането на акумулатори, вместо унищожаването им.

"КРИБ няма нищо общо с това, което беше, и отдавна вече няма нищо общо с "гласа на българския бизнес", аргументира се Бобоков, който е на свобода срещу парична гаранция. "Цялото това гробно мълчание, на фона на всичко случващо се с българския бизнес днес, откритите атаки срещу публични и непублични компании и репресиите срещу бизнесмени от различни нива, в ярък контраст с истеричните призиви от страна на организацията за подкрепа и благодарност към правителството, по всякакви възможни и невъзможни поводи, превърна КРИБ в обикновена казионна организация "на повикване". Превземането на КРИБ е само част от плана за превземане на цялата държава и видимо дотук успява", смята бизнесменът.

Пламен Бобоков от 2014 г. е член на УС на КРИБ, а компаниите от групата от дълги години са част от организацията. Още през юни той изрази разочарованието си от това, че конфедерацията не е излязла дори и с "половин уста" с позиция по случая с прокурорското разследване около отпадъците на "Монбат", и каза, че вероятно ще напуснат организацията.

Това е поредният бизнес, който се оттегля от КРИБ, същото направи през миналата година Българската петролна и газова асоциация. През 2015 г. напуснаха големите американски енергийни компания "Ей И Ес" и "КонтурГлобал". Доверието си от КРИБ сне и Американската Търговска камара. Под ръководството на Кирил Домусчиев, който оглави КРИБ през 2014 г., организацията се превърна в "присъдружна" на правителството на Бойко Борисов, често заема позиции в негова полза и подкрепя спорни намерения и решения. Кабинетът пък се съобразява с всички искания на конфедерацията, особено в областта на енергетиката.

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ