14 Август 2022неделя10:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°. Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°.

През 2021 г. светът е похарчил над 2 трилиона долара за война и подготовка на война - най-голямата сума в историята на човечеството

На фокус

Богатите купуват бункери

Кризата на неолибералния капитализъм носи войни и смърт

/ брой: 129

автор:Дума

visibility 23

Проф. Васил ПРОДАНОВ


Войната в Украйна раздели българското общество на две групи, всяка от които вижда в другата "образа на врага", който обслужва интересите на чужди сили, представлява "агент на влияние", слуга е на чуждо посолство. У нас евро-атлантическата хегемония води до доминацията на единия образ на врага и призиви за уволнение на говорещите различно в официалните медии. Говори се, че светът вече става друг, че може да се употреби дори ядрено оръжие. И това не е поради ставащото в Украйна, което е само израз на вече съществуващи тенденции. Още в края на 2021 г., преди да се заговори за перспективи на война в Украйна, в статия под заглавие "Нещо се счупи: Защо 2022 г. е пълна с потенциални заплахи" британският вестник "Индипендънт" написа: "Сега в света назряват повече военни конфликти, отколкото когато и да било след Втората световна война".
Отново навлизаме в света на големите войни, в които ще загинат стотици милиони хора. За това се пише и говори всекидневно с нарастващ страх навсякъде по света. Тръмп, Байдън, Сорос, Медведев, Рогозин, Лукашенко и стотици други политици и аналитици говорят за нарастваща вероятност от Трета световна война. Неслучайно в англоезичното пространство на интернет фразата "трета световна война" се среща 1 милиард и 920 милиона пъти.
Във времена на икономически кризи на капитализма войните в цялата му история са инструмент за излизане от тях чрез рязко засилване на ролята на държавата и насочване на производството и потреблението във военната сфера. В тези периоди

обществата са силно разделени

засилват се вътрешните борби и противоречия, радикализацията на масовото поведение и политическата поляризация. Това се вижда днес например при глобалния хегемон САЩ, където американците масово купуват оръжие, за да се защитават от опасностите на едно все по-разделено общество - последните две години са рекордни в броя на новозакупените оръжия от тях, по около 20 милиона годишно. Колкото повече оръжия се купуват вътре в една страна, толкова по-силни са страховете и противопоставянията. В такива ситуации капиталистическите държави излизат от кризата чрез вътрешно обединение с помощта на създаване образа на врага - евреите, комунистите, руснаците, китайците и пр.
Неолибералният американизиран и глобализиран капитализъм изостри всички тези противоречия - като се почне от гигантското неравенство и поляризация в страната-хегемон и се стигне до промени в глобалното съотношение на силите, които САЩ отчаяно се опитва да спре. Затова и войната се превръща в основен инструмент на кризисния американизиран неолиберален капитализъм. Това, което наблюдаваме в момента, са опитите чрез образа на врага и милитаризацията на икономиките да се преодолеят нарастващите класови противоречия вътре в държавите, приемащи множество най-различни форми.
Както при предишните войни имаме съчетание на серия от кризи, които сега са дори повече и взаимно се подсилват - по-скоростно от всякога нарастване на социалното неравенство, икономическа криза и икономически войни с техните инфлационни, стагфлационни, енергийни, продоволствени кризисни следствия; биологическа криза, свързана със световни пандемии; екологическа криза, предвещаваща опустошаване на големи региони от планетата и десетки милиони климатични бежанци; геополитическа и геоикономическа криза, свързани с отслабване на световния хегемон и появата на нови глобални играчи, разместващи световното съотношение на силите.
За това, че

Украйна е само едно от проявленията

на глобална милитаризация през последните години, говорят много факти. Все повече международни договори, свързани с разоръжаване, не работят още преди това. През 2020 г. САЩ решиха да напуснат споразумението за открито небе. Те излязоха от Договора за противоракетна отбрана още през 2002 г. по времето на Джордж У. Буш и от Договора за ядрени сили със среден обсег  при Тръмп. Глобалните институции, създадени през изминалите десетилетия, стават все по-неспособни да реагират на кризите и проблемите. Войната се завърна като легитимен инструмент на международните отношения и светът, в който живеем, все повече е свят с нарушени правила. Ускорено се създават и нарастват по разходи и дейност нови видове армии - кибервойски и космически войски.
САЩ се опитват да намалят гигантския си търговски дефицит и скоростно нарастващ дълг чрез т.нар. военно кейнсианство - увеличаване на производството и продажбата на оръжие, тъй като са в отчаяното положение на скокообразен ръст на държавния дълг, надвишаващ вече 30 трилиона долара и продължаващ да расте, тъй като търговският баланс на страната е отрицателен, а потреблението не е достатъчно за решаване на проблема. Неслучайно и преди Байдън, през 2017 г. Тръмп започна своята дейност по превръщането на САЩ отново във "Велика Америка", отивайки в Саудитска Арабия и сключвайки най-голямата оръжейна сделка в американската история за 110 млрд. долара и допълнителни продажби за 10 години за 350 млрд. долара. Байдън подписа законопроект за ленд-лийз от типа на този през Втората световна война с Русия и Великобритания - даване на оръжия на Украйна на лизинг. Според Стокхолмския международен институт за изследване на мира САЩ са най-големият износител на оръжие в света, получили печалба от 38,6% от продадените оръжия в периода между 2017 и 2021 г., което е увеличаване с 32,2% в сравнение с периода между 2012 и 2016 г. Продали са оръжие на над 100 държави в света.
 Оръжието, което се купува и продава в света, се увеличава скоростно и с това той не става по-сигурен, а се превръща в гигантски барутен погреб. През март 2022 г. България е продала в чужбина само за един месец оръжие за 8 млрд. долара, което е повече от всяка друга продажба на оръжие в нашата история. Светът се нуждае от все повече оръжия и купува все повече оръжия.

По време на предишната надпревара

във въоръжаването през 1980-те години световните разходи за въоръжаване по цени от 2020 г. нарастват до 1,5 трлн. долара през 1989 г. След разпада на източноевропейския социализъм намаляват до малко над 1 трлн. през 1990-те години. След 2000 година противоречията на неолибералния капитализъм се засилват и разходите за война започват отново да растат. През 2021 г. 132 държави в света имат по-големи военни разходи в сравнение с предишната година. Общо светът е похарчил над 2 трилиона долара за война и подготовка на война - най-голямата сума в историята на човечеството. САЩ вече харчат значително повече за военни средства, отколкото в разгара на Корейската, Виетнамската и всеки друг момент от предишната Студена война. Годишният бюджет за тази цел вече е около 800 млрд. долара, но анализите говорят, че през следващите години той вероятно ще стигне до 1,6 трлн. долара.
Сумата, похарчена от оръжейната индустрия за лобиране в ЕС, почти се удвои още между 2012 и 2017 г. и оттогава настъпи огромно увеличение на европейските военни разходи. Бюджетите за отбрана нарастват: нов Европейски фонд за отбрана от 8 милиарда евро, например, за първи път ще предостави публични пари на ЕС за научни изследвания и разработване на високотехнологично военно оборудване, докато звучащият по Оруел Европейски фонд за мир финансира предоставянето на смъртоносни оръжия на страни извън ЕС.

Следва

Клуб 24 май

Държавата дава 800 млн. лв. на "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 156

Смениха шефа на АПИ

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 156

НАП: Строители крият 480 млн. лв. данъци годишно

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 156

Трети сме по износ на ток в Европа

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 156

Осуетени атаки срещу Запорожката АЕЦ

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 156

Българите съживяват търговията в Одрин

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 156

Германия застрашена от нивото на Рейн

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 156

Украински заплахи

автор:Юри Михалков

visibility 159

/ брой: 156

Зануляване

автор:Марин Милашки

visibility 435

/ брой: 156

Ами ако Москва напълно спре доставките на газ?

автор:Дума

visibility 493

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ