13 Април 2021вторник13:05 ч.

Проф. Агни Арванитис:

Богатство е да живеем в мир, да се обичаме, да сме в хармония с природата

Трябва да запазим усмивките и радостта си и да вярваме в добрите неща, които непременно ще ни се случат на Балканите, казва президентката на Международната организация за биополитика

/ брой: 160

автор:Лилия Томова

visibility 1941

Проф. Агни Влавианос Арванитис е гръцки биолог, президент на Международната организация за биополитика (BIO). Тя беше у нас за международна конференция на тема: "Неделимостта на сигурността в международните отношения".

- Какво се случва днес с народа на Гърция, Агни?
- Време е и в България да се говори повече за това, защото в Европа, а сигурно и у вас, навярно има вече много, да ги наречем, "негативни реклами". И макар че икономическата криза обхвана много европейски страни, преди нещата там, а и при нас се развиваха така, че се появи една свръхконсумация, свръхпотребление.
- Е, народите имат ли вина за това?
- Ще ви кажа. Хората преди няколко години изгубиха това, което притежаваха, поради факта, че се създаде атмосферата на свръхпотребление, на свръхконсумация. Така че хората често се чувстват и виновни, и дори гузни, че са похарчили много пари тогава. Това е факт обаче не само за Гърция, за целия свят е в сила тази констатация. Заемите бяха бързи и парите бяха похарчени също много бързо. Следваше нов заем - и ново, пак много бързо изхарчване... Но вината за високия ни дълг падна, както винаги, върху социалните помощи, заплатите, пенсионната възраст, здравеопазването, образованието, върху хората в пенсионна възраст. Да, политиците продължават да обещават, че само ако "реформираме" и "оптимизираме" секторите, "ще се оправим". Но тогава защо страните с висока продуктивност, високи и постоянни такси за образование и дори здравеопазване също имат проблеми с държавния и частния дълг? Американците например никой не би могъл да обвини в мързелуване, даже годишният им отпуск е десетина дни, но на глава от населението е също толкова голям държавният дълг, колкото и на гърците. А ние имаме и по-ниска пенсионна възраст, и по-дълъг отпуск. Пенсионираме се на 61 години, в САЩ - на 66.
Политическите дейци, техните действия обаче са съвсем друг въпрос. И не народът е виновен - въпросните политици вземаха твърде много за себе си, без да се съобразяват какви ще станат нещата в държавата.
- Дали повечето политици по света, или поне - на Балканите, са като тези ваши, които давате, макар и за отрицателен пример, г-жа Арванитис?
- В света има криза на лидерството. И затова конференцията, в която участвам, е особено важна, защото се обединяваме около мисълта, около идеята за ново лидерство. А в Гърция, връщам се отново на въпроса ви, днес времената са много трудни. Ако живеете в град, няма да почувствате като "много огромни" проблемите, но ако отидете при демонстрантите, ще видите големи групи, които казват съвсем категорично: "Стига!", "Достатъчно!" и "Омръзнахте ни!". Просто данъците растат неимоверно, а бедните хора не могат да ги плащат. Но на тези демонстрации, за които ви казвам, има и специални групи, няма да се уплаша да кажа, с дори терористичен характер и са там, за да създават допълнително безредие. Телевизиите показват и наистина много добре организирани  протестиращи, но и други групи, създадени заради безпорядъка. Не, те не са фанатици, а са внедрени, за да създават безпокойство. Да, има много хора, които демонстрират против правителството, които говорят за конкретните си проблеми. Но останалите създават безредията. Живеем в много трудни времена, за Гърция също са ужасни. Иначе страната ми е рай - хубаво, дори през зимата, време, можеш да поплуваш на половин час ходене от дома си. Но за да бъдат създадени пред тази от Бога благословена страна - вината не е на обикновените хора.
- На нас като съседи ни е нужна спокойна, благоденстваща Гърция. Ако някоя страна на Балканите е неспокойна, и самите Балкани ще са такива, не е ли така?
- Как да не е така? Ето и други европейски страни - и Испания, и Португалия, и Ирландия кипят. Но трябва да запазим усмивките и радостта си и да вярваме в добрите неща, които непременно ще ни се случат, на Балканите - също. И защото кризата е наистина огромна, трябва да се опитаме да не сме негативни, а тъкмо напротив. Нали в предишни времена е имало дори войни... Но нека тези неща останат в миналото, а ние да си построим нов, общ Акропол.
- И задружни Балкани.
- На първо място! Работя по много проекти със страните от Източна Европа, знаете, член съм и на Балканския клуб, и вярвам, че ние, балканците, вече сме допускали достатъчно грешки в миналото си и че те са ни направо предостатъчни. Вярвам и че е дошло времето да започнем да мислим по друг начин. Преди месец бях отново в София, на среща на представители от Балканите - Сърбия, Македония, Косово. И научих, че се полагат големи усилия да ни разделят... Така че трябва да се поучим от миналото си, както и от това, което ни се случва днес. Трябва просто да се научим да останем заедно, да вървим заедно напред. Това е биополитиката, трябва да се обединяваме и на тази база. Разлики във вероизповеданията може и да имаме, в цвета на кожите ни - кой с по-тъмна, кой с по-светла, също може да има, танците и песните ни може и да са, каквито всъщност са, различни, но произходът, генезисът ни, богатството ни, личният ни свят е в разнообразието, в многообразието. Балканите наистина са регион с много, много разнообразие, хората се отличават един от друг, но трябва заедно да съградим едни по-богати Балкани.
- Ние сме си богати - умни и красиви. Затова и Европа започва от нас...
- Точно така е, надявам се, че не се шегувате, защото наистина е вярна тази мисъл. Затова сме длъжни, като биолог ви казвам, да пазим околната среда, да милеем за своя общ дом, да живеем и дълго, и щастливо. Защото човешките същества вече станахме много арогантни, и унищожаваме всекидневно природата. А се нуждаем от малко - богатството е да живеем мир, да сме хора, които се обичаме, да сме в хармония с природата. 

Радев свиква Народното събрание на 15 април

автор:Дума

visibility 116

COVID-19: Продължава спадът на настанените в болница

автор:Дума

visibility 111

Най-висока смъртност у нас от един век

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 71

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 71

Бизнесът очаква 15,5% спад на инвестициите в промишлеността

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 71

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 71

"Български пощи" алармират за нова измама

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 71

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 88

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 71

Сърбия разтревожена от база на Косово

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 337

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 175

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ