22 Септември 2019неделя20:16 ч.

Здраве

Болни венци и зъби увеличават риска от рак на черния дроб

По-уязвими са живеещи в изостанали райони и хора, които консумират по-малко плодове и зеленчуци

/ брой: 117

автор:Аида Паникян

visibility 615

Лошото орално здраве повишава със 75% риска от хепатоцелуларен карцином (НСС), сочат данните от изследване на учени от Кралския университет в Белфаст. Хепатоцелуларният карцином е най-честата форма на рак на черния дроб. Изследването е публикувано в UEG Journal (издание на Европейското дружество по гастроентерология - United European Gastroenterolrogy). 

Досега лошото орално здраве се свързваше с риска от хронични заболявания - сърдечносъдови, инсулт, диабет. "Въпреки това съществуват непоследователни доказателства за връзката между лошото устно здраве и специфични видове стомашно-чревен рак", обяснява д-р Хайди Джордао (Haydee WT Jordao) от Центъра за обществено здраве към университета и водещ автор на проучването.

Проучването анализира данни на близо 470 хил. души във Великобритания, като изследва връзката между състоянието на оралното здраве и редица стомашно-чревни заболявания, сред които различните видове рак на черния дроб, на дебелото черво, на панкреаса и пр. Учените са приложили модели за оценка на връзката между риска от рак и самооценката за състоянието на устната кухина като болезнени или кървящи венци, язви в устата, развалени зъби.

От всичките 469 628 участници в проучването 4069 развиват рак на стомашно-чревния тракт по време на 6-годишното проследяване. В 13% от тези случаи пациентите съобщават за лошо орално здраве. 

Учените установили и 

профила на хората с лошо здраве на устната кухина

- по-млади, жени, хора, живеещи в изостанали социално-икономически райони, както и хора, които консумират по-малко от две порции дневно плодове и зеленчуци.

Според учените понастоящем не са съвсем ясни биологичните механизми, чрез които лошото орално здраве е по-силно свързано с рака на черния дроб, отколкото с други видове рак на храносмилателната система. "Една от функциите на черния дроб е да елиминира бактериите от човешкото тяло. Когато черният дроб е засегнат от болести като хепатит, цироза или рак, неговата функция намалява и бактериите оцеляват по-дълго и следователно имат потенциал да причинят повече вреди. Бактерията Fusobacterium nucleatum произхожда от устната кухина, но ролята й в рака на черния дроб е неясна. Следователно са необходими по-нататъшни проучвания на микробиома и рак на черния дроб", казва д-р Джордао. 

Изследователите имат и друго обяснение: хората с голям брой липсващи зъби могат да променят диетата си, като консумират по-меки и потенциално по-малко питателни храни, което от своя страна влияе върху риска от рак на черния дроб.

Чернодробният карцином е шестият по честота рак в ЕС, който отнема живота на почти 60 хил. души годишно. Петгодишната преживяемост в Европа е едва 11% 4, а приблизително 9 от 10 случая са при хора над 55 г. Смята се, че до половината от случаите с рак на черния дроб са предотвратими, като рисковите фактори често са свързани с начина на живот - наднормено тегло или затлъстяване, пушене, консумация на алкохол и тлъсти храни.

23 мерки до 2023 г. обявява Мая Манолова на 23 септември

автор:Дума

visibility 42

Земетресение край Кърджали

автор:Дума

visibility 55

Няма пострадали българи при земетресението в Албания

автор:Дума

visibility 55

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 413

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 736

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 603

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 486

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 471

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ