07 Април 2020вторник17:05 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Здраве

Болни венци и зъби увеличават риска от рак на черния дроб

По-уязвими са живеещи в изостанали райони и хора, които консумират по-малко плодове и зеленчуци

/ брой: 117

автор:Аида Паникян

visibility 1069

Лошото орално здраве повишава със 75% риска от хепатоцелуларен карцином (НСС), сочат данните от изследване на учени от Кралския университет в Белфаст. Хепатоцелуларният карцином е най-честата форма на рак на черния дроб. Изследването е публикувано в UEG Journal (издание на Европейското дружество по гастроентерология - United European Gastroenterolrogy). 

Досега лошото орално здраве се свързваше с риска от хронични заболявания - сърдечносъдови, инсулт, диабет. "Въпреки това съществуват непоследователни доказателства за връзката между лошото устно здраве и специфични видове стомашно-чревен рак", обяснява д-р Хайди Джордао (Haydee WT Jordao) от Центъра за обществено здраве към университета и водещ автор на проучването.

Проучването анализира данни на близо 470 хил. души във Великобритания, като изследва връзката между състоянието на оралното здраве и редица стомашно-чревни заболявания, сред които различните видове рак на черния дроб, на дебелото черво, на панкреаса и пр. Учените са приложили модели за оценка на връзката между риска от рак и самооценката за състоянието на устната кухина като болезнени или кървящи венци, язви в устата, развалени зъби.

От всичките 469 628 участници в проучването 4069 развиват рак на стомашно-чревния тракт по време на 6-годишното проследяване. В 13% от тези случаи пациентите съобщават за лошо орално здраве. 

Учените установили и 

профила на хората с лошо здраве на устната кухина

- по-млади, жени, хора, живеещи в изостанали социално-икономически райони, както и хора, които консумират по-малко от две порции дневно плодове и зеленчуци.

Според учените понастоящем не са съвсем ясни биологичните механизми, чрез които лошото орално здраве е по-силно свързано с рака на черния дроб, отколкото с други видове рак на храносмилателната система. "Една от функциите на черния дроб е да елиминира бактериите от човешкото тяло. Когато черният дроб е засегнат от болести като хепатит, цироза или рак, неговата функция намалява и бактериите оцеляват по-дълго и следователно имат потенциал да причинят повече вреди. Бактерията Fusobacterium nucleatum произхожда от устната кухина, но ролята й в рака на черния дроб е неясна. Следователно са необходими по-нататъшни проучвания на микробиома и рак на черния дроб", казва д-р Джордао. 

Изследователите имат и друго обяснение: хората с голям брой липсващи зъби могат да променят диетата си, като консумират по-меки и потенциално по-малко питателни храни, което от своя страна влияе върху риска от рак на черния дроб.

Чернодробният карцином е шестият по честота рак в ЕС, който отнема живота на почти 60 хил. души годишно. Петгодишната преживяемост в Европа е едва 11% 4, а приблизително 9 от 10 случая са при хора над 55 г. Смята се, че до половината от случаите с рак на черния дроб са предотвратими, като рисковите фактори често са свързани с начина на живот - наднормено тегло или затлъстяване, пушене, консумация на алкохол и тлъсти храни.

Боковирусът се развилня

автор:Велислава Дърева

visibility 1332

/ брой: 66

Датата

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 66

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 1211

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ