14 Юли 2020вторник16:08 ч.

Болниците минаха на военни запаси

/ брой: 223

автор:Дума

visibility 157

Заради забавените плащания и неплащането от НЗОК болниците черпят военновремевите запаси, алармира бившият председател на УС на НЗОК Евгени Душков от КТ "Подкрепа". "Не дай си боже да стане авария, системата е пред тотален срив. Играе се с живота и здравето на хората", възмути се публично лекарят.
Националният съвет за тристранно сътрудничество вчера обсъди Концепция за по-добро здравеопазване 2010-2015 г., която определя стъпките на здравната реформа. В концепцията е залегнало въвеждането на доплащане в болниците, като разликата между цената, определена от болницата, и сумата, заплащана от здравната каса, се поема от пациента.
Лекари, пациенти и синдикати не одобряват концепцията на МЗ. "Този документ е несериозен. Няма какво да приемаме по него. Това не е концепция в истинския смисъл на думата. Тук няма нито финансова обосновка, няма разчети, няма обезпечаване с пари, ресурси, кадри, обучение, профилактика, въобще пък думата я няма, изчезнала е, има и неверни данни", коментира д-р Душков. Изглежда, че целта е здравната система да реши проблемите на пенсионната, каза той.
Д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация отбеляза, че от гледна точка на пациентите доплащането в болниците изглежда "меко казано, несериозно". Цинично е, когато 1,2 млрд. лв. стоят в БНБ, да се настоява съвестни граждани, които си плащат здравните осигуровки, да доплащат при лечение, смята той. Не е ясно как пациентите ще се превърнат в здравни туристи и ще обикалят от болница на болница да гледат къде е по-евтино, за да може да се излекуват, допълни Хасърджиев. Документът не е бил обсъждан с представители на пациентски организации, каза председателят на НПО.
Според главния секретар на БЛС д-р Димитър Ленков концепцията е "пиар акция на МЗ, просто се хвърля нещо в публичното пространство, за да се види как ще реагират пациентите". Д-р Ленков оцени категорично ръководството на здравното министерството като "най-слабия екип от много години насам".
Вместо оценка на екипа д-р Хасърджиев предпочете да направи оценка на системата: "Болниците са със затворени врати, пациентите отвън чакащи, смъртни случаи, които зачестяват напоследък".


Представителят на здравното министерство в тристранния съвет отказа да коментира здравната стратегия.
"Аз съм частно лице в момента, разхождам се, в случая съм на тротоара на Министерския съвет, не мога да разбера от какво е породен вашият интерес". Така доц. Стоян Александров, шеф на дирекция "Медицински дейности", упорито отговаряше на журналистически въпроси, свързани със заседанието. Александров дойде за него заедно със здравния министър Анна-Мария Борисова, но си тръгна сам.


Пациенти предлагат верижна гладна стачка

Верижна гладна стачка предлагат две национални пациентски организации - Българският пациентски форум и Българската асоциация за закрила на пациентите в лицето на техните председатели Теодора Захариева и Пламен Таушанов. Идеята възникна в телевизионно студио по време на пряко включване от Казанлък, където бе проведен разговор с гладуващия втори ден акушер-гинеколог д-р Захари Стойчев.

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 512

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 326

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2219

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ