01 Декември 2021сряда02:42 ч.

Болниците няма да са търговски дружества

Предложенията на БСП в сектор "Здравеопазване" срещнаха пълна подкрепа при преговорите

/ брой: 227

автор:Аида Паникян

visibility 655

Болниците повече не може да са търговски дружества, а на пациента да се гледа като на касичка, заявиха представителите на БСП още в началото на преговорите за коалиционно споразумение в сектор "Здравеопазване". "С това компромис няма да направим. Тези болници няма да акумулират печалба, а за лечението си здравноосигурените пациенти няма да доплащат. Да бъде въведен и обществен контрол на лечебни заведения, които ползват обществени средства", настоя проф. Георги Михайлов. 

На практика всички предложения на БСП бяха приети от преговарящите, като част от тях бяха допълнени и разширени след дискусията с представители на "Продължаваме промяната" (ПП), "Има такъв народ" (ИТН) и "Демократична България" (ДБ) Позициите на левицата представиха проф. Михайлов и доц. Георги Йорданов. Според Асен Василев смяната на статута на болниците няма да спре изтичането на пари, затова е необходим контрол. 

Болниците в труднодостъпните райони да имат статут на защитени, настояха от левицата и поискаха финансовото им подпомагане да залегне още в бюджет 2022, като държавата поеме задълженията им, възлизащи на около 100 млн. лв. Необходима е реорганизация на спешната помощ и възможност и в най-отдалечената точка на страната хората да имат достъп до нея, категоричен бе доц. Йорданов. БСП иска в бюджета за догодина да се заложи увеличаване на парите за превенция и контрол на инфекциозните болести, както и разширяване на скринингови програми за социално значими и за редки болести. 

Необходим е нов Закон за лечебните заведения, а НЗОК, която в последните години е одържавена, да върне обществения си характер. Около тези предложения на левицата се обединиха и останалите участници в преговорите. Съгласие бе постигнато и за въвеждането на електронно здравно досие до края на идната година. Сред предложенията на социалистите е и намаляване на ДДС върху лекарствата и медицинските изделия до 9%, а лекарствата за деца до 14 г. да са безплатни. 

ДБ настоява за премахване на клиничните пътеки като инструмент за плащане и въвеждане на диагностично-свързаните групи за извършена дейност. 

Сред краткосрочните предложения на БСП е и овладяването на КОВИД-кризата, като се отделят пациентските потоци и бъдат организирани мобилни екипи за ваксинация на хора от рискови и уязвими групи, както и живеещи в трудно достъпни райони на страната. От ИТН подчертаха, че ваксинацията не трябва да е задължителна. 

Осигуряването на кадри зае сериозно място в преговорите. Прие се предложението на БСП за въвеждане на рамкова система и се допълни с предложението на ДБ за минимална почасова ставка. Има консенсус, че трябва да има съотношение между възнаграждението на болничния ръководител и санитаря. Най-вероятно то ще бъде 1:20. Медици, които ползват обществен ресурс, да имат право само на 1 договор с НЗОК (сега един лекар може да работи и в болничната, и в извънболничната специализирана помощ - б.а.). Занапред няма да може един и същи човек да заема управленски пост в повече от една структура - например началник на отделение в болница няма да може да е и началник на катедра.

 

 

Всеки пети учител напуска през първата си година

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 231

Минеков сезира прокуратурата за тунела до Римския стадион

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 231

По-високи данъчни облекчения за родители

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 231

Топлофикациите: Парното поскъпва с над 20% от януари

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Фаталният участък на "Струма" е без Акт 16

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 231

Производствените цени нараснаха с 24 % за година

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 231

Шотландия се готви за нов референдум

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 231

Русия и КНДР критикуват АУКУС

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 231

Глоба и затвор в Австрия за отказ от ваксинация

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 231

Протести в Бангладеш

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 231

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 125

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility 264

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility 273

/ брой: 231

Пенсионерска Коледа

автор:Ева Костова

visibility 296

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ