14 Май 2021петък23:15 ч.

Бомбата цъка

/ брой: 51

автор:Евгени Гаврилов

visibility 49

Последният краен срок за паспортизация на сградите засега е краят на 2022 г., но управляващите явно са решили да включат проблема в предизборната кампания. Постоянният "инвентар" в джипката, регионалният зам.-министър Николай Нанков, намекна, че времето за паспортизация ще бъде удължено. А най-лесно е, като си се провалил в нещо, да удължаваш срокове. А темата се оказва хубава предизборна дъвка. И Той, както в много други случаи, ще се появи на бял кон и ще спести на хората по 500 лв. 

Иначе основания за това има. Първо, рядко един вход - една етажна собственост, може самостоятелно да се снабди с технически паспорт. Това означава, че една конструктивна единица - "от фуга до фуга", 2 или 3 входа, трябва да направи общ паспорт. Организацията по събиране на документи и средства е сложна, обясняват експертите. Друг проблем е, че около 30 на сто от жилищата са необитаеми. Често собствениците са неизвестни или извън страната и няма връзка с тях. Това възпрепятства изготвянето на паспорта и регистрацията му в съответната община. Ако липсват данни на повече от 3-4% от жилищата, паспортът не може да бъде вписан в регистрите. Не съществува публичен регистър и за извършване на справка кои сгради имат вече изготвени паспорти и кои не. Трети проблем е, че няма публичен регистър за справка и снабдяване с разрешение за строеж и удостоверение за въвеждане в експлоатация. Често панелните сгради не притежават архитектурни проекти. В архива на общината липсва проектна документация за всеки блок по адрес и разрешително за строеж. Има само типова архитектурна документация.

Процедурата по събиране на нужната проектна документация е тромава и трудна: в деловодството на общината се изисква легитимация на управителя на етажната собственост с протокол от общото събрание и отделно - специално и изрично решение на етажната собственост за предоставянето на тази документация. Трудност е и откриването и събирането на документите за собственост. Така се оказва, че бомба със закъснител цъка пред вратите на хората. А парите пак ще са за частни фирми, не за държавата! Все още властващите се опитват да прехвърлят бомбата в ръцете на следващия регионален министър.

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 361

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 355

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 91

Гърция: Мигранти идват от България

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 91

Пенсионирани генерали се усъмниха в Байдън

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 91

Израел планира операция в Газа

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 350

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 407

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ