02 Юни 2020вторник01:52 ч.

Сн. Емилия КОСТАДИНОВА

Интервю

Борис ПОПИВАНОВ: Прекият избор на лидер на БСП ще консолидира партията

Левицата трябва да заложи на по-позитивен дневен ред, който дава положителна перспектива на хората, твърди политологът

/ брой: 43

автор:Юлия Кулинска

visibility 1233

БОРИС ПОПИВАНОВ е роден в София. Завършил е Първа английска езикова гимназия. Възпитаник е на СУ "Св. Климент Охридски", където е доцент по политически системи и идеологии. Доктор по политология. Автор е на книгите "Новият избирател" (София, 2007) и "Променящи се образи на лявото в България" (Щутгарт, 2015). Участник в редица международни изследвания на младежта и миграцията в Европа

- Г-н Попиванов, на 26 април социалистите ще избират за първи път пряко своя председател. Това ще консолидира или ще разедини БСП?  

- Какво ще се случи след прекия избор на председател на БСП много зависи от участниците в надпреварата, но и от общата кондиция на самата партия. Макар процедурата по избор на лидер да е  най-вече в полезрението на социалистите, нека не забравяме, че в БСП се провежда вот и на всички равнища. Това води до промяна в много ешелони в нея и почти винаги представлява нова ситуация, която може да предизвика много изненади. Съхранението на чувството за отговорност и на самосъхранение на партийния актив по всяка вероятност ще доведе до консолидация. Нека не забравяме, че БСП достигна до доста гранична ситуация. Практически тя вече 10 години е опозиция на управлението. БСП трябва много точно, ясно и бързо да се ориентира към взимането на властта, защото има опасност да започне да свиква с положението на опозиционна партия. А това може да доведе до загуба на властовия усет. Това би било изключително неприятно за хората, които очакват от левицата надежда за по-добро и справедливо бъдеще.

- Допреди 2 години лидерите на БСП се избираха от конгрес, но 49-то му издание през 2017 г. направи промяна в устава, според която председателят ще се избира от всички партийни членове. Според вас това по-демократично ли е?

- Всяка процедура, която е направена по ясни правила и условия на честна надпревара и конкуренция, е демократична. Но не смятам, че БСП трябва да доказва своята демократичност. Тя много пъти вече е страдала от това, че е твърде демократична, от това, че по бавен и труден начин е осъществявала промените в себе си, в обществото и в държавата, когато е била на власт. 

При прекия избор на председател и дебатите по време на предизборната кампания е по-важно БСП да покаже способността си да се мобилизира в решителен момент. Да докаже в едно състезание възможността да предложи алтернатива не само като програма, не само като визия, но и като различност с определен екип и хора. Трябва да покаже стремеж към определени стъпки, които да водят към различни пътища от тези, по които се движи страната днес. Всъщност държавата ни е в застой и това се усеща във всички сектори на живота на хората. И това е голямата отговорност на БСП, защото няма кой друг да промени това. Различни кандидати на славата се появяват и изчезват през последните години. Но БСП продължава да бъде единственият вариант нещата у нас да потръгнат по малко по-различен начин, а не по този, който, за съжаление, наблюдаваме от доста дълго време насам.

- По време на предизборната кампания възникна спор партия на средната класа или на хората на наемния труд трябва да бъде БСП. Вашето мнение какво е?

- БСП би следвало преди всичко да бъде масова партия, която защитава всички онези, които разчитат на държавата, в широкия смисъл на думата, за едно по-добро бъдеще. Нямам предвид държавата като социални помощи или като доходи, а като условия за труд, за развиване на бизнеса. 

Според мен дилемата "средна класа - наемен труд" е фалшива и не мисля, че тя би трябвало да съществува изобщо. Разбира се, БСП трябва да бъде преди всичко партия на наемния труд. Но неин ангажимент е да създаде предвидимост, сигурност и стабилност на всички, които правят малък и среден бизнес у нас. За да може обществото да стъпи на краката си и да се спре усещането за притискане до стената и за липсата на въздух от страна на бизнеса чрез регулации и всевъзможни форми на натиск от страна на управляващите. Наложително е да нахлуе свежа струя в българската икономика и в обществото като цяло. Това е основната и генералната цел на БСП. И когато бъде постигнато това базово условие, партията може да мине към следващия етап, на който да изясни и да фиксира приоритетната си група, която да представлва. В момента задачата на социалистическата партия не е класова, а национална и общобългарска. 

- Очаквате ли парламентарна криза и предсрочни избори предвид видимите провали на ГЕРБ в последните години във всички сфери? 

- Не бива да забравяме, че вече от 11 години насам не сме имали пълен мандат на парламента. От 2009 година насам винаги е имало предсрочни избори. Вариантът това да се случи и сега, колкото й високомерно да е игнориран от управляващите, стои на дневен ред. И не може да не е така, защото България се намира, ако не в политическа, то в социална криза. 

Казвам това, защото управляващите, независимо от конфликтите помежду им и от вътрешните противоречия в голямата и в малката коалиция, са се вкопчили във властта и са готови на всякакви  компромиси, за да не я изпуснат максимално отдалечено от даденото им от конституцията време. Така че политическа криза няма, но за сметка на това има социална криза. И това е много по-опасно, защото различни сектори на българското общество вече показват, че не могат да продължават по този начин, че има много висока степен на амортизация на страната, на инфраструктурата, на различните институции, което води до пробойни и до възникващи тежки проблеми, за които решения няма. Решенията са пожарникарски. Те са работа на парче и кърпене, но нямат никакъв стратегически характер. 

 - Един от стълбовете, на който управляващите обосновават своята претенция да управляват, е стабилност... 

- Да, така е, но всъщност имаме управление на дестабилизацията, на постоянен хаос и несигурност, което пречи на хората да могат да планират собственото си бъдеще. България от много години няма никакви приоритети за развитие нито на икономиката, нито на обществото, независимо от това, което управляващите декларират в своите платформи. Случващото се отразява много тежко на перспективата на хората.

Задачата на БСП днес е да позволи на българите  по-дълъг хоризонт на спокойствие, сигурност и планиране, на мислене за няколко години напред. Убеден съм, че партията ще спечели много, ако заложи оттук нататък на по-позитивен дневен ред, който открива възможности пред страната, който открива положителна перспектива не само и единствено на основателните критики и провалите на властта. Всъщност ГЕРБ все повече заприличват на кисел и мрънкащ старец, който постоянно се оправдава и обвинява другите и не може да намери своето място. Парадоксът е, че на една столетница й се полага да покаже млада енергия за по-позитивно, по-перспективно бъдеще на страната. Това е мисията на БСП - да даде надежда и посока.

- Свидетели сме на хиперактивност на новия главен прокурор. Как бихте я определили - като демонстрация на мускули, всяване на страх или предупредително размахване на пръст?

- От всичко по малко. Всъщност имаме безпрецедентен случай. Никога досега в новата българска история главен прокурор не се е изявявал толкова очевадно политически и толкова много да навлиза в дневния ред на политическите партии. Неоспорим факт е, че голяма част от посланията, които Иван Гешев отправя - за справедливост, за преразглеждане на приватизацията, за справяне с незаконните богатства, са политически послания на една партия на справедливостта, например, а не толкова на строго ограничените от закона действия на  държавно обвинение. В този случай трябва да разглеждаме Иван Гешев не само като главен прокурор, но и като политик. Засега той събира сериозна подкрепа за действията си, но това е авансова подкрепа за намерения. Много скоро ще може да се разбере дали г-н Гешев има капацитета да ги придвижи напред или ще остане на равнището на голи обещания, както доста политици, които твърде много са говорили и обещавали, а нищо не са постигнали. И това ще стане по няколко много важни критерия. Един от тях е до каква степен  прокуратурата ще докаже неоснователността на подозренията в своята зависимост и до каква степен ще прпристъпи към конкретни действия не само срещу министри от малката коалиция, но и срещу управляващите от ГЕРБ. Последните скандали, включително и случаят с къщата в Барселона, са добър повод прокуратурата да покаже доколко е безпристрастна и стои над всякакви политически игри и договорки, за които често пъти е била обвинявана. 

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ