26 Февруари 2024понеделник14:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Борислав Гуцанов: БСП има мисия: да не допусне България във войната

Ще се борим за вдигане доходите на хората, казва председателят на предизборния щаб на партията и водач на листите във Варна и Търговище

/ брой: 47

автор:Нора Стоичкова

visibility 1115

Интервю на Нора СТОИЧКОВА, БСТВ


- Започна предизборната кампания - как влиза БСП в тази битка?

- БСП винаги е готова за избори. Неслучайно сме на 130 години, знаем как да печелим избори, как да отстояваме националните интереси на България и как да защитаваме свободата и развитието на всяко едно българско семейство. Влизаме на тези избори в една много добра кондиция и виждаме и на терен какво се получава в момента. Безспорно най-видимата част в политическото пространство е на БСП. Структурите ни са обединени и готови за една сериозна предизборна кампания. 

- Да, видяхме го в Перник, преди 2-3 седмици се говореше, че организацията е напуснала, но тв кадрите показаха съвсем друго нещо... 

- Организацията в Перник не играе за БСП вече близо 3 години. Това не е нещо ново, стана още по времето на проблемите с язовира в Перник и едни отношения, които се появиха между кмета на града и тогавашния премиер г-н Борисов. Тези неща не водят началото си отпреди месец. А онези, които напуснаха БСП, отдавна не работеха за нея, нищо че се водеха социалисти. Подобно нещо имаше и в Пловдивската организация, там се коментираше за напусналите общински съветници от БСП, не те много отдавна не са свързани с партията. И друг път съм го казвал: не можеш два пъти да се развеждаш, при положение, че този акт е извършен. Те отдавна бяха прекъснали отношенията си с БСП, още когато започнаха гласуванията за Пловдивския панаир. Ние направихме пълен цикъл от вътрешни избори и там БСП вече е с ново ръководство. Не беше редно, защото не може да си социалист, уж да защитава интересите на града си, а в същото време да продава най-ценната част на Пловдив - Пловдивския панаир по един безпрецедентен начин, който превръща панаира в частна собственост.

- Съдът спаси Пловдивския панаир на първа инстанция и се произнесе срещу апортната вноска на общината да бъде прехвърлена на Георги Гергов.

- Аз се надявам, че така ще бъде и окончателното решение, защото смятам, че това е национално богатство и за България е от ключово значение да има такъв панаир. И това е символ и национална емблема за страната, не само на Пловдив. Така че как тези наши "съветници" са защитили интереса и какво общо могат да имат с БСП?! Затова и партийната организация много ясно се произнесе и ги отлъчи от себе си. Не напуснаха БСП, обратен беше процесът.

- На "Позитано" 20 днес (вторник - б.р.) имаше среща между ръководството на БСП и всички водачи на листи в страната. Какво се реши и какви са изводите от нея?

- Нормална среща за стиковане в началото на активната част на кампанията. Слогани, плакати, билбордове, къде ще са най-големите акценти на кампанията и всичко това да бъде представено по най-добрия начин на избирателите. Смятам, че е дошло време разделно, защото ситуацията и в България, и в Европа и света е много тежка. БСП има мисия да опази мира и това не са само думи, което казвам, защото коалицията, която се очертава между ПП-ДБ заедно ГЕРБ - коалиция на войната - може наистина да ни вкара в един военен конфликт. И това не са мои силни думи, хвърлени на вятъра. Съвсем видимо е какво се иска от определени чужди посолства, така че България да бъде въвлечена доста сериозно в един бъдещ конфликт. Тази война не е между Русия и Украйна, а война на територията на Украйна, между Русия и САЩ. На всеки сериозен анализатор е ясно, че светът вече не може да бъде еднополюсен. И в тази развръзка се случва този военен конфликт и другият, който тлее в Далечния Изток...    

Виждате и какво се случи на 3 март. Това нормално ли беше? Празнуванията да бъдат доведени до абсолютната нула и никой да не споменава за руско-турската освободителна война. Добре че проф. Андрей Пантев излезе и каза истини, които никой друг не смееше да ги каже. Във Варна кметът на града и ПП ГЕРБ не посмяха да изрекат една дума, нямаше една реч...

Ами решението, взето в СОС за паметника на Съветската армия - това не е ли част от една много по-масова акция България да забрави своите отношения с Русия. Те да бъдат изкоренени и младото поколение да не знае каква е истинската ни история, защото е много по-лесно така да се управлява. Аз наистина съм притеснен, че една коалиция между ГЕРБ, ПП и ДБ ще въвлекат страната ни във военен конфликт. Искате ли нашите деца да отиват на фронта? Това ли е съвременна Европа? Много бързо забравихме какво се случи по времето на ВСВ. България за първи път не подписа ежегодната резолюция на ООН срещу неофашизма чрез своята представителка Лъчезара Стоянова. Кой й даде на нея тези правомощия?

И това е ролята на БСП в момента - ние да бъдем партията на мира и да направим всичко възможно България да не бъде въвлечена военно, както това се е случило на 13 декември 1941 г. 

- Изброихте какво се случва на терена - ГЕРБ, ПП и ДБ, а отзад всъщност е сянката на президента, който вече съвсем откровено подкрепя това евроатлантическо мнозинство, което започва да доминира политиката у нас. Как БСП ще се справи с това предизвикателство?

- БСП трябва да постигне възможно най-високия резултат и аз мисля, че в такива моменти народът ни много добре осъзнава каква е опасността. За мен те са две. Едната е, която очертах - за коалицията на войната. Вторият голям проблем това са доходите на хората, защото всеки ден виждаш, че сиренето, кашкавалът, хлябът, каквото и да е, на следващия ден в магазина е на друга цена. 

Затова казваме, че БСП ще направи всичко възможно доходите на хората да бъдат повишени по начина, по който го правихме през тия няколко кратки по живот парламенти. Така, както успяхме да направим учебниците на децата да станат безплатни, както успяхме да вдигнем пенсиите с 39%, а за работещите да направим ваучерите от 80 на 200 лева. Успяхме да увеличим помощите за първо и второ дете, направихме безплатните детски градини и ясли. А това, което сега трябва да направим, е да сложим таван на цените на основните хранителни стоки и да овладеем инфлацията. А тя се увеличи по няколко причини. Първо, заради необмислените действия на европейските чиновници за зелената сделка и войната в Украйна, която  оскъпи енергийни ресурси. Нормално ли е да се хвалим, че ние взимаме сега газ от Турция, която допреди няколко години тя внасяше от България.

Не е нормално НС да гласува за изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" по една американска технология на "Уестингхаус", която я няма изградена никъде по света. Ние опитна площадка ли сме?! Това ще струва около 30 млрд. долара, а в същото време АЕЦ "Белене" може да бъде построена за по-малко от 10 млрд. евро. Единствено БСП иска да защити националния интерес на България.

- Говорите за доходи, а слоганът на БСП в тази кампания е "Да! Можем"...

- Да, можем, защото ние направихме така, че да овладеем цената на тока. Именно по предложение на БСП се наложи мораториумът февруари м.г. и благодарение на тези действия бизнесът и икономиката оцеляха. Да! Можем: вдигнахме пенсиите за 6 месеца с повече, отколкото ГЕРБ за 12 години. В миналото Партията е тази, която изгради България, която вече 30 години се разграбва. 

- Как ще коментирате изявленията на хора от служебното правителство, че едва ли не БСП е виновна за инфлацията, заради това, че е вдигнала доходите на хората?

- Подобни непремерени изказвания са твърде далече от истината. Добре, че е БСП да вдигне малко доходите и пенсиите, иначе как ще оцелеят хората?

- Как бихте коментирали поведението на "Левицата!"? Основно говорят срещу БСП...

- Понякога е по-добре да си по-скромен и да не забравяш откъде си тръгнал. Мая Манолова е получила всичко от БСП и я познаваме като такава, именно заради БСП. Хората от АБВ, Георги първанов и Румен Петков, знаем влязоха в колаборация с ГЕРБ не чак толкова отдавна. И тази пенсионна реформа, която те направиха, в момента тегне над всеки един работещ човек в България. Ивайло Калфин беше тогава социален министър. Тези неща не се забравят лесно. Други пък напуснаха БСП преди 15 години, много преди днешното ръководство на партията. Те тръгнаха от партията да правят политическа кариера и къде са те сега?! След като не успяха няколко пъти дори да влязат в парламента.  Ако те наистина са социалисти, мислят за лявата идея и за България, няма да правят това, което правят в момента. 

- Вие сте водач на листите на "БСП за България" във Варна и Търговище. Оправи ли се нещо от предишните избори до днес?

- Варна отдавна не е онази перла, която трябва да бъде... За краткото време докато бях председател на транспортната комисия в НС направихме 2 срещи - с водещата холандска и водещата китайска компания. Втората е готова да изгради и експлоатира пристанището под Максуда. Това са големи проекти, а не да коментираме асфалтирането на 1-2 км и някой да реже лентата. Ние забравихме големите проекти, когато се изграждаше гръбнака на икономиката на България. Дано поне "Белене" успеем да я направим, затова сме записали в програмата "отново рестарт на "Белене". 

А колкото до Търговище, там са го докарали дотам, че да няма работа и икономика в този град. Бих искал да върнем красотата и да съживим икономиката на града. Детските ми години са минали в едно село близо до Омуртаг, баща ми е оттам - от с. Паничино...   

- Последни думи, с едно изречение: Защо трябва да се гласува за БСП?

- Ние имаме голямата мисия в момента - да не влезем във военния конфликт и да вдигнем доходите на хората. Трябва да направим така, че хората да се  чувстват сигурни и уверени в страната ни.

със съкращения

БНБ с таван на банковите такси

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 38

Спестяванията на гражданите - над 80 млрд. лева

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 38

България сред страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 38

В АЕЦ „Козлодуй“ създавате корупционна черна дупка

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 38

Г-7 одобри пакет от мерки срещу Москва

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 38

Гърция привлича 40 000 чуждестранни работници

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 38

Сблъсъци между фермери и Макрон в Париж

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 38

Накратко

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 38

Медийните бомби и истината

автор:Александър Симов

visibility 223

/ брой: 38

Мизерия и живец

автор:Деси Велева

visibility 214

/ брой: 38

Натягат болтчетата

автор:Ина Михайлова

visibility 1022

/ брой: 38

Да подпишем 240 молби за колективен иск срещу мобилните оператори

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 38

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ