04 Март 2021четвъртък21:27 ч.

ново:

Пролетен ден с температури до 20 градуса Пролетен ден с температури до 20 градуса

Интервю

Борислав Цеков: Разиграва се нов епизод на сблъсъка "народ срещу елит"

Свободата на словото и политическият плурализъм в западния свят са подложени на най-голямата атака след Втората световна война, казва анализаторът

/ брой: 12

автор:Валентин Георгиев

visibility 2101

- Г-н Цеков, как ще коментирате случващото се в САЩ и в американското общество?

- В Америка се разиграва нов епизод от фундаменталния идеологически сблъсък на нашето съвремие: свобода срещу глобализъм, народ срещу елит. Овехтелите партийни понятия за "ляво" и "дясно", наследени от XIX в., днес, през XXI в., не са толкова актуални. Идеологическият разлом върви по оста "за" или "против" изсмукването на суверенитет от националните държави към една наднационална плутокрация, излъчена и контролирана не от гражданите и народите, а от глобалния елит. "За" или "против" джендър-идеологията. "За" или "против" новия "опиум за народите" - т.нар. зелен нов курс, чрез който властта ще изсмуче трилиони от хората и бизнеса. 

На този фон победата през 2016 г. и успешното управление на Доналд Тръмп имат последици, които далеч надхвърлят силната икономика, повишаването на доходите, рекордно ниската безработица преди коронакризата сред всички слоеве или миролюбивата политика на международната арена. Големият процес, който катализира Доналд Тръмп, е завръщането на идеологията в политиката. След края на Студената война двете американски партии бяха превзети от симбиозата между неоконсерватори и неолиберали. Затова и политиката им се различаваше само в нюансите, като "Кока-кола" и "Пепси". Тръмп върна в мейнстрийма крилото на традиционните консерватори и маргинализира неоконсерваторите около Буш, Чейни, Ромни и Маккейн. 

Затова днес в Америка се сблъскват две противоположни визии за света и за самата Америка. Тръмп легитимира мощна алтернатива на глобализма в световен мащаб. Вижте дори у нас - колко масова и ентусиазирана е подкрепата за Доналд Тръмп и неговата доктрина сред хората, за разлика отпреди 4 години. В началото руски анализатори тръгнаха да обясняват случващото се като сблъсък между финансовия и индустриалния капитал в Америка. Това обяснение се просмука и в родната аналитична мисъл. Но то е опростенческо и фактически невярно. Достатъчно е да се спомене, че едни от най-големите спонсори на кампаниите на Тръмп са сред мастодонтите на финансовия капитал, при това те не даряват и на двете страни, а само на Тръмп и републиканците по идеологически причини. 

Американското общество се върна в своето естествено състояние на противоборство между традиционните ценности и атеистичния прогресизъм, между идеята за свобода на личността и всемогъщата държава, между концепцията за многополюсен свят и тази за тоталната американска хегемония. Тръмп консолидира по незапомнен начин половин Америка, 75 милиона зад своята политика. И след изборите повече от 90% от избирателите на Републиканската партия го подкрепят и искат партията да бъде по негов образ и подобие. Слуховете за политическата кончина на Тръмп са силно преувеличени. През следващите години нито един кандидат на републиканците няма да бъде избран и за селски кмет без подкрепата на Тръмп.

- А след изборите - реакцията на хората и историческия щурм на Капитолия, опитите да се заглуши свободата на словото с орязване достъпа на Тръмп до социалните медии, поведението на медиите въобще, както и опитите за неговия импийчмънт и заплахите да му бъде забранено по законов път участието в бъдещи избори?

- Изборите бяха нечестни. В условията на гьобелсова цензура срещу Тръмп и консервативната гледна точка. Но и републиканците не си свършиха работата на терен. Дълбоката държава мобилизира всичките си ресурси, за да подмени вота в ключовите щати и в същото време да блокира медийно и институционално възможността за оспорване на резултатите. Върховният съд абдикира, като отказа да разгледа по същество повече от 1400 страници доказателства - експертизи, записи, свидетелски показания под клетва. 

Ако бяха ги разгледали и отхвърлили като неоснователни, щеше да е едно. Но те просто отказаха да ги разгледат на формално основание. Това генерира огромен гняв сред тези 75 милиона, които избраха Тръмп. Систематичното потискане на консервативното мнение и липсата на легитимен институционален отговор за съмненията за изборни измами радикализираха допълнително по-крайните привърженици на Тръмп и така се стигна до щурма на Капитолия. Аналогично на радикализацията на крайнолевия екстремизъм на терористичните групировки "Антифа" и Black Lives Matter, които заляха страната с насилие и погроми заради систематичното потискане на расовите проблеми. 

Нахлуването в Конгреса се използва и като подпалването на Райхстага - претекст за безогледна репресия и цензура от страна на новата власт и стоящите зад нея корпоративна олигархия и медийни глашатаи. Но това само консолидира подкрепата за Тръмп и неговата политика, което най-вероятно ще доведе до връщане на контрола на републиканците върху поне едната от камарите на Конгреса на междинните избори догодина. Що се отнася до опита за импийчмънт - няма нито основания, нито процедурна възможност, нито нужното мнозинство от две трети в Сената. Има партийна врява, която се обслужва от треторазредни американски юристи, тиражиращи екзотични тези. Тежката артилерия на американския конституционализъм - професорите Алън Дершовиц и Джонатан Търли, вече се произнесоха. Евентуално гласуване в Сената по повдигнатото обвинение от долната камара след края на мандата на Тръмп, ще бъде грубо нарушение на конституцията. Следва да се знае също, че забрана за участие в избори и заемане на публичен пост може да се приеме само с отделно решение, и то след успешно преминала през Сената процедура по импийчмънт. В случая това е политически и конституционно невъзможно.

- Какво можем да очакваме от новата американска администрация като отношение и поведение към ЕС, в частност България, и към Русия и Китай, които са другите световни центрове в геополитическата игра? Да припомним, че Байдън отново връща на висок пост и г-жа Нюланд, известна с фразата си Fuck the EU.

- С Байдън се връща и старият външнополитически екип от времето на Обама. Ще чуем старата тяхна песен на почти същия глас, но при съществено променена геополитическа обстановка. Доктрината "Тръмп" циментира многополюсния свят и мирния процес в Близкия Изток, така че Байдън няма да успее да върне часовника назад. През следващите 4 години обаче евроатлантическият вектор отново ще бъде приоритет за Белия дом, за радост на неолибералната върхушка в Брюксел. Ще има ескалация на напрежението и агресивната реторика към Москва и стопляне на връзките с комунистически Китай и ислямистки Иран.

- У нас също предстоят избори, а недоверието към тяхното организиране и провеждане е изключително голямо. Отсега дори се говори за опасност от фалшификации и кражба. Не се ли превръщат те в някакво правило, което вещае подобни ситуации и у нас, пък и на други места, където с нечестни механизми се отнема вотът на хората?

- Единственият начин за намаляване до възможния минимум на изборните измами е да се гласува с хартиени бюлетини и да се брои пред очите на всички тези представители, наблюдатели, застъпници, членове на секционни комисии. А не да се разчита на един човек с флашка, който поддържа машините. Няма никаква гаранция, че дори без връзка с интернет администраторът на съответната машина няма да манипулира софтуера. После иди доказвай, че разпечатката била една, пък машинно отчетените резултати - други. Неслучайно никъде по света с изключение на САЩ не се използват масово машини за гласуване. 

Гласуването по пощата в наши условия също е огромна авантюра. Ще отвори широко вратите за търговията с гласове. Гласовете ще се купуват направо в дома на подкупния избирател. Ще си седнат спокойно, ще си попълнят бюлетината, ще се разплатят, търговецът ще вземе запечатания плик и ще го прати по пощата. И всичко това - далеч от очите на изборната администрация, медиите и органите на властта. Опасни са подобни авантюри. Партиите трябва да пращат грамотни хора в секционните комисии, а застъпниците и наблюдателите да си вършат съвестно работата. Това е надеждният начин за осигуряване на честни избори.

- Да разширим темата за подмяната на истината, орязването на правата, свободите и все по-честото цитиране на Оруел с романа му "1984" в контекста и на пандемията с ограничителните мерки - какво се случва с демокрацията, правовата държава и накъде вървим? 

- Свободата на словото и политическият плурализъм в западния свят са подложени на най-голямата атака след Втората световна война. Пандемията е пореден претекст за тази атака. Но това неминуемо ще доведе до нови алтернативи в медиите и социалните мрежи. Цензурата не е успявала и в аналоговите времена - имало е самиздат, позиви, нелегални радиостанции. С още по-голямо основание няма да успее в дигиталната епоха. Бруталната цензура над Тръмп и привържениците му отрезви мнозина и в средносрочен план в САЩ ще има законодателни промени за защита на правото на изразяване. В Европа този процес започна. Неслучайно Европейската комисия реагира негативно на цензурата на Туитър и Фейсбук срещу Тръмп.

България замесена в злоупотреби с агросубсидиите

автор:Дума

visibility 401

/ брой: 43

С 25% поскъпна олиото само за три месеца

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 43

Поемаме нова порция дълг

автор:Дума

visibility 350

/ брой: 43

86% срив на въздушния трафик, билетите - до 30% по евтини

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 43

Германия удължава строгите мерки до 28 март

автор:Дума

visibility 193

Над 100 вторични труса след 6.2 по Рихтер в Гърция

автор:Дума

visibility 187

Си Ен Ен: Разпада се стратегията на ЕС за ваксините

автор:Дума

visibility 485

/ брой: 43

Датата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ