14 Юли 2020вторник16:11 ч.

Борисов коли и беси в Селскостопанската академия

Премиерът ще уволнява еднолично ръководни органи от висшето училище, без ясни мотиви

/ брой: 219

автор:Ира Тодорова

visibility 1847

Поредната нагла поправка успя да прокара мнозинството вчера със собствените си гласове. Със 70 гласа "за" управляващите промениха условията, при които предсрочно може да се прекрати мандатът на председателя и на членове на Управителния съвет на Селскостопанската академия. В момента съставът на УС на академията е от 16 души, които са представители на пет университета от цялата страна, на БАН и на Селскостопанската академия.
Първоначално според закона премиерът и земеделският министър имаха право да освободят предсрочно председателя и членовете на Управителния съвет само след съгласуване с ръководството на съответния университет. Вчера обаче мнозинството настоя точно това изречение да отпадне. Управляващите настояха да отпадне и частта от закона, според която предсрочното освобождаване може да стане "след системни нарушения". Това е парадокс, коментира Валя Богданова. Управляващите обаче аргументираха поправките с "по-голяма гъвкавост".
Отхвърлено бе предложението на социалистите Селскостопанската академия да има самостоятелен бюджет.
Срамно е да се признае, но е грешно да се премълчи, че това е един малък закон, но с много коварен замисъл, и ще има много последици, каза Георги Божинов от КБ. Всичко това ми напомня 1989 г., когато обикновени и негодни в науката хора използваха политическата конюктура и заличиха множество институции с голямо значение за българското земеделие и по същия начин сменяха директори, заяви депутатът. Божинов допълни, че трябва да си истински невежа, за да делиш науката на Селскостопанската академия от останалата. Сега, като гледам това законче - под по-голяма гъвкавост разбирам единствено смяна на ръководството, бе категоричен Божинов. "Утре други ще дойдат на ваше място, а да рушиш е много лесно. Именно затова някой трябва да гради, не гонете тези, които знаят как", обърна се Божинов към мнозинството.
Според запознати поправките в този закон целят именно изгонването от поста на шефката на Селскостопанската академия Светла Бъчварова, бивш зам.-министър на земеделието.

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 512

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 326

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2219

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ