14 Юли 2020вторник07:29 ч.

Премиерът заяви, че вече са доставени тръбите за първия километър от трасето

Борисов обещава газ от целия свят

Премиерът иска от университетите археолози, а не пиари и пиарки

/ брой: 217

автор:Дума

visibility 1316

Природен газ отвсякъде обеща премиерът Борисов, докато инспектираше строителството на газовата връзка между България и Гърция. Ще доставяме втечнен газ от Америка, от Катар, от Кипър, от Египет, от Азербайджан. Газът е суровина, която не може нито в чанта, нито в сак, нито в джобове да се пренася. За нея трябват газопроводи, откри топлата вода Борисов.

Той призова университетите да обучават повече археолози, необходими за проучванията по трасето на магистралите. Сега вузовете произвеждали само пиари и пиарки.

"Догодина най-късно по това време България ще може да доставя втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан", заяви министър-председателят Бойко Борисов. Проверката беше на трасето между хасковските села Войводово и Орлово и в нея участваха и енергийният министър Теменужка Петкова, и посланиците на САЩ Херо Мустафа, на Гърция Димитрис Хронопулос, и на Азарбейджан - Наргиз Гурбанова. Събитието мина в типичния за Борисов стил - разходка из строителната площадка, обиколка с джипа и размисли за газовата диверсификация, строителството на големи инфраструктурни проекти, отношенията с Гърция. Традиционно всичко това беше излъчвано на живо във фейсбук профила на премиера 

Стартът на проекта беше даден през месец май тази година. За  изграждането на връзката се заговори още след газовата криза през 2009 година, след газовия спор между "Газпром" и Украйна. Борисов подчерта, че с реализацията на газовата инфраструктура ще се постигне реална диверсификация на доставките на газ. "Догодина ще можем да кажем на българите - вие нямате никаква зависимост и може да имате газ отвсякъде", добави Борисов. Той уточни, че газовият хъб "Балкан" и газовата борса, която се правят, ще осигурят по-евтин газ, тъй като ще има конкуренция.

"България и Гърция така трябва да разпределят ресурсите и възможностите, че те да ползват Черно море и Дунава, а ние - Егейско море", акцентира Борисов, цитиран от правителствената пресслужба. Премиерът подчерта, че газовата връзка България-Гърция ни свързва директно с Александруполис и ще бъдат обсъдени възможностите за изграждане на път между Александруполис и Димитровград, за да се свържат Черно море и Егейско море. "Да си разменим по едно пристанище без такси. Гърция ще има Черно море, ние ще имаме Егейско море и то без войни, а на базата на взаимноизгодно сътрудничество", заяви още министър-председателят. Пред дипломатите българският министър-председател заяви, че вече е извършена доставката на тръбите за първия километър от трасето.

Според него трябва да се увеличи и приемът на археолози в университетите, за да има повече хора, които да работят по археологическите проучвания, които се правят преди реализирането на големите инфраструктурни обекти. "Нека в университетите да започне по-голям прием на археолози. Ще обучим реставратори, само пиари и пиарки произвеждаме. Нека обучим археолози, реставратори - това е привлекателно и интересно за младите хора. От мен финансирането, другото като учебна програма, вие го направете, а ние ще осигурим финансирането - 50, 60, 100 щата - ще ви ги дам.", допълни министър-председателят.

След обиколката на археологическия обект, преглед на тръбите, кратки разговори с представители на строителите, последва и традиционното излъчване на живо от "джипката".

Този път на първата седалка се возеше американският посланик Херо Мустафа, а на задната беше министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която отново разказваше за проекта. Разказът й бе прекъснат от разговор между служителите на НСО, който се чуваше по радиостанцията в джипа, каран от премиера. Борисов на два пъти нареди на гардовете "спрете да бърборите", за да може да се чуят думите на Петкова.

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 132

Рекорд на заразени за ден в света

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 132

Вучич отхвърли руска намеса

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 132

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 132

Дуда печели на косъм

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 130

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2151

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ