08 Август 2020събота09:38 ч.

Борисов вдига пенсиите... на португалците

/ брой: 7

автор:Георги Готев

visibility 2310

Международните кредитори натискат закъсали страни като Португалия да продават каквото могат, за да попълват дупките в бюджета. Така безпарична Португалия обяви за продажба част от своите изтребители. А платежоспособна България обяви, че обмисля да ги купи.
Новината до такава степен зарадва правителството в Лисабон, че въпреки ужасната криза, то изплати тринадесета заплата на работещите в обществения сектор.
Има за какво да се радват португалците. Те купиха от САЩ 25 фантома Ф-16 през 1999 г. за 268 милиона долара, а ще ни продадат девет от тях, вече трета употреба, по всяка вероятност за 700 милиона лева, което прави 467 милиона долара. Всеки да смята както иска. Самолетите са по-стари от първия ми вартбург, произведени са точно преди тридесет години. Ех, да можех да го пласирам, все едно е ролс-ройса на английската кралица...
Всички споменати данни бяха обявени от представители на българското правителство по доста необичаен начин, гарнирано с анонс, че трябвало да се бърза, за да не ни изпреварят румънците.
Доколкото познавам румънците, не са чак такива балами. Поне няколко неща са ясни - няма да има търг, конкурентните оферти не важат и самолетите ще се купят чрез преговори. Тоест цената няма да е много по-различна от обявената. И противно на анонса, че покупката ще направи следващият кабинет, прогнозирам, че ще стане факт скоро. И че събитието ще бъде обявено от Цезара пред простолюдието като голяма българска победа над румънците.
За какво, по дяволите, ни са тези фантоми? С кого се готвим да водим въздушни битки? Може би с извънземните? Или за да може Холивуд да снима филми за войната във Виетнам в нашето въздушно пространство?
Ако НАТО чак толкова настоява да имаме нова ескадрила изтребители, хиляда процента съм убеден, че големите ни съюзници, които може би настояват за това, са способни да предоставят безплатно девет свои модерни изтребителя. Стига да поискаме. Нима е възможно някой да си помисли, че покупката на ужасяващо скъпите бракми е нещо друго, освен корупционна схема?
На такова място българските ми събеседници често ме питат - добре, това е типично българско безобразие, но как е в Европейския съюз?
ЕС далеч не регулира всичко и в никакъв случай оръжейните сделки. Съмнения за огромна корупция около сделките със скъпо въоръжение има в много страни от ЕС. Да вземем за пример председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Барозу е обвиняван, без достатъчно доказателства, за да бъде уличен, в получаване на подкупи за покупката на две германски подводници. Авторитетни медии писаха, че германският концерн "Феростал" е спечелил договора с Португалия през ноември 2003 г. в размер от сегашни 880 милиона евро с помощта на подкупи (http://bit.ly/RFnB76).
Според следствието, замесен е португалски почетен консул, който демонстрирал влиянието си чрез организиране на директна среща през лятото на 2002 г. с тогавашния премиер Барозу. Ръководитилите на "Феростал" били толкова впечатлени, че подписали консултантско споразумение с почетния консул през януари 2003 г. в замяна за неговата "конструктивната помощ". По силата на споразумението португалският дипломат взел 1,6 милиона евро, което следователите смятат за явно нарушение на служебните му задължения като дипломат. Но Барозу е чист, макар че според португалската евродепутатка социалистка Ана Гомеш партията на Барозу също получила един милион евро от комисионите (http://bit.ly/TKlK0t).
Това е не само най-голямата корупционна сделка в Португалия, но и най-голямата покупка на военна техника, равна на 40% на целия бюджет на тази страна за военни доставки до 2023 г.
Но през 2003 г. Барозу си опече политическото бъдеще, като организира решаваща среща на Азорските острови на 16 март 2003 г., на която присъстваха Джордж Буш, тогавашният британски премиер Тони Блеър и испанският му колега Хосе Мария Аснар - основните фигури в "Коалицията на желаещите". Войната срещу Ирак започна на 20 март, четири дни след срещата на Азорските острови. Неправителствената организация "Ирак боди каунт" изчислява, че от този ден до днес между 110 000 и 120 000 цивилни са загинали в тази страна в резултат от тази военна авантюра. Нима е възможно съучастници в толкова колосално безчестие да бъдат осъждани за някакви комисиони?
Защо не купим още девет фантома, за да помогнем на братска Португалия да си избие загубите от подводниците? Борисов не можа да увеличи пенсиите на българските пансионери, но със сигурност ще го направи за португалските баби и дядовци. И може евентуално да разпита Барозу как се влиза в клуба на безчестните недосегаеми.

Оранжев код за пожари в 15 области

автор:Дума

visibility 0

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 202

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 321

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 563

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1036

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 413

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ