13 Юни 2021неделя07:54 ч.

Борисов завещава 7 млрд. лв. дефицит

Следващото правителство ще трябва да се справя с фискален резерв почти на ръба

/ брой: 88

автор:Дума

visibility 691

Отиващото си правителство на Бойко Борисов завещава тежко наследство. Вместо планирания в Закона за държавния бюджет дефицит в размер на 4,9 млрд. лв., в края на 2021 г. хазната ще бъде на минус с близо 7 млрд. лв. или 5,6% от БВП. Това е записано в Конвергентната програма на България за периода 2021-2023 г. Документът бе приет на 5 май от Министерския съвет и качен едва вчера на сайта на Министерството на финансите. Наличен е и на сайта на Европейската комисия.

Конвергентната програма e стратегически документ, представящ основните елементи на националната фискална политика в средносрочен план. Програмата се изготвя ежегодно от МФ и се представя за оценка на ЕК най-късно до края на април. Тази година България закъсня с почти месец. Програмата е един от документите, въз основа на които ще бъде оценявана готовността на България за членство в еврозоната.

В средносрочен план се очаква дефицит в размер на 2,7% от БВП за 2022 г. и 3,1% за 2023 г. От 2012 до 2019 г. България с лекота отговаряше на критериите за дефицит и дълг. Нещата се промениха през миналата година и тенденцията очевидно ще се задържи. Още през есента на 2020 г. ЕК даде да се разбере, че пактът за стабилност и растеж вероятно няма да действа и през 2021 г. Много експерти настояват за неговата преработка и адаптиране към новите условия, но Европа все още не е решила окончателно дали да удължи суспендирането на правилата за дълга и дефицита. Решението се чакаше още през март, като с него ЕС на практика няма да калкулира държавните разходи за борба с коронавируса в изчисленията на Комисията за дълга и дефицита. 

Проблемът е, че само за месец (април спрямо март 2021 г.) влошаването на правителствената оценка за дефицита е около 800 млн. лв. За тежкото наследство на ГЕРБ говорят и последните данни на МФ. От тях може да се направи изводът, че следващото правителство ще трябва да се справя с фискален резерв почти на ръба (към края на април той е в размер на 8,5 млрд. лв., но 3,3 млрд. лв. от тях са неприкосновени, тъй като са част от Сребърния фонд) и недофинансирани мерки срещу КОВИД-19.

Следващата власт ще трябва да се бори и с нулев дефицит - натрупаната към края на март разлика между приходите и разходите бе преодоляна в края на април благодарение на преведените в бюджета 660 млн. лв. от концесията на летище София. Така на практика гласуваният с бюджет 2021 г. дефицит в размер на 4,9 млрд. лв. се оставя изцяло на следващото правителство.

В пандемията българите са спрели да спестяват

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 110

Започва работа по закон за кооперирането

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 110

Нови рокади под шапката на МЗХГ

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 110

Гърция модернизира граничната защита

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 110

Европарламентът гласи съд за Еврокомисията

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 110

Путин: Украйна в НАТО е червена линия за нас

автор:Дума

visibility 719

/ брой: 110

Кратки новини

автор:Дума

visibility 404

/ брой: 110

Преклонена главица...

автор:Валентин Георгиев

visibility 671

/ брой: 110

Поредната издънка

автор:Мая Йовановска

visibility 677

/ брой: 110

Босият президент или кой е Педро Кастийо

автор:Таня Глухчева

visibility 402

/ брой: 110

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ