24 Юли 2021събота04:47 ч.

Босна гласува на общи избори

Гражданите избираха и членовете на Колективното президенjство

/ брой: 236

В Босна и Херцеговина (БиХ) се проведоха общи избори - седми поред след Дейтънското споразумение от 1995 г., с което се прекратява Гражданската война в страната (1992 - 1995 г.). Въпреки присъдата на Съда за човешки права в Страсбург по случая "Сейдич - Финци", свързана с факта, че е незаконно лишаването от право за кандидатстване за изборни длъжности на представителите на останалите етноси в БиХ, освен тези на трите конститутивни народи - сърби, бошняци и хървати - босненските власти все още не са се съобразили с нея. Заради това доскоро тук се спекулираше, че международната общност не трябва и няма да признае резултатите от изборите, но това най-вероятно няма да се случи.
    Около 3,3 млн. граждани на БиХ имаха право на глас. За гласуване извън територията на БиХ са се регистрирали около 41 000 гласоподаватели от диаспората.
Според Централната изборна комисия в страната изборният ден е започнал нормално и само отделни секции са отворили с малки закъснения.   
В Република Сръбска (РС) бяха обособени 6 изборни единици, които избираха членовете на Колективното президентство на БиХ, президента и вицепрезидента на РС и членовете на парламента на РС.
    Във Федерация БиХ гражданите избираха още членовете на Колективното президентство от бошняшкия и хърватския ентитети, членовете на Парламента на БиХ, депутатите във Федералния парламент и депутатите в десетте кантонални парламента на Федерация БиХ.
98 политически субекта - 50 политически партии, 24 коалиции и 24 независими кандидати, взеха участие в изборите.
Очаква се за членове на Колективното президентство на БиХ да бъдат избрани Бакир Изетбегович (за втори мандат) от редовете на бошняшкия ентитет, Мартин Рагуш от редовете на хърватския ентитет и Младен Иванич от страна на РС.
 

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 184

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 140

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 240

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 140

Нови бежански вълни в Северна Африка

автор:Дума

visibility 1659

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1331

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 505

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 228

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 328

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ