28 Септември 2022сряда07:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°. Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°.

Босна живее на ръба на оцеляването

Пострадалата от невижданите наводнения република бавно и трудно се възстановява

/ брой: 123

Босна и Херцеговина (БиХ) полека започва да се отърсва от шока, причинен от огромните наводнения, сполетяли страната в средата на май т.г. Почти 30% от територията на БиХ е претърпяла щети в огромни размери, а в 40% от Босна водата все още не е годна за пиене... И докато в Хърватска и Сърбия, които също тежко пострадаха от невижданите наводнения, възстановяването върви с пълна сила, то в БиХ нещата стоят по чувствително различен начин.
За обновяваването на сточния фонд, разрушената инфраструктура и възстановяването на производството ще са необходими огромни финансови средства, а също така и време. Икономическият анализатор от Баня Лука Зоран Павлович изразява мнението, че и преди наводненията икономическата ситуация в Босна е била тежка, държавата е съществувала благодарение на кредитите, получавани от международните финансови институции, които са харчени преди всичко за поддръжката на огромния административен апарат в страната. Хърватска като страна членка на Европейския съюз ще получи най-вероятно сериозна помощ от страна на съюза и неговите фондове за саниране на последиците при извънредни ситуации. От друга страна, новото сръбско правителство има огромна международна подкрепа и съответно съвсем реално е да получава и да продължи да получава помощи както от ЕС, САЩ и сръбската диаспора в Западна Европа, така и от Русия.
"Когато обаче погледнем политическата ситуация в Босна и Херцеговина и определените политически несъгласия вътре в страната, става съвсем ясно, че Босна ще бъде последна в списъка за получаването на помощ". Павлович изтъква, че по отношение на гражданската защита в БиХ са направени огромни пропуски и в нея главно и до ден-днешен работят хора, които нямат никакво понятие от тази дейност, но пък за сметка на това са верни партийни кадри на една или друга политическа сила. Благодарение на този неоспорим факт гражданската защита в БиХ абсолютно неадекватно е реагирала или пък въобще не е реагирала по време на наводненията.
"В крайна сметка, завършва Павлович, положението беше донякъде спасено от факта, че самите хора започнаха да си оказват помощ независимо от верската и етническата си принадлежност".
В относителни цифри щетите от наводненията до момента изглеждат така: повече от 100 фирми са прекратили напълно производствената си дейност, а повече от 250 частично не работят или работят с намален капацитет от 50 и повече процента. Повече от 80 000 души са разселени, а над 5000 жилищни сгради са напълно или частично негодни за обитаване. За ремонта на всяка частично наводнена сграда ще са необходими поне 4000 евро за санирането й, докато за тези, които са стояли по-дълго под вода, единственият изход ще е да бъдат разрушени и отново изградени. Обработваемите земи на площ от около 40 000 хектара ще бъдат напълно неизползваеми през тази, а вероятно и през следващата година и ще е необходима тяхната рекултивация. Активирали са се стотици свлачища.
Официално до момента броят на загиналите при наводненията е 17, но неофициално се споменават цифрите от 40, а чак и от 50 души.
Все още остават наводнени големи части от градовете Белина и Шамац и едва след като водата се отдръпне, ще може да се направи окончателна оценка на жертвите и щетите. Около 7500 семейства само в Република Сръбска няма да могат да се завърнат по домовете си, тъй като те или вече не съществуват, или са напълно негодни за обитаване. Неокончателните предварителни оценки са за щети за около 1,5 милиарда евро.
Състоянието на терена обаче изглежда доста по-лошо, отколкото го представят медиите в Босна и Херцеговина. Град Добой, един от големите градове в Република Сръбска (по-точно третият по големина), изглежда като призрачен град. Все още улиците са потънали в кал, не работят магазините, институциите, учрежденията. По улиците му са струпани купища боклуци, а малки армейски подразделения с лопати и доброволци се опитват да почистват приземните етажи на сградите в града. Дезинфекцията още не е започнала и не се знае кога въобще ще е нейното начало. В един от сериозните промишлени центрове на Федерацията БиХ Маглай положението е не по-добро. Улиците на града са затрупани от боклуци, околностите са препълнени от отпадъци, които е влачила със себе си прелялата река Босна... Хората буквално живеят на ръба на оцеляването си и разчитат основно на хуманитарните помощи отвън.
Тепърва започва процесът по разчистването на вече загниващите животински трупове, но тъй като в цяла Босна и Херцеговина няма нито един инсинератор за тяхното изгаряне, разлагащите се трупове се отнасят с ремаркета и закопават незнайно къде. А тепърва предстоят горещи летни дни и с тях вероятността от избухването на епидемии е все по-реална, тъй като и канализацията в тези населени места е напълно или поне много сериозно унищожена...
Влаковете от Зеница към Маглай и Добой не се движат, тъй като и жп линията е сериозно повредена, но не се виждат екипи, които да я възстановяват. На магистралния път между Зеница и Добой, един от най-натоварените в Босна и Херцеговина, в района на с. Косово около 100 метра от пътя са затрупани от свлачище. За разчистването е ангажиран един поне 40-годишен багер и почти толкова стар самосвал от Титово време. В същото това време само на двадесетина километра от Добой върви с пълна пара строителството на магистралата Баня Лука-Добой от близката до президента на Република Сръбска Милорад Додик фирма "Интегралинжинеринг", която разполага с най-съвременна строителна техника. С подобна техника пътят би могъл да бъде разчистен буквално за един ден, а Добой и Маглай за около седмица да заблестят отново. Но това не се случва. Защо ли?
Последните събития в Босна показват липсата на работещи институции, на системи за предварително предупреждение, на държавност въобще. От години международната общност си блъска главата как да разплете Гордиевия възел, наречен Босна и Херцеговина, и все безуспешно. Тукашните "лидери", вплетени в тънки теснопартийни боричкания, за пореден път показаха неспособността си да управляват страната и да овладеят ситуацията при криза. Какво свърши през тези дни и върховният представител на международната общност в БиХ Валентин Инцко? Нищо! Абсолютно нищо, въпреки практически неограничената власт, дадена му от Бонските пълномощия. Но това не му пречи да получава петцифрена заплата в евро. Ни най-малко!
За съжаление, колкото и помощи да бъдат изпратени в БиХ, при една напълно нефункционираща система резултатите ще бъдат нулеви. Време е някой в Брюксел, или Вашингтон, или където и да е по света на местата, откъдето се определя световната политика и ред, да обърне внимание на случващото се в Босна и да вземе мерки. В противен случай страната ще продължи да бъде "черна дупка" не само на Балканите, а и в Европа изобщо.


Следите от водата още се виждат


Боклуците още са навсякъде


Всеки май е оставен да се оправя както може


Водата бавно отстъпва, оставяйки след себе си неизползваеми земи


Щастливците, на които наводнението им е повредило покъщнината, но поне им е оставило къщата
Снимки авторът

Банки отново вдигат таксите

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 187

Еврото и лирата рекордно евтини спрямо долара

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 187

Внасяме все повече картофи

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 187

Опасно лошо време в Гърция заради циклона Богдан

автор:Дума

visibility 163

Крайната десница печели в Италия

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 187

България ще приеме до 150 мигранти от Кипър

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 187

Предупреждения на САЩ към Русия

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 187

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ