05 Март 2021петък01:08 ч.

Бой по родителя!

/ брой: 262

автор:Аида Ованес

visibility 761

Нов закон ще защитава правата на децата. На българските деца изобщо, а не само на тези, които са в риск. Похвално е, че след повече от две години управляващите се заеха да сложат в ред и живота на децата ни. И още по-важното е, че им се припомня, че имат повече права, отколкото задължения. Пак няма лошо. Няма лошо и в това, че безотговорните родители ще бъдат глобявани - или ще плащат санкции, или няма да получават детски надбавки, ако не се грижат както трябва за децата си, не ги пращат на забавачка или не ги ваксинират. Толкова много глоби има в този закон за родителите, че със сигурност авторитетът им пред децата отива в кофата за боклук! Всъщност как може родителите да осигурят защита и закрила на децата си, след като държавата не се е погрижила за тях самите? След като е орязала осигурителните им права?
А и що за човек ще е този, който дава живот на детето си и се грижи за него само под заплаха от санкции и глоби? На какво ще учи детето си такъв родител: "Бъди послушен гражданин, за да не плащаш глоби" или "Бъди честен човек, за да помогнеш на света да стане по-добър"?
Похвално е, че се предприемат стъпки за превенция на изоставянето на деца в социални заведения. Но има ли преди това изградена мрежа за приемна грижа? Няма ли опасност от прибързани действия и в крайна сметка изоставените деца да нямат дори подслон?
С какво животът на българските деца ще стане по-добър например от 1 януари 2013 г., когато влезе в сила въпросният закон?
Ще станат ли по-малко момичетата, които на 12-13 години раждат деца?
Ще станат ли по-малко агресивни момичетата и момчетата на по 14-15-16 години?
Ще станат ли по-малко децата, принуждавани да просят, да проституират?
Ще станат ли по-малко децата по на 10-12 години, които пушат цигари или посягат към наркотици?
Ще се промени ли статистиката, според която всяко осмо дете на 15-16 години пие алкохол поне 10 пъти в месеца?
Ще станат ли по-малко отровените от алкохол пациентчета на спешна помощ?
Все въпроси, чиито отговори трудно намираме в живота около нас - на улицата, в училището, на детската площадка.

Омбудсманът поиска прозрачно отчитане на парното

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 44

С голямо зъкъснение тръгват пари към средните фирми

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

Българската икономика е най-слабата в ЕС

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

Зоран Заев получи вот на доверие

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 44

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 108

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ