08 Август 2020събота08:58 ч.

Бойко Борисов - председател на ЕС

/ брой: 298

автор:Георги Готев

visibility 2271

По Коледа се случват чудеса. Ирландците, на които им се пада да председателстват Евросъюза през първата половина на 2013 г., се отказаха поради финансови затруднения. Председателят на Европейския Съвет Херман ван Ромпой помоли държавните и правителствени ръководители - може ли някой да поеме председателството вместо ирландците? Единственият отговор дойде от България. Ето как премиерът Бойко Борисов пристигна по спешност в Брюксел насред празниците, за да обяви приоритетите на българското председателство на ЕС през първата половина на новата година.
В залата за пресконференции на Съвета е пълно с журналисти. Повечето са прекратили отпуските си, но какво да се прави - извънредни обстоятелства. Любопитството за страната, която ще ръководи ЕС, както и за нейния премиер, е много голямо.
Ван Ромпой открива пресконференцията. Той горещо благодари на българския премиер, че се е съгласил да поеме юздите на ЕС в ключов момент. Очаква се да бъде договорен бюджетът на ЕС за периода 2014-2020 г., предстоят да бъдат взети решения за влизането в действие на банковия съюз, за по-голяма координация на икономическите политики. Освен това Ван Ромпой обяснява, трябва да бъде финализиран план за спасяване от фалит на Кипър, както и да продължат програмите за подпомагане на Гърция, Португалия, Испания, Ирландия.
Борисов взема думата. Той благодари на Ван Ромпой за доверието. Обявява, че няма да прави встъпително изсказване и директно ще отговоря на въпроси.
Журналистите са леко стъписани, защото са дошли да чуят приоритетите на българското председателство. Първият въпрос е - с кои лидери и институции Борисов смята да работи в тясно сътрудничество?
"С г-жа Меркел, разбира се", отговоря той. Язък за Ван Ромпой, който гледа встрани.
"На канцлера Меркел предстоят избори, не смятате ли, че трябва да разширите кръга на лидерите, с които ще съгласувате позициите си? И какви мерки набелязвате за подпомагане на страните в криза", настоява журналистът.
"Аз със социалисти няма да работя. Те докараха Гърция до фалит. Стига сме говорили за тези, които са харчили безогледно, без да си правят сметката. Страните, които имат проблеми с дълговете и финансовата дисциплина, да постъпят като България и да си замразят заплатите и пенсиите", заявява българският премиер.
"Но, г-н Борисов, България не влезе ли в ЕС, за да имат българите заплати като европейците? Вие сякаш предлагате обратното, пита следващият получил микрофона журналист.
"Аз съм за това Европейският съвет да започне да се занимава не с проблемните държави, а с тези, които спазват финансовата дисциплина. В България заплатите и пенсиите са замразени от три години, но дългът и дефицитът са под контрол. Нека държавите, които имат проблеми с бюджетната дисциплина, също да замразят доходите за три години, за да ги решат", заяви Борисов.
Ван Ромой гледа объркано, а журналистите поглеждат към кабинките за превод, защото не вярват на ушите си.
"Г-н премиер, аз съм от Белгия, ние също имаме проблеми с бюджетния дефицит, но имаме закон, който автоматично индексира доходите според инфлацията, приет е преди повече от сто години, още през 1911 г. Това е голямо социално постижение, от което страната ни няма да се откаже. Как си представяте да се замразят заплатите в Белгия", пита местен колега.
"Аз за социалистите вече казах", отсича Борисов, очевидно имайки предвид, че правителството на Белгия се ръководи от Елио ди Рупо, лидер на социалистите във франкофонската половина на страната. Нищо, че по традиция в белгийското правителство влизат почти всички политически сили и "коалиция" не се счита за мръсна дума.
"Не вярвайте на грамите в "Уикилийкс" за мен. Тях ги пускат социалистите", превари Борисов евентуален въпрос за своето минало.
Ван Ромпой, който е бивш белгийски премиер, макар и фламандски християндемократ, се опитва да се намеси, за да промени темата.
"Премиерът Борисов направи много интересни предложения, които със сигурност ще пожелае лично да ви представи", казва той.
"Аз предложих на г-н Ван Ромпой в Европейския съвет да работим на български език, защото в българския език много ясно се казва кое е "да", кое е "не", кое - "може би", обясни Борисов.
"Тук много, много време се отделя на английски какво е точно значението на "мей би": "може би" или "ще". Нека водим разговора на български, за да са ясни и определени нещата, отсече премиерът... Пресконференцията свърши. Журналистите са толкова объркани, че нямат повече въпроси.
Тази история е фикция, но не е пародия. Измислих само, че ирландците са се отказали от председателство и че са зле икономически - всъщност те бързо се възстановяват. А всички цитати от българския премиер са верни с оригинала. Слава богу, че българското председателство на ЕС е чак във втората половина на 2018 г. Тази година са на ред ирландците и литовците. Две нормални държави с лидери, способни да председателстват ЕС.
 

Четири общини бедстват заради пожари

автор:Дума

visibility 172

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 173

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 307

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 556

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1026

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ