15 Август 2020събота11:33 ч.

Бойко, що не се скриеш!

/ брой: 116

автор:Боряна Костова

visibility 3567

Глупостите на Борисов доскоро доста ме забавляваха. Щото фантазьор и лъжец с богат репертоар като него сигурно се ражда веднъж на сто години. Но талантът му напоследък издиша. Взе много да се повтаря и да става досаден. Съгласете се, че е, меко казано, наглост да ти набиват в главата по няколко пъти на месец как сме взели акъла на Европа ту с едни, ту с други познати "успехи" на това правителство, което възраждало България, след като мизерията у нас вече е с размери на епидемия. И благодарение на Бойко и компания държавата е на умиране. Ясно, че докато народът не го изгони с камъни, той ще продължава да баламосва всички с някакъв несъществуващ напредък и да се прави на месия.
Ниска безработица, по-висок БВП, повече приходи в бюджета - бодряшки рапортува финансовият министър Горанов на заседанието на кабинета миналата седмица. Премиерът веднага се изрепчи пред медиите с тия постижения. Само че нещата изобщо не са за хвалба. По данни на Агенцията по заетостта регистрираната безработица през март е 9,9%, което е с 1,1% по-малко от същия месец на м.г. Цифрите може и да са верни, но спадът не се дължи на разумни мерки на управляващите, а на демографията. Населението на страната катастрофално намалява, като за 2015 г. се е стопило с 48 414 души. Нови изследвания сочат, че 85 на сто от образованите до 38-годишна възраст напускат България. Явно не от добро. За последните 10 години два пъти се е влошил коефициентът на демографско заместване на пазара на труда, казва Христина Христова, председател на Института за семейна политика. Ако в началото на мястото на всеки 100 пенсионирани са се появявали 124 млади работници, то сега те са само 60. Властта спестява тревожните факти, че 14% от безработните са с висше образование, близо 60 на сто са продължително безработните, а над 180 000 са отчаяните хора без препитание, които не влизат в статистиката на бюрата по труда. И като говорим за безработица, важно е да видим расте ли заетостта. Картинката не е розова. От януари до април т.г. броят на заетите се е увеличил с 25 300 души, което е най-ниският ръст на годишна база от началото на възстановяването на пазара на труда, пише в анализ на ИПИ. Който предупреждава за срив поради забавяне на икономическата активност. Обаче и сега само 37,9% от младите до 29-годишна възраст имат работа, а 17% не могат да намерят първото си работно място. Е, разбрахте ли как правителството бори безработицата? Чрез Терминал 2. Та ако се понапъне и успее да прогони от родните им места повече млади българи, току-виж я докарало и до нулата.
Населението забогатява, спестяванията му в банките удариха за година 3 млрд. лева, повтаря Борисов. Тия дни извади нови доказателства за благоденствието - БВП бил нараснал с 2,9% само за първото тримесечие, с 2,4% скочило крайното потребление. Ама чете нещата както дяволът Евангелието. Сметките показват, че значително увеличение има при най-големите влогове - тези над 1 млн. лв., но парите на дребните вложители почти не са мръднали. Само 2% от българите притежават повече от половината от всички 42 млрд. лв. лични авоари в банките. Сиреч, разслоението на бедни и богати се задълбочава, с което обикновено се отличават банановите държави. Прочее, миналото лято в. "Адевърул" съобщи, че България е на второ място в ЕС след Румъния по социална безчувственост на държавния си елит, тъй като между заплатите на висшите чиновници и средната заплата в страната зее дълбока пропаст.
Според Борисов икономическата ситуация чувствително се е променила и производителността бележи добър ръст. Значителни били приходите в бюджета. Барабар с 3-те млрд. лв., които така удивили Брюксел, че там аха да увековечат с паметник титаничната битка на бат'Бойко с контрабандата. Като прибавим и изтеглените от властта вече над 20 млрд. лв. кредити, се получават бая пари. Ами защо тогава управниците се ослушват за промяна в доходите? Защо замразиха майчинските и детските? Защо на пожар решиха да издоят от Летище София 1,2 млрд. лв., като го отдадат на концесия за 35 години?
Премиерът се хвали също, че бил дал 200 млн. лв. допълнително на пенсионерите за последните две години. Чудо голямо! Коледните и великденските трохи, милостиво подхвърлени на най-закъсалите, обаче не вадят от мизерията възрастните. Халът им няма да се подобри и от "скока" на пенсиите от юли с 4 до 8 лв. С тия пари 2-та милиона пенсионери едва ли ще вдигнат ръста на потреблението. Няма да го стимулира и армията от работещи бедни, заплашени от социално изключване. Кой тогава ускорено потребява благата, а?
При тези успехи нямаме морално право да вървим на предсрочни избори, много ми е мила държавата, за да направя нещо такова, мазно рече Борисов преди дни. Абе, Бойко, що не се скриеш с безумните си лъжи! 

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 195

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 1004

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 717

/ брой: 155

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

автор:Мони Георгиев

visibility 228

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ