04 Март 2021четвъртък21:09 ч.

ново:

Пролетен ден с температури до 20 градуса Пролетен ден с температури до 20 градуса

Бойкономиката: eдин произвежда, шестима папат

/ брой: 198

автор:Алеко Бичевски

visibility 1431

През август поради липсата на новини стана модно в медиите да се коментират данните от последното преброяване на НСИ. Оказа се, че българската статистика знае всичко. Тя знае дори колко са и статистиците. Но само едно нещо не знае българската статистика - колко души реално работят в държавата. Чудно защо никой от многобройните медийни анализатори не отбеляза тази най-голяма новина.
Ще подкрепим горния извод с официални и неофициални данни. По официална статистика българите в трудоспособна възраст са 3,1 млн. Дотук добре. Обаче сега почваме с изваждането. Спорд НСИ безработните са около 370 хил. Прибавяме още около 100 хил., които не са се регистрирали в бюрата по труда. Инвалидите гонят 700 хил. Стават 1,170 млн. Продължаваме с непроизводителния сектор. Въпреки епохалните реформи на Дянков армията на администрацията не пада под 120 хил. Полицията и войската общо са около 100 хил. Бройката стига 1,370 млн. Изваждаме ги от 3,1 млн. и остават под 1,8 млн., които реално би трябвало да произвеждат някакъв продукт.
За съжаление трябва да продължим с изваждането. НСИ твърди, че турската етническа общност наброява 588 хил. Което абсолютно не може да бъде вярно, тъй като винаги това население у нас е било около 10 процента. Не случайно на последните парламентарни избори то имаше 660 хил. гласа. По данни на статистиката циганите са 430 хил., но според далеч по-меродвания Цветелин Кънчев неговите мургави събратя са 870 хил. (само в скоби ще отбележим, че е крайно време да се разбере, че е смехотворно да ги наричаме роми, при положение, че самите те се наричат цигани, и с пълно право, тъй като легендарната оперета на Йохан Щраус се нарича "Цигански барон", а не "Ромски барон"). Така коректното число общо на двата етноса е 1,6 млн. В трудоспособна възраст от тях са около 1/3, или около 600 хил. Припомняме, че неграмотните от циганската общност са 113 хил., а безработицата е над 90 на сто. Турците пък основно се занимават с отглеждане на тютюн, но този бизнес е на изчезване, а докато почнат да садят на негово място билки, както ги посъветва агроминистърът, ще изтече доста вода. В кризата строителството катастрофира и им отне и другото важно препитание. Изваждаме от 1,8 млн. още половин милион практически безработни от етносите и остават под 1,3 млн., които реално би трябвало да прозвеждат брутен вътрешен продукт. В това число ескимосите и марсианците, чието наличие статистиката прилежно е отчела, плюс 500-те хил. официални алкохолици.
Като теглим чертата, излиза, че от 7,3-милионното население на България хората, които не прозвеждат, а само консумират, са около 6 млн. Казано по-ясно: една пчела носи на гърба си почти 6 търтея! Това е формулата на бойкономиката. Чудно ли е тогава, че сме най-бедната страна в ЕС? По-лошото е, че с такива диспропорции сме и най-безперспективната, като отчетем и тежката демографска криза, в която тези процеси се развиват. Добрият стар Адам Смит научно е доказал, че възпроизводството на работната сила стои в основата на ръста на производството и силата на държавата. Не може да мачкаш произвеждащия, да му намаляваш заплатата, да го уволняваш и държиш гладен, и да очакваш икономически растеж.
Как може да излезе държавата от тази патова ситуация, е пълна мистерия. Поне докато икономиката ни я управляват спортисти и прокуристи.

 

България замесена в злоупотреби с агросубсидиите

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 43

С 25% поскъпна олиото само за три месеца

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 43

Поемаме нова порция дълг

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 43

86% срив на въздушния трафик, билетите - до 30% по евтини

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 43

Германия удължава строгите мерки до 28 март

автор:Дума

visibility 190

Над 100 вторични труса след 6.2 по Рихтер в Гърция

автор:Дума

visibility 186

Си Ен Ен: Разпада се стратегията на ЕС за ваксините

автор:Дума

visibility 482

/ брой: 43

ТАСС отрази подробно празника на България

автор:Дума

visibility 742

/ брой: 43

Датата

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 43

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ