14 Юни 2021понеделник11:29 ч.

Пардон

БРЪМБАРИ В ГЛАВАТА

/ брой: 235

автор:Георги Гълов

visibility 974

Тази сутрин властта се събуди от някакво много странно жужене. Беше тежък, монотонен и силно дразнещ шум. Властта отметна одеялото, нагласи възглавниците и се ослуша внимателно.

- Това - рече си властта - ще са само бръмбари. И още по-точно - бръмбарите в главата на народа! Леле!

- Те, бръмбарите, не са от днеска там, ама много се чува вече, бе! Бръмчи, та пушек се вдига. Да се чудиш какво толкова иска този народ, бе, откъде се завъди толкова бръмбар!

Властта седна в леглото. Шумът ту усилваше, ту намаляваше. Властта я заболя главата.

- Искаха обещания - дадох им ги! Искаха да слушат хубави приказки - само такива им говорим! Искат да ходят по белия свят - отворили сме границите максимално, всеки излиза или влиза, когато му скимне. Ходят, където душа им иска, социални помощи им дават, пазят ги. Защо бръмчат толкова, бе?

Властта стана, отиде до банята и огледа умореното си лице в огледалото.

- Искаха да слушат басни за по-добър живот. Намерихме най-добрите разказвачи и ги турихме най-отпред. Искаха да печелят мангизи, без да бачкат и един час - осигурихме им най-добрите лотарии на света. Да лежат и да търкат билети, ама и от това са недоволни! Искаха да управляват най-кадърните, най-способните и най-можещите. И такива хора намерихме. Е, не се справиха с всичко, ама да си го кажем направо - те и очакванията на народа също бяха нефелни. 

Властта пак се вгледа в зацапаното огледало.

- Искаха хляб за всички - има. Искаха зрелища - и това го има. Обича народът скандали - молим, по три на ден. Не иска народът мир - няма, няма и да има. Не им остават пари да плащат данъци, защото имат големи харчове по цигари, пиене и други такива - това леко го подминаваме.

- Толкова много работа свършихме за народа. Отделихме го от комшии и роднини. Заляхме с партийна боя враговете му и сега той непрекъснато ги сочи с пръст. Убедихме го, че само ние сме най-честните, най-стройните и най-красивите. Успяхме да разделим мозъка от стомаха му и сега нямат никаква връзка. Разбра вече народът, че както има законно богати, така по нашите земи ще има и законно бедни!

Властта включи телевизора на новините, но намали звука до нула.

- Аман! - промърмори властта. - Много фира взе да дава този народ, бе! Уморих се едно и също да му дрънкам, да му говоря и да го галя по главата. Време е добре да запомни, че властта само за народа мисли, сън не спи, храна не яде и да си опича акъла, щото никой по-добре от нас не може да управлява! Само ние, властта, знаем какво има в главата на народа и сме сигурни, че това е дреб и перушина! Никаква мисъл няма в главата народна. Малко мъка по миналото, парчета от телевизионни новини, мешана скара и една торба псувни!

Тръсна глава да прогони шума и се върна в леглото си.

- Налага се - рече властта - пак да набивам чемберите му! Още десетина минутки да дремна и после ще видят те - само на народ ще ми станатЕ

Не довърши думата си, зави се през глава и шумно захърка.

"Метастазите" на Пеевски и Горанов пречат на министъра за ББР

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 111

Предлагат шофьорските курсове да се увеличат с 10 часа

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 111

Газът поскъпва с 3,5% през юли

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 111

60% от малките фирми ще плащат по-скъп ток

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 111

Англия отлага отпадането на ковид мерките

автор:Дума

visibility 122

Израел има нов премиер

автор:Дума

visibility 291

Г-7 дава 40 трилиона долара на развиващия се свят

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 111

Путин иска пряк диалог със САЩ

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 111

"А" добре! Чакаме "Б"

автор:Велиана Христова

visibility 340

/ брой: 111

Пак смешен плач

автор:Евгени Гаврилов

visibility 392

/ брой: 111

Срок на годност

автор:Ева Костова

visibility 308

/ брой: 111

"БСП за България" е за социална защита на хората

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ