10 Август 2020понеделник19:37 ч.

Позиция

Братчет, да не избързаш с виктимизирането на прасето!

/ брой: 43

автор:Константин Иванов

visibility 1299

Млъкнете завистници, млъкнете клеветници! Знаел бил само "конграчулейшънс, дженерал". Английския той си го говори като шопския с банкински акцент. Ако бяхте гледали БНТ и не само, щяхте да видите, че Му се случва да премине с лекота от български на английски и обратно в българския. Миналата сряда поясни, че "както казват англичаните: уй уил". И веднага преведе за неовладелите англофонията, че това "уй уил" се превежда като "ние ще". Клеветниците и завистниците прехапаха езици и онемяха. 

Понеже държавата е пълна и с безпросветни люде, някои се възмутиха: как може Бойко, самият премиер, публично, пред телевизионните камери, да говори мръсотии. Обяснението на това невежество е просто: някога професорът по диалектология Стойко Стойков разясняваше, че в нито един български народен говор звукът "Х" не се произнася. Примери колкото искаш: убаво, уапвам, аресвам, раня се, ляп... Затова на тези невежи "уй"-то на премиера им е прозвучало като сходна мръсна дума. "O, sancta simplicitas", както възкликнал Ян Хус, когато една баба добавила съчки към кладата, на която той очаквал смъртта си. Нямало го е там още Бойко да преведе на тълпата, че това означава "О, свещена простота!" (Така официално го превеждат, макар, че в случая по-скоро значи "простотия").

Сред безпросветните се оказа братовчедът Иван от Горни Камарци. Звъни ми той рано-рано - нали трябва да нахрани прасето и кравите, и веднага минава на темата: "Абе брачет, зЕмете го озАптете тоя Бойко, слушАли го кви мръсотии плещеше снощи по бенетето". Него поне го светнах, че като всеки ерудиран човек, премиерът вмъква чужди думи, за да престанат да го подиграват със степента на неговата интелигентност. (Е, наложи се да обяснявам на братчеда какво точно значи "ерудиран"). Използвах случая да му подскажа, че е време да промени допотопните си способи за отглеждане на прасето, като го тъпче с останки от вечерята си, а да мине на гарантирани екохрани, та на Коледа, живот и здраве, да яде пражоли от щастливо свинче.

Радостно е все пак, че се множи числото на не просто интелигентните и ерудирани граждани, а на такива, които не се задоволяват с едното "уй уил", а българският вече започва да им пречи да изразяват достатъчно ясно дълбоките си мисли. Примери колкото щеш, но тук ще се огранича с два съвсем пресни. 

Само преди няколко вечери един спортен журналист обясни на широко достъпен език, че нещо си се канели да "ИМПЛЕМЕНТИРАТ". Ами така, де! Какво е това просташко "внедрят".

Още по-достъпно за най-широките народни маси написа преди време Ирини Зикудис. Да не ви подведе името - на чист български го написа: "Виктимизирани юзлеси". И още: "Контракултурата се превръща в мейнстрийм култура".

Ще се обадя на братчеда от Камарци да му обясня що е то "имплементират", "юзлеси", за да не бърза да "виктимизира" прасето преди Коледа.

Всеки втори иска предсрочен вот

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 152

ИЗПРАВЕНИ СМЕ ПРЕД ПОРЕДНОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 152

Протестиращите освободиха кръстовището пред СУ

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 152

Автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 152

Затварят хотели по морето

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 152

Любомир Дацов: С мерките правителството купува симпатии

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 152

Добивът на домати и пипер се срина

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 152

Масови протести след изборите в Беларус

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 152

Основателят на "Белите каски" е мамил Запада

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 152

Кратки новини

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 152

Защо тероризмът вирее и в Африка

автор:Елиана Иванова

visibility 13

/ брой: 152

Протестен марш на пробудения дух

visibility 10

/ брой: 152

Анатомия на един протест

visibility 13

/ брой: 152

Датата

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 152

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 342

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ