04 Август 2021сряда02:52 ч.

Британски кораб провокира Русия

Плавателният съд бе изгонен от териториалните ѝ води след предупредителни изстрели, Москва настоява за деескалация в Европа

/ брой: 119

автор:Дума

visibility 29

Руски патрулен кораб е изстрелял предупредителен огън към британския миноносец "Дифендър", нарушил границата в Черно море и навлязъл на 3 км навътре в териториалното море на Русия, съобщи руското министерство на отбраната. Миноносецът е бил предупреден за използването на оръжия в случай на нарушаване на държавната граница, но не е реагирал. Отделно изтребител Су-24 е извършил предупредителни бомбардировки по курса на кораба, който после напуснал района невредим.
Инцидентът съвпадна с настояването на Русия към САЩ и съюзниците им да се откажат от маневрите "Сий брииз"в Черно море от 28 юни до 10 юли, защото увеличават риска от случайни инциденти в акваторията. Позицията на Москва бе изразена от руското посолство във Вашингтон.  
Ученията ще се проведат от 28 юни до 10 юли в Черно море, в тях ще участват 5000 военнослужещи и 32 кораба от 32 държави. По-рано говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че под прикритието на учението НАТО ще достави на Украйна модерни оръжия, с които по-късно ще бъдат въоръжени националистите в Донбас.
"Мащабът и явно агресивният характер на ученията "Сий брииз" "по никакъв начин не съответстват на реалните усилия за повишаване на сигурността в Черноморския регион", гласи съобщението, публикувано на страницата на посолството на Русия в Туитър. Както отбелязват дипломатите, ученията "увеличават риска от случайни инциденти и насърчават милитаристките настроения в Киев", предаде РИА Новости
Русия не може да не се притеснява от продължаващото изграждане на НАТО на военни способности и инфраструктура в близост до границите й, но Москва очаква Алиансът да обмисли инициативите й за намаляване на напрежението. Това заяви президентът Владимир Путин във видеопосланието си към IX Московска конференция по международна сигурност, публикувано в сряда на уебсайта на Кремъл, предаде TACC.
"Разбира се, не можем да не сме загрижени от продължаващото изграждане на военните капацитети и инфраструктура на НАТО в близост до руските граници, както и от факта, че Aлиансът отказва да разгледа конструктивно нашите предложения за деескалация на напрежението и намаляване на риска от непредсказуеми инциденти", каза руският лидер. Той подчерта, че руската страна "очаква, че здравият разум и желанието за развитие на конструктивни отношения с нас в крайна сметка ще надделеят".
Путин отбеляза, че усилията на Русия са насочени към намаляване на рисковете, осигуряване на предсказуемост и разрешаване на различията чрез диалог и конкретни споразумения, включително в областта на контрола на оръжията. В тази връзка той подчерта, че новото "уравнение на сигурността" трябва да вземе предвид всички фактори, влияещи върху стратегическата стабилност в отношенията им. "По-рано Русия представи предложение за разработване на ново "уравнение на сигурността". В него трябва да се вземат предвид всички фактори, влияещи върху стратегическата стабилност в тяхната взаимовръзка, поясни Путин.
Руският лидер изрази убеждението си, че "политическата воля и готовността за компромис могат да дадат положителен резултат". Според него ясно доказателство за това е удължаването от Русия и САШ на Договора за намаляване на стратегическите нападателни въоръжения до 2026 година.
Путин постави специален акцент върху факта, че Москва не диктува волята си на други държави, готова е да разговаря на равни начала, използвайки политически и дипломатически методи, да участва в решаването на глобални и регионални проблеми, да разшири творческото сътрудничество с всички държави. "Ние развиваме своя отбранителен потенциал въз основа на принципа на разумната достатъчност и не се стремим към решаващо, едностранно военно предимство и превес на баланса на силите в наша полза, особено в такава чувствителна област като стратегическата стабилност. Но никога няма да позволим на никого да прехвърли този баланс за себе си", обобщи президентът на Русия.
Освен това Владимир Путин посочи сред съществуващите заплахи в света разпространението на оръжия за масово унищожение, международната престъпност, киберпрестъпността и тероризма "Международният тероризъм продължава да представлява специална заплаха", изтъкна изрично президентът. Той изтъкна, че мащабът и глобалният характер на тези проблеми изискват обединяване на усилията на всички държави и такава колективна работа трябва да се извършва въз основа на международното право, целите и принципите на Хартата на ООН. "Под егидата на ООН трябва да се формират всякакви нови" правила на играта". В противен случай пътят към хаоса и непредсказуемостта", сигурен е Путин. Той отбеляза, че от създаването си ООН е била и остава основата на системата на международните отношения и основната задача на тази авторитетна и общопризната организация е „да предотврати глобален конфликт, нова световна война“.
На конференцията се изказа и руският министър на отбраната Сергей Шойгу. "Като цяло ситуацията в Европа е взривоопасна, което изисква предприемане на конкретни стъпки за деескалацията й. Редица мерки бяха предложени от руската страна. Например, за изтегляне на зоните за учения от линията на съприкосновение", припомни той. Шойгу изтъкна и позицията на станата си за мораториум върху разполагането на ракети със среден и по-малък обсег в Европа. "Такива ракети представляват особена опасност за населението на европейските страни, тъй като те са в състояние да бъдат оборудвани както с конвенционални, така и с ядрени бойни глави. Разполагането им в Европа ще върне ситуацията, когато европейците са били заложници на конфронтацията между СССР и САЩ", отбеляза министърът на отбраната.
В света се наблюдава нова тенденция на разделяне на света на "свои" и "чужди", подължи Шойгу. Той отбеляза също, че пандемията демонстрира значението на държавните граници, защото само в рамките на суверенните държави е възможно да се осигурят карантинни мерки. Ролята на суверенните държави в осигуряването на сигурността на гражданите в най-широк смисъл нараства. Пандемията демонстрира, че държавните граници остават важни, тъй като само на национално ниво е възможно своевременно да се предприемат карантинни мерки и да се оказва помощ на населението, подчерта руският министър.
На конференцията се изказа и беларуският министър на отбраната Виктор Хренин. "Ясно виждаме, че тече поредното преразпределение на света. Разбираме, че Република Беларус, както и всяка друга държава, е просто разменна монета в голямата игра за великото презареждане. Ние сме трамплин за битката за богатството на Русия и няма да ни оставят на мира в глобалната борба за контрол над планетата", отбеляза той. Хренин отбеляза, че напоследък по целия свят се усилват антиправителствени протести, вълна от цветни революции обхвана постсъветското пространство. „Създават се условия за разрушаване на държавите в този хаос и заграбване на богатството им“, смята министърът на отбраната на Беларус.
Германия се подготвя за война с Русия вместо да заложи на дипломация, каза депутатката в Бундестага Севим Дагделен от Лявата партия. Според нея натрупването на оръжия на НАТО, ескалацията спрямо Русия и явния стремеж да се забрави хитлеристкото нашествие в СССР преди 80 години са две страни на една и съща монета. Дагделен подчерта, че отношенията между Москва и Берлин са достигнали дъното и непрекъснато се чуват искания за нови санкции срещу Русия. Депутатката разкритикува германските власти, че са заложили на безпрецедентно превъоръжаване и открито са взели курс за подготовка за война срещу Русия, съобщи РИА Новости, цитирайки nd.DerTag.
През май в Бундестага се проведе дебат за руско-германските отношения. Дагделен призова за нов договор за приятелство с Русия. Освен това партията призова за отмяна на икономическите санкции срещу Москва. Резолюцията на левицата обаче не намери подкрепа сред депутатите.

Янаки Стоилов обжалва отказа за отстраняването на Гешев

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 148

ИТН представи кандидатите за министрите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 148

Над 200 пожара избухнаха за денонощие

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 148

Спешни медици се разграничиха от протест

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Ценови удар

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 148

ЕБВР придоби дял в концесионера на летище София

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 148

С над 30 на сто поскъпна токът за бизнеса

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 148

Почивката ни излиза с 10-15% по-скъпа

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 148

САЩ гонят още 24 руски дипломати

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 148

Грузинци призоваха Путин за рестарт на отношенията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 148

Протест в Прищина пред посолството на Албания

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Кратки новини

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 148

За цената на зелето

автор:Мая Йовановска

visibility 225

/ брой: 148

Цената на тока няма да се регулира от 2024 г.

автор:Евгени Гаврилов

visibility 196

/ брой: 148

Щом номерът минава

автор:Владимир Георгиев

visibility 197

/ брой: 148

Непонятно!

visibility 201

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ