23 Март 2023четвъртък21:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над северозападните райони ще преобладава слънчево време. Над останалата част от страната облачността ще е по-често значителна и на отделни места, главно в Източна България все още ще превалява дъжд. По-късно след обяд валежите навсякъде ще спрат и облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 12° и 17°, в София - около 14°. Днес над северозападните райони ще преобладава слънчево време. Над останалата част от страната облачността ще е по-често значителна и на отделни места, главно в Източна България все още ще превалява дъжд. По-късно след обяд валежите навсякъде ще спрат и облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 12° и 17°, в София - около 14°.

Колонката на Александър Симов

Брястът на Левски

/ брой: 35

автор:Александър Симов

visibility 1097

На 19 февруари тази година за първи път попаднах в митичното село Къкрина - там, при ханчето, където турските заптиета залавят Васил Левски. Бил съм на много места, свързани с Апостола, но точно там усетих по-различна енергия, по-истински и драматично осмислих факта, че това е мястото, където Османската империя успява да плени най-великия българин. И човек започва да се замисля - първо, за невероятната упоритост на историческата памет, която години след случката е събирала детайли за това какво се е случило, как се е случило, за да може днес уредникът на музея да повтаря пред младите поколения станалото минута по минута. И пак за паметта - за това как брястът, на който Левски е завързан, се пази и до днес. През 1997 г. гръмотевична буря разсича и убива дървото, но то е консервирано, запазено и днес стои в двора на ханчето като последния свидетел на онези дни, на онова драматично събитие, което буквално трансформира българската история и ни задава морални, етични и политически стандарти, които са недостижими.

Именно в Къкрина си дадох сметка как личността на Левски е пронизала цялата българска история и литература в последните 149 години. И това е повече от нормално. Това е част от опита ни да разберем една личност, дотолкова надминала времето си, че чак е страшно, ако се замислите. Още като ученик не спирах да се удивлявам на един факт - във време, по което в Европа няма нито една република, Левски формулира републикански идеал. "Демократска република". Още тогава, във времена, когато се формират националните държави, той иска държава за всички, независимо от техния етнос и произход.

Левски обаче има и страна, която винаги ме е хвърляла във възторг. Можем да я открием в неговите писма до няколко именити чорбаджии. В тях можем да открием един човек не просто с ярко социално мислене, но и с ясна програма за действие. Само вижте какво пише до чорбаджията Ганчо Милев - "един чисто народен човек сто чорбаджии не могат да го купят"; "чакахме Ви да усетите горещите сълзи на бедния ни народ, който е вече в крайно тегло, но не! Вие му пиете още кръвта и го предавате на мръсния мъчител. Разберете, решили сме се вече - или да Ви съберем [привлечем], или да Ви поразим..."

Този дух е опияняващ. Пред нас стои човек, изцяло посветен на делото си. Човек от съвсем различно бъдеще, което е така упоително, че още е наш основен идеал. Харесва ми този Левски с убежденията, заплахите, огнения дух, непреклонните идеи и всепосветеността. Това е точно човекът, който ни е необходим и днес. 

Вероятно заради това в Къкрина усетих с кожата си нещо като тръпка, нещо като съжаление, но и нещо като предчувствие, че не всичко е загубено. Защото в поразения от бурята бряст в двора на ханчето, в консервираното дърво видях, че има гнездо на врабчета. Дори след своята смърт дървото продължаваше да е дом.

Същото важи и за Левски. Него отдавна го няма на този свят, но той е в думите, в идеите, в надеждата за бъдещето, в усещането за промяна, в битката за различен живот, във всяко ново поколение, което го преоткрива за своите собствени стремления и въпроси.

57% са загубите на вода у нас

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 57

Борбата на властта с цените продължава чрез нови наредби

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 57

Брюксел предлага единен етикет за екостоки

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 57

Лондон дава снаряди с уран на Украйна

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 57

Българите искали повече пари за отбрана

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 57

Уличиха Киев в корупция с наши боеприпаси

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 57

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 347

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 259

/ брой: 57

Инфлацията удари и студентските такси

автор:Деси Велева

visibility 279

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ