19 Май 2021сряда05:51 ч.

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

Мерките са за преодоляване на кризата

/ брой: 72

автор:Дума

visibility 864

Европейската комисия (ЕК) предлага да се освободят от ДДС някои жизненоважни стоки и услуги, които държавите членки предлагат на гражданите по време на криза. Решението е взето предвид пандемията от коронавирус, но се отнася за всякакви бедствия и кризи, се казва в съобщение на ЕК.

Стоките и услугите в обхвата на предложеното освобождаване включват диагностични тестове и консумативи за тестване, както и лабораторно оборудване. Други включени стоки са лични предпазни средства като ръкавици, респиратори, маски, престилки, продукти и оборудване за дезинфекция. ДДС да не се плаща за палатки, походни легла, дрехи и храна, предлага ЕК. Този данък не трябва да се дължи и за оборудване за търсене и спасяване на хора, чували с пясък, спасителни жилетки и надуваеми лодки. Антимикробни средства и антибиотици, антидоти при химически заплахи, лечения при радиационно облъчване, антитоксини, таблетки йод също да бъдат освободени от ДДС предлага още Брюксел. Сред включените стоки за освобождаване от ДДС са кръвни продукти или антитела, както и устройства за измерване на йонизиращото лъчение.

Разработване, производство и снабдяване с необходими продукти, научноизследователски и иновационни дейности, създаване на стратегически запаси от продукти, лицензи във фармацевтичната промишленост, карантинни съоръжения, клинични изпитвания и дезинфекция на помещенията също са включени в предложението на Европейската комисия. То е направено вследствие на опита, придобит по време на коронавирусната пандемия през 2020 г. Благодарение на него стана видно, че ДДС, начисляван върху някои сделки, в крайна сметка се превръща в разход при възлагането на обществени поръчки, който оказва натиск върху ограничените национални бюджети, посочват от ЕК.

Според ЕК чрез инициативата ще се увеличи максимално ефикасността на средствата на ЕС, използвани в обществен интерес за реагиране при кризи като природни бедствия и извънредни ситуации в областта на общественото здраве. Също така с нея ще се укрепят органите на равнище ЕС за управление на бедствия и кризи, като например тези, които са в обхвата на Здравния съюз на ЕС и Механизма на ЕС за гражданска защита, е посочено в съобщението.

След като бъдат въведени, новите мерки ще позволят на еврокомисията и на другите агенции и органи на ЕС да внасят и да закупуват стоки и услуги без ДДС, когато закупените стоки и услуги се разпределят при реагиране по време на извънредна ситуация в ЕС. Получателите може да са държави членки или трети страни, като например национални органи или институции - болници, национални здравни органи или органи за реагиране при бедствия, се казва в съобщението.

Започва проверка на Търговския регистър

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 94

Марокански мигранти нахлуха в Испания

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 94

Москва даде обяснения за неприятелския списък

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 94

Израелската държава атакувана и от Ливан

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 94

Кратки новини

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 94

Гърди си с титла накичи

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 94

През златната арка

автор:Славчо Кънчев

visibility 106

/ брой: 94

Жертви на модерната война

visibility 145

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ