24 Септември 2020четвъртък01:33 ч.

Позиция

Брюксел разследва унгарския ядрен проект "Пакш 2"

Натискът на ЕС е чисто политически, за да се изолира Русия и да бъде наказан Орбан за неговото непокорство

/ брой: 233

автор:Радко Ханджиев

visibility 1720

Европейската комисия предприе официално разследване на договора за разширяването на атомната електроцентрала в Пакш. Източници от Брюксел информират, че ЕК разглежда унгарско-руския проект като приоритетен политически въпрос и председателят на комисията Жан-Клод Юнкер лично ще наблюдава щекотливото му разследване. Обсъждат се три основания за конфликт с правото на ЕС: дали този инвестиционен проект се осъществява с непозволена държавната субсидия; третирането на отработеното гориво; и отказа на правителството да обяви обществена поръчка. Последното е особено проблематично, тъй като и други кандидати, конкуренти на руската "Росатом", като френската компания "Арева" и японско-американската "Уестингхауз", можело да бъдат заинтересовани от проекта. Решението на ЕК се очаква до края на тази година.
Припомняме, че през януари 2014 г., по време на официалното си посещение в Москва, унгарският премиер Орбан подписа споразумение с руския президент Путин за строителството на два нови енергоблока на АЕЦ "Пакш". Изпълнението на проекта ще се осъществява с руски държавен кредит в размер на 10 милиарда евро, които унгарската страна ще изплаща при много изгодни условия след пускането в експлоатация на новите блокове. Строителството ще извърши руската държавна компания "Росатом". При подписване на споразумението пълномощникът на унгарското правителство по проекта проф. Атила Асоди съобщи, че ядрената сделка е съгласувана с Брюксел още през 2013 г. и че ЕК няма забележки по проекта.
АЕЦ "Пакш" е единствената действаща ядрена централа в Унгария, построена е по съветски проект. Четирите й реактора са тип ВВЕР-440 и произвеждат над 40% от националната електроенергия. С въвеждането на новите два блока чувствително ще се подобри енергийната сигурност на страната.
Подготовката за строежа вече е в ход. До края на годината "Атомпроект", дъщерна фирма на "Росатом", трябва да представи основните архитектурни и конструктивни решения, проектните документи, концепцията за автоматизирана система за управление на технологичните процеси. Главно изискване към проектната документация е тя да е разработена съгласно унгарската нормативна база.
Намерението на ЕК да блокира разширяването на АЕЦ "Пакш" е изцяло политическо, коментират наблюдателите. То представлява демонстрация на сила и натиск върху правителството на Виктор Орбан, заради отказите му да се подчинява на диктата на Брюксел, най-вече по проблеми, които засягат националния суверенитет и достойнството на унгарците. В последната година правителството неколкократно се конфронтира с ЕК по редица ключови въпроси. Смята се, че Брюксел сега се опитва да притисне кабинета на Виктор Орбан с цел да бъде изолирана Русия от енергийния пазар, достъпът до който, според доктрината на Евросъюза трябва да бъде свободен. Обстоятелството, че ЕК не противопостави нито едно техническо възражение по проекта за разширяване на АЕЦ "Пакш", се оказва недостатъчен аргумент. Дебатът не е за техническите параметри, а за юрисдикцията на ЕК утилитарно да решава кое противоречи на правото на ЕС и кое не. Дебатът следователно е за остатъчния суверенитет, който правителството на Виктор Орбан упорито отстоява. Ако ЕК не успее да наложи натиска си, нищо чудно върху унгарското правителство да се стоварят нови, още по-сериозни политически и икономически усложнения.
 

„Отровното трио“ ще пише План за България

автор:Дума

visibility 71

МВнР обяви за персона нон грата двама руски дипломати

автор:Дума

visibility 91

От труд „на черно” - 23 милиарда лева

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 181

Колекторите нямат право да тормозят длъжници на работа

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 181

Само столичното парно има проблем с фактурите

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 181

Борисов ни обяви за стратегически газов център

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 181

Фирмите няма да губят компенсациите за вируса при запори

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 181

Остър сблъсък между Китай и САЩ в ООН

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 181

Берлин отхвърля условията ни към Скопие

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 181

ЕС предлага задължителни правила за миграцията

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 181

Сърбия и САЩ договарят проекти

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 181

Гоце Делчев: Македония ще се обедини с България

автор:Христо Георгиев

visibility 159

/ брой: 181

За някои дреболии, които не са дребни

visibility 128

/ брой: 181

БСП и "войните срещу цивилизацията"

автор:Мирослав Попов

visibility 134

/ брой: 181

Датата

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ