29 Май 2020петък22:33 ч.

Брюксел с план за граничните проверки

2011-а остава пожелателен срок за влизането на България и Румъния в Шенген

/ брой: 100

автор:Дума

visibility 478

Европейската комисия обмисля да позволи на страните-членки да възстановят частично граничните проверки. По този начин Брюксел реагира на исканията за по-големи национални правомощия за справяне с имиграцията, съобщи "ЕурАктив".
В писмо до италианския премиер Силвио Берлускони и до френския президент Никола Саркози председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу пише, че е възможно да се разреши на страните да въведат ограничени проверки. "Временното връщане на граничните проверки е една от възможностите, но това трябва да стане при строго определени критерии", пише Барозу. Той призова Франция и Италия да работят за реформиране на режима за бежанците в ЕС преди 2012 година.
В понеделник Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент прие с 33 гласа "за" срещу 3 "против" доклада на евродепутата Карлуш Коелю за готовността на България и на Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство. При обсъждането на доклада в комисията на 12 април Коелю заяви, че двете страни са готови в някои аспекти дори повече от държави, които вече са присъединени към пространството за свободно пътуване без граничен контрол. Всички евродепутати от комисията, участвали в заседанието, се изказаха положително за заключенията на доклада.
Вчера стана ясно, че 2011-а остава като пожелателен срок за влизането на България и Румъния към Шенген, след като мнозинството евродепутати от комисията гласуваха против предложението, годината да не бъде упоменавана. Отхвърлено беше и предложението на трима евродепутати от групата на либералите - влизането ни в Шенген да бъде обвързано с борбата с корупцията. За България има и препоръка да изготви специален план за справяне с евентуален ръст на имигрантския натиск по границите с Гърция и Турция. Докладът на Карлуш Коелю трябва да бъде окончателно одобрен в пленарната зала на Европейския парламент в началото на юни, като въпросът ще бъде обсъден идния месец на заседание на министрите на правосъдието и вътрешните работи на страните от ЕС.
Пред комисията българският евродепутат Илияна Йотова заяви, че "едни и същи правила трябва да се прилагат за всички страни, за да не се създават двойни стандарти". "Нашето послание трябва да бъде категорично - когато страните-кандидатки изпълнят изискванията на техническите критерии, те стават част от Шенгенското пространство. Причината за тяхното отлагане може да има само политически характер, което е от компетенциите на Съвета, който трябва да даде своята ясна аргументация. Ако Съветът счита, че техническите критерии не са достатъчни и има нови изисквания, трябва да ги назове точно", отбеляза Йотова. Според евродепутати, участвали в дебата, двойните стандарти по същество са дискриминация и решаването на въпроса с България и Румъния изисква проява на солидарност.


По повод реформата на Шенгенското пространство френската социалистка Сеголен Роаял заяви, че поддържа идеята за регулиране "случай по случай". Роаял заяви и своята твърда позиция по въпроса за имиграцията, която се оказа в противоречие с официалното становище на френската соцпартия. Председателката на региона Поату-Шарант не смята, че Франция трябва да приема тунизийски имигранти, тъй като става дума за "нелегална имиграция". "Френските социалисти и левицата често не се чувстват комфортно по редица проблеми". Тя заяви, че "този въпрос задължително трябва да бъде изяснен и че работата по него предстои". Роаял подчерта, че този тип имиграция ще се отрази пагубно най-вече на работниците и най-ощетените социални слоеве.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 810

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 343

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 100

Гърция се отваря за чужди туристи от 15 юни

автор:Дума

visibility 114

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 100

Конгресът гласува за санкции срещу Китай

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 416

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1388

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 426

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ