07 Юни 2020неделя09:48 ч.

БСК: На дъното сме в Европа по иновации и конкурентоспособност

/ брой: 185

автор:Дума

visibility 610

България е с най-ниски показатели за иновации в ЕС. В същото време българските предприятия изнасят предимно продукти с ниска добавена стойност, не инвестират достатъчно средства в нови технологии и иновации и са с ниска патентна активност. Това потвърждават данните от изследване на Българската стопанска камара (БСК) за технологичното развитие на страната.
Анализът сочи, че България е на последно място по индекс на глобална конкурентоспособност, с най-малко патенти сред страните-членки на ЕС. Затова не е изненадващо, че икономиката на страната е най-слабо обновяваща се и с най-ниски възможности за творчество и иновации. България е с най-неблагоприятната структура на разходи за научноизследователска дейност сред останалите членки на ЕС, поради което и регистрира много нисък дял на високотехнологичния ресурс.
Във връзка с тези проблеми камарата препоръчва спешно разработване на национална стратегия за развитие на България до 2020 г., както и увеличаване на средствата в бюджета за иновации до 0.8-0.9% от БВП.

Испания отваря нощните клубове

автор:Дума

visibility 152

Нови 125 заразени c коронавирус в Македония

автор:Дума

visibility 186

Хиляди на протест срещу расизма в Лондон

автор:Дума

visibility 185

Датата

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 987

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ