03 Юли 2020петък12:53 ч.

БСП даде Цачева на етичната комисия

Социалистите са категорични, че шефката на НС използва институцията за патерица на изпълнителната власт

/ брой: 220

автор:Ира Тодорова

visibility 1179

Събрали сме подписи и внасяме сигнал срещу Цецка Цачева в парламентарната комисия по етика, обяви вчера депутатът от КБ Корнелия Нинова. Тя бе категорична, че шефката на Народното събрание принизява парламентаризма и превръща институцията в патерица на изпълнителната власт. Нинова изтъкна само част от действията на Цачева и припомни гафа със закона за наркотичните вещества.
Цачева не използва правото си да контролира "Държавен вестник", обясни социалистката. Цачева допусна и разглеждането на Закона за националния архивен фонд, продължи Нинова. Само върнатите питания на социалистите са 71, каза депутатът и допълни, че Цачева непрекъснато прекъсва изказванията на опозицията. Всичко това доведе до това Народното събрание да има най-ниска оценка сред останалите институции, категорични са от левицата. Надяваме се този път етичната комисия да си свърши работата - това е тест дали отново няма да разтвори политически чадър, заяви Нинова.
По-рано вчера депутатите от левицата опънаха нервите на Цачева. Те настояха за отговор защо за пореден път питанията им към Бойко Борисов и министри са върнати. Именно тогава се роди и новината: "Връщате ми питането какви са антикризисните мерки на правителството според приетия от него антикризисен план от 1 април. Връщате ми питането поради некомпетентност. Ако смятате, че премиерът е некомпетентен да изведе държавата от кризата, имаме новина", обърна се към Цачева Корнелия Нинова. Цачева хладнокръвно не пожела да отговори.
Петър Мутафчиев също поиска да знае защо питанията към Борисов се връщат или пренасочват към транспортния министър. Наложи се депутатът да обясни на парламентарната шефка, че не става въпрос само за транспорт. Тук нервите на Цачева се опънаха. Ако отново ги внесете по този начин, отново ще ги върна, заинати се тя. На трибуната обаче взе, че излезе и Петър Курумбашев, който тъкмо да обясни кои питания са му върнати, и Цачева го прекъсна: "Няма да допусна питания да бъдат пресъздавани пред камери и микрофони". Депутатът обаче настоя да му бъде обяснено какво да прави, след като питането към Борисов се пренасочва към земеделския министър, който от своя страна го връща, тъй като било в компетенцията на Министерския съвет. Той така и не разбра, но получи екзотична покана от Цачева да уточнят в кабинета й "как се задават въпроси".
Цачева не успя да си отдъхне, защото независимият Емил Василев настоя да разбере тя шефка ли му е или не. Цачева не промълви нищо, а Василев й обясни, че народните избраници нямат началници и сами преценяват какви питания да внасят.
Одисеята на Цачева приключи с Антон Кутев, който я попита на основание на коя точка от правилника прекъсва депутатите. Депутатът така и не получи отговор.

Юли ще е идеален за море

автор:Дума

visibility 0

4 км опашка на „Кулата“ от рано сутринта

автор:Дума

visibility 64

Отиде си Пенка Калинкова

автор:Дума

visibility 140

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 125

Франция напуска операция на НАТО

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 125

Помпео настоява за взаимодействие с Русия

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 125

77% от руснаците подкрепиха Путин

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 417

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 275

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 918

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ