07 Юни 2023сряда23:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°. Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°.

Снимка БТА

БСП дава на прокурор социалния министър

Имот, продаван по обява за 168 000 евро, впоследствие е купен от държавата за 529 600 лева, разкри депутатът Георги Гьоков

/ брой: 18

автор:Дума

visibility 0

Народните представители от БСП сигнализираха прокуратурата за неправомерно изразходване на европейски средства от социалния министър Лазар Лазаров. Действията му са свързани с реализиране на инвестиции и изразходване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост на България в частта "Социално включване". Сигналът е внесен в прокуратурата на 25 януари и съдържа факти за потенциално незаконосъобразно и неправомерно разходване на публичен ресурс - в случая на европейски средства.

"Политиката на БСП категорично включва безпощадна и безкомпромисна борба с корупцията. Това ни накара, веднага щом разбрахме за потенциални неправомерни действия, които навяват за измама и корупция, да информираме прокуратурата", заяви народният представител от "БСП за България" Георги Гьоков на брифинг в парламента. Той бе категоричен, че всеки гражданин, който е разбрал или е станал свидетел за извършване на измама, престъпление, нередност, дори и да не е пострадал, е длъжен да подаде сигнал.

Конкретният сигнал е нередности, свързани с  компонент, който цели насърчаване на социалното включване на уязвимите групи и повишаване на качеството и разширяване на предоставяните социални услуги. За постигане на целта е приет проектът "Развитие на социалната икономика" на обща стойност от близо 27 милиона. Гьоков разкри, че за развитието на регионалния подход на социалната политика се създават регионални центрове, а след тях се върви към обследване и идентифициране на проблемите, заинтересованите страни и социалната среда. В това подробно описание обаче не фигурира задължение МТСП да закупува имотите, в които ще разположи фокус-точките. "Това не е необходимо, ако министерството или държавата разполагат с помещения тяхна собственост или могат да уговорят ползването на такива с местната власт", каза той. В противовес с всичко това 2 170 300 лева от средствата за проекта са дадени за закупуване на имоти в Пловдив, Бургас и Габрово с решение на служебното правителство на 15 декември м.г. Затова от БСП питат какво налага закупуването на помещения, при условие че има подходящи и свободни помещения държавна собственост в голяма част от градовете на България. Депутатите предполагат, че при държавните имоти няма комисиони.

Гьоков обърна внимание и на начина, по който държавата купува избраните от нея имоти - без методика, по която се определя реалната справедлива пазарна цена, без процедура, по която се оценяват и класират кандидатите, и без обявен орган, извършващ оценка на подадените оферти. Липсвал и образец на протокол за извършените действия и взети решения на решаващия орган.

Не е ясно и как са определени градовете, в които ще се изграждат регионалните центрове, както и как са определени печелившите оферти. Подалите оферти по обявата на МТСП дори не били уведомени за резултатите.

Народният представител даде и конкретен пример, който провокира съмнение за измама и корупция. Закупен имот в Габрово за 529 600 лева дълго време се е продавал от собственика чрез местна агенция за недвижими имоти за 168 000 евро. В деня на решението на Министерския съвет цената в сайта на агенцията е променена в съответствие с цената, определена в решението на правителството. Именно заради това левицата подава сигнал до главния прокурор. 

КЕВР: Компенсации за абонатите за некачествен ток

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 107

Иска се забрана за внос и на укрйинско олио

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 107

ЕК одобри 77 млн. евро за райони с висока безработица

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 107

Социология за мошеници

автор:Александър Симов

visibility 381

/ брой: 107

Низ от скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 292

/ брой: 107

Конституцията не е просто хартия

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 107

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ