27 Май 2022петък21:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

Интервю

Крум Дончев:

БСП е един силен отбор

Ще вървим към възраждане на индустрията в Габровско и на доходите на хората, категоричен е водачът на листата на "БСП за България" в 7 МИР - Габрово

/ брой: 212

автор:Владимир Николов

visibility 139

КРУМ ДОНЧЕВ е роден на 6 септември 1978 г. в София. Като автомобилен състезател е четири пъти рали шампион на България. Прекратява активната си спортна кариера в началото на 2015 г. Над 20 години работи в транспортно-логистичния сектор. Владее английски, италиански и сръбски език. Външен консултант е в 43-тото Народно събрание към парламентарната Комисия по транспорт и далекосъобщения. Експерт е в съветите по икономика, транспорт и спорт на БСП. Работи активно по платформата "Визия за България". Член е на клуб "Партньори" към БСП "Оборище". Народен представител в 45-ото и 46-ото НС.


– Г-н Дончев, за трети път сте водач на листата на БСП в Габрово и все тази година. Какво е новото в кампанията ви?

– Новото, за съжаление, е, че държавата ни се намира в още по-тежка ситуация. Социалната, икономическата, здравната и политическата кризи са в пъти по-сериозни. За нас единственият приоритет са хората, техните проблеми и решенията, които трябва да търсим и намираме. Вървейки сред хората, виждам, че на първо място те самите поставят като проблем доходите си и нарастващите цени на храните и електроенергията. И тук те са прави, но не трябва да забравяме, че животът и здравето на нацията категорично трябва да поставяме на първо място. БСП отново тръгва и в тези избори уверена в своите възможности, които се изразяват в знанието, опита и експертния й потенциал.

– Като четирикратен рали шампион на България вярвате ли, че третото ви участие в Народното събрание ще бъде по-успешно (предвид кратките предходни парламенти тази година)?

– БСП има отговор на кризите, предлагайки план за първите 100 дни на управление. В него говорим за изключително бързо нарастващи цени на електроенергията и на основните продукти. Предлагаме намаляване на ДДС на енергоносителите и на основни храни от 20 на 9%. Енергиен фонд, който да се пълни от свръхпечалбата на търговците и производителите, и да бъде в помощ на семействата и бизнеса. Предстои ни приемането на Бюджет 2022, за което има много малко време. Затова трябва да се подходи отговорно. Призоваваме другите партии също да излязат с конкретни предложения и решения за тези проблеми.

– Какво успяхте и какво не успяхте да свършите в предходните два парламента? 

– 45-ият и 46-ият парламент ни показаха едно безотговорно поведение, което задълбочи политическата нестабилност. Това трябва да се промени. Нашата основна цел бе да постигнем логична комуникация по политики с останалите партии, но, за съжаление, не получихме същата ответна реакция.

Вследствие на цялото това бездействие се намираме на прага на много сериозна икономическа и социална криза; криза на доходите на хората; криза, свързана с невъзможността човек да си купи храна, да си плати тока или още повече – да отглежда нормално децата си. 

Крайно необходимо е в така създалата се ситуация да се реагира незабавно, само и единствено с работещ парламент и легитимно избрано правителство. Ние от БСП призоваваме за разум, спокойствие, диалогичност и добре обмислени действия и решения. 

– Постигнали сте значими успехи в индивидуален спорт като автомобилизма, но и там екипът е от изключително значение. Индивидуален или отборен състезател сте в политиката?

– БСП е отбор и при това безкомпромисен. Радвам се да го кажа, че сме като един доста силно стиснат юмрук. Знаем докъде можем да стигнем с ангажиментите си пред избирателите, това е и причината да работим в постоянен синхрон помежду си. Увереността ни идва от опита, който притежава цялата парламентарна група. Истина е, че съм един от новите лица в отбора, но нито за миг не съм оставал без съвет от колегите. Стратегията, която сме предприели, не е трудна и можем да я видим изписана на Народното събрание, а именно: "Съединението прави силата!". Спортът по никакъв начин не се различава – дух, мотивация, сплотеност в отбора и трудолюбие. В политиката трябва да добавим само още една единствена дума и тя е "отговорност" към гражданите.

– Представете с по няколко думи кандидатите от изборната листа на БСП в Габрово.

– Листата ни в Габрово се състои предимно от местни хора, както и от областта. Не съм габровец, нито севлиевец, нито тревненец, нито дряновец, но успях да се доближа до житието и битието на тези хора за последните месеци. Разбира се, от отдавна имам много приятелства тук. Това, което ми направи силно впечатление, е, че ме приеха изключително добре, радушно и с топлина. 

Листата ни в Габрово е от хора, професионалисти във всеки от своите браншове, хора, готови безрезервно да помагат за каузата ни – освен България и националните ни приоритети, и този регион да може да се развива.

– Габрово е в центъра на България, а какво място според вас заемат областта и регионът в развитието на страната?

– Габрово в миналото е бил център на индустрията в България, но за най-голямо съжаление това вече не е така. Аз съм човек, който не се обръща назад, а гледа само напред. В област Габрово имаме изключителен екип, който е готов да застане зад всяка добра кауза за просперитета на родното си място. Успях да се докосна до бита на хората от региона, да заживея с тях, с техните трудности, неволи, а също и с тяхната надежда. Жителите на област Габрово са горди, достойни и трудолюбиви хора. За мен е истинска чест, че ме приеха и станах част от техния екип. Това, което сме си поставили като цел, е да положим максимални усилия в посока на възраждане на индустрията в областта. Колкото и да звучи като химера, вярвам, че можем да положим заедно добри основи за бъдещите поколения. Област Габрово разполага с уникална инфраструктура и възможности за туризъм и именно това ще е посоката, по която ще вървим.

– Проблемите на региона са сходни с тези на други области след десетилетното властване на ГЕРБ. Предвиждате ли да работите съвместно с колегите ви от съседните региони и в кои насоки?

– Категорично, да! Общонационалният ни проблем се нарича демографски срив или така нареченото обезлюдяване, което прави задачата по рестартиране на икономическата система в България изключително трудна. Област Габрово по никакъв начин не се различава, като тук дори цифрите са стряскащи. Взаимодействието между областите, от гледна точка на човешкия ресурс, може да се окаже един от ключовите фактори за бъдещи инвестиции. Аз лично съм човек, който предпочита инвестициите да са местни или поне национални, но също така съм наясно, че българските компании много трудно могат да излязат на международната сцена, което е и основна пречка в създаването на национални стартъпи (нови компании).

– Какво трябва да изберат българите на предстоящите парламентарни избори?

– Вярвам, че на България ѝ трябва социална политика. Лявата идея не е просто лист хартия с някакви предложения, човек трябва да има лявата идея в сърцето си. Смятам, че сме на прав път, защото и в най-трудните моменти намираме верните решения и предложения. Това е доказано – БСП зададе тона през последните пет години. БСП изпълни със съдържание и в момента цялата политическа сцена и виждате, че всеки от нашите опоненти на терен е стъпил на темите за автомагистрали, монтажи, за ин хаус поръчките, за язовирите и язовирните стени, за корупцията, здравеопазването и икономиката.

А правата на стотици хиляди българи?

автор:Борис Цветков

visibility 172

/ брой: 101

Лицемери

автор:Страхил Ангелов

visibility 135

/ брой: 101

Истински народен човек

автор:Продрум Димов

visibility 123

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ