25 Май 2024събота16:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Pro domo sua

БСП и случващото се в света

Ясната гледна точка е предимство

/ брой: 208

автор:Чавдар Добрев

visibility 1882

Нямам намерение да правя оценка на външната политика на БСП. Намерението ми е да покажа, че е необходимо външната политика на нашата партия във всеки исторически момент да дава навременни и конкретни отговори на най-значимите и наболели световни процеси и събития, да изразява отношението си като авангард на българското ляво движение. Което не всякога се случва. Впрочем, подобен вид дейност представлява еквивалент на "правителство в сянка", този път под егидата на БСП като най-голямата опозиционна сила в страната.
 Ще посоча три примера - с имигрантската вълна в Европа, с гражданската война в Украйна и със засиленото военно присъствие на САЩ и НАТО в България, които ще подплатят смисъла на онова, което твърдя.

Масовото преселение на имигранти

от Близкия изток, Африка и Афганистан.  Резонно е БСП да изработи своевременно становището на лява България за това незапомнено бедствие, което заплашва цивилизационното развитие на Европа, подлага на изпитание съществуването на ЕС, представлява огромна опасност за устоите на българското ни съществуване. Аз все още не зная дали такава най-обща констатация е съзвучна с мисленето на нашето партийно ръководство.
Как трябва според социалистическата партия да бъдат квалифицирани хората, които бягат от страните си? В голямото си мнозинство те икономически имигранти ли са, или са жертва на завоевателни войни, подготвени и проведени от САЩ и техните съюзници? Как би трябвало да реагира ЕС в тази ситуация (защото се вижда, че доминират объркване и безотговорност сред лидерите на Евросъюза)? Нашата партия е призвана да посочи не само следствията от ситуациите в Сирия, Ирак, Либия и Афганистан, а преди всичко причините за дълбокото разстройство на националия живот в тези държави.
Счита ли нашето партийно ръководство, че САЩ, като първопричина за масовото имигриране на стотици хиляди и милиони хора, са задължени да приемат по-голямата част от бегълците (според прогнози до 2020 г. броят на бежанците може да нарасне до 10 милиона души! До този момент САЩ са дали съгласие да приемат едва 8 хиляди имигранти!). А можете ли да си представите какъв многомилионен поток украинци би потеглил към Полша и Западна Европа, ако рухнат окончателно икономиката, финансите и държавното устройство на Украйна?!
 Щом Еврокомисията не намира смелост и съвест да се обърне с искане към своя по-голям партньор от Вашингтон да приеме по-голямата част имигранти от Близкия изток, Афганистан и Африка, готови ли са евродепутатите от БСП да направят предложение в този дух пред председателите на Еврокомисията и Европарламента? Има ли истина в изказването на Виктор Орбан, че масовото имигриране не е проблем на Унгария, а на Германия? Готови ли са депутатите на БСП в Народното събрание да предложат на премиера Бойко Борисов България да отправи предложение до Еврокомисията САЩ да приемат основния поток от бежанците?
Според БСП миграционният поток представлява ли реална опасност за България? Поради какви причини? Какви мерки е потребно да вземе изпълнителната власт? Правилно ли е, че строим стена с границата ни с Турция и доколко е полезно изпращането на армейски части на границата и на граничните пунктове? Могат ли финансовите инжекции на ЕС да измъкнат България от тежката ситуация, в която е попаднала? 
В случая има ли основание БСП да говори за опасности пред България от етническо и религиозно естество? Щом целта на имигрантите е не да се установят у нас, а да стигнат до развития Запад, и щом този Запад не се обръща за помощ към своите съюзници от САЩ, Канада или Австралия,  националноотговорно ли е тъкмо ние да сме пазачите на Шенген и Еврозоната, и то за наша сметка?
Ще подложи ли БСП на самокритика и себе си, тъй като нейните депутати също гласуваха България  да участва в иракската война? А неин бивш председател, в качеството си на президент на републиката и в униформа на доблестен натовски войник, инспектира българска военна част на иракска територия!
Зная, че БСП по принцип е готова да заеме хуманистична позиция. Само че тук пиша за конкретиката.
Във връзка със

събитията в Украйна - антидържавния преврат,

самоопределението на Крим, разгърналата се там гражданска война, въоръжената борба на Донбас и Луганск за широка автономия, искането Украйна да се превърне от унитарна в многоетническа държава - БСП допусна груби грешки през 2013-2014 г. Грешки, в резултат на сляпо следване на  политиката, реализирана от лидерите на ЕС, които  изпълняваха и продължават да изпълняват  безропотно политиката на Вашингтон в ущърб на общоевропейското сътрудничество и единство.
Пиша тези редове, без да зная какво е по-точно становището на партията във връзка с положението в Украйна и разгърналото се цунами от русофобия в Полша, Прибалтика, Румъния и България. Да, тя се обяви въобще срещу войната в Украйна, в близост до българската територия. Да,  противопостави се на икономическите санкции срещу Руската федерация. И въпреки това до ден-днешен не е ясно оценява ли ръководството на БСП  случилото се на Майдана като антидържавен преврат? По-скоро не.
Как определя ръководството на БСП

самоопределението на Крим

към Руската федерация? Според мен то е законно, проведено в съгласие с Устава на ООН за самоопределение на народите. Крим действително е руска територия, с руска история и култура, с население, което почти изцяло е съставено от етнически руснаци. Парадоксално е, че държавниците, които разпокъсаха Югославия и одобриха независимостта на Косово, сега най-силно протестират срещу самоопределението на кримчани.
 Що се отнася до становището на БСП, отново знаменателно затишие. Макар да е известно, че това е ключовият проблем, по който нашата партия  трябва да вземе отношение. Ако нашите партийни ръководители смятат, че Крим е анексиран от руснаците, нека го кажат! Ако ли не, "не"-то се състои от лексикални единици, които се  произнасят.
Лично аз бих предложил парламентарна делегация, с депутати от коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, най-добре начело с Михаил Миков, да посети още тази година Крим, по примера на френската парламентарна делегация. И тази мирна инициатива на БСП да бъде огласена в медиите преди общинските избори.
Очаквах още, тъй като е неизбежно БСП да каже дали подкрепя или не подкрепя

похода на Запада и НАТО на изток

Оценява ли го като заплаха за световния мир, или го приема? 
Според мен БСП няма защо да бави несъгласяването си със съглашенската политика на лидерите на Евросъюза спрямо Съединените американски щати. Няма нищо по-нормално от това, като социалистическа партия с бележит исторически опит да подложим на анализ външната политика на ПЕС, поведението на нейни основни дейци като Шулц, Станишев, Свобода или Оланд във връзка с войната в Украйна и проявите на активна русофобия.
На трето място, ръководството на БСП, така мисля, не реагира достатъчно категорично срещу въвличането на България във военните приготовления на САЩ и НАТО срещу Русия. Преди 14 години ръководството на нашата партия допусна България да стане член на НАТО без насрочване на общонационален референдум, при президент социалист и премиер социалист Съединените щати разположиха върху наша територия военни бази под претекста, че са българо-американски. По този начин Пентагонът не плаща дори и цент заради пребиваването си у нас. Твърде приглушена беше реакцията на БСП по повод създаването и откриването на Командния център на НАТО в София. Не по-различно беше отношението на нашите партийни ръководители и към базирането на тежка военна техника на НАТО у нас.
Не толкова рядко нашите партийни ръководители  правят заявления, че членуването на България в НАТО е единствената ни възможност като държава да защитим националната си сигурност. Ще попитам: наистина ли е единствената? Освен това, въпреки че не оспорвам мощта на НАТО като гарант на националната ни сигурност, ще задам още един въпрос: Това твърдение валидно ли е и за члена на НАТО Кипър, чиято северна половина е окупирана от Турция? Ако, не дай си Боже, определени членове на НАТО пристъпят към военния действия срещу Русия, това значи ли че славянска и православна България ще бъде включена във военния конфликт? Излиза, че заради верността си към НАТО ще направим онова, което Борис III не допусна по време на Втората световна война.
Тук изказвам мнение, но и задавам въпроси като лявомислещ интелектуалец. Давам израз на безпокойството си от изчаквателната, неартикулирана и неконкретизирана позиция на БСП по решаващи за съществуването на Европа и света проблеми. Разбира се, с надежда, че в скоро време ще видим черно на бяло такава партийна позиция.

Отстраниха Стоил Алипиев като шеф на КЗП

автор:Дума

visibility 676

/ брой: 96

Част от оборудване за АЕЦ "Белене" отива в "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 625

/ брой: 96

Реколтата е добра

автор:Дума

visibility 601

/ брой: 96

Има потенциален риск при ипотечното кредитиране

автор:Дума

visibility 595

/ брой: 96

Димитър Ковачевски подаде оставка

автор:Дума

visibility 655

/ брой: 96

Макрон пристигна в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 614

/ брой: 96

Поредно нападение на политик в Германия

автор:Дума

visibility 614

/ брой: 96

Вечният дух

автор:Александър Симов

visibility 645

/ брой: 96

Формула без алтернатива

visibility 607

/ брой: 96

Празникът на първоучителите - преди и сега

автор:Деси Велева

visibility 643

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ