02 Юни 2020вторник05:31 ч.

БСП инициира хуманитарна помощ за Украйна

България не бива да бъде въвличана във военни действия срещу Русия, заяви в НС Янаки Стоилов

/ брой: 28

автор:Станка Динева

visibility 1403

По предложение на Янаки Стоилов, зам.-председател на БСП и на парламента, България ще изпрати хуманитарна помощ в Украйна. Това стана ясно от блицконтрола на правителството в Народното събрание вчера.
"Искам да предложа България да бъде инициатор на хуманитарна кампания за Украйна, защото жертвите на войната вече са няколко хиляди. И така както вие дефилирахте в центъра на Париж срещу терора, не трябва ли, когато се избиват стотици и хиляди хора, Европа да се надигне и да поиска да се прекрати убийството на граждани", настоя Стоилов.
Бойко Борисов обеща кабинетът да организира подобна помощ за Украйна. "Бих приветствал, ако българският парламент вземе решение за изпращане на хуманитарна помощ. Ние ще я организираме. Това е много добра идея", каза премиерът. Той дори предложи на камионите с помощта да пише "България" и "Парламент".
Стоилов попита премиера давано ли е съгласие от него, от член на кабинета или от президента за постоянно разполагане на тежко въоръжение и техника на българска територия, а също дали ще декларира пред Народното събрание, че няма да допусне територията да се използва за военни действия срещу друга държава. Социалистът поиска гаранции, че България по никакъв начин няма да участва във военния конфликт в Източна Украйна. "Трябва да кажете на министрите от вашето правителство да не поемат никакви ангажименти без писмено разпореждане от вас. Да изисквате с президента да се обменя информация за ангажименти, които се поемат. Тази тема трябва да бъде обсъждана в парламента, а не той да бъде поставен пред свършен факт", препоръча зам.-председателят на БСП.
Борисов заяви, че е дал категорично разпореждане на министъра на отбраната Николай Ненчев да не поема никакви ангажименти. "Ако има такива предложения, отправени към България, ще дойдем в парламента и ще кажем какви са", обеща премиерът. Той каза, че не може да говори от името на президента, но щял да го попита.
На срещите си с шефа на НАТО Йенс Столтенберг, с външния министър на Англия Филип Хамънд и с държавния секретар на САЩ Джон Кери премиерът заявил, че България не бива да бъде въвличана в конфликта в Украйна, съобщи той. "Българското население е миролюбиво и всякаква тема, свързана с военни действия, не е приемлива за народа", каза Борисов. Той призна, че са водени разговори единствено за "изнесени щабове" на НАТО, които били само логистични и не били свързани с бойна техника. "С една дума това, което знам към момента, е да се вземе решение за щабове, които да подсигуряват, ако се наложи, тези бързи сили за сигурност, които се говорят", уточни Борисов.
"Не бива по никакъв начин да допускаме България да бъде въвлечена във войната. Ние не се страхуваме от Русия, но и не бива да даваме поводи за нарастване на напрежението между нас. Това зависи до голяма степен от нашите действия и от това как ние разговаряме с нашите партньори", препоръча Стоилов. Той настоя България да предложи на ЕС и НАТО да концентрират вниманието си върху надигащия се религиозен и ислямски екстремизъм. "И докато други страни търсят по какъв начин да доминират в един или друг регион, ние самите може да се окажем едновременно под заплахата на два различни конфликта", каза Стоилов.
 

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ