12 Април 2021понеделник07:49 ч.

БСП иска 60 млн. лв. държавна издръжка на Селскостопанската академия

Да се създаде фонд за научни постижения в селското стопанство с начален капитал от 7 млн. лв., предлагат социалистите

/ брой: 210

автор:Ростислава Иванова

visibility 1316

Успешни са държавите не с либерална икономика и пазар, а с добри научни достижения, включително и в земеделието. Така БСП обоснова идеята в алтернативния си бюджет държавата да предоставя годишна издръжка на Селскостопанската академия в размер на 60 млн. Предвидено е 25 млн. лв. от тях да са за издръжка на ССА, а 35 млн. лв. - за конкретни научни програми за подобряване на семепроизводството, на качествата на българските породи, на изследвания в областта на чистотата на почвите и горите и др. Това съобщи вчера експертът от "Позитано" 20 Пламен Милев на обществена дискусия върху алтернативния държавен бюджет на левицата. Предлагаме създаването на Фонд за внедряване на научните изследвания, в който българските производители, ако използват достиженията на Селскостопанската академия и на българската наука, допълнително да бъдат субсидирани с по 7 млн. лв. годишно, с тенденция помощта да се увеличава, добави той.
На дискусията присъстваха учени от различни сектори в земеделието, с чиито предложения партията ще се съобрази, увери съпредседателят на Съвета по финанси, икономика и енергетика към НС на БСП Борислав Гуцанов. Проф. Методи Теохаров от ССА предложи да се смени управленският подход към земеделието - от технологичен към агроекологичен. Той предложи да се въведат справедливи такси за земеползване и най-високи да са за големите земевладелци, които произвеждат само зърно и получават най-големи евросубсидии. Лидерът на "Екогласност" Емил Георгиев призова БСП да не пренебрегва екологията и настоя за повече внимание и дебат по темата.
Стига бюджети за оцеляването на определени правителствата, нека намерим един нов път за страната си, заяви Гуцанов. Той обясни, че бюджетът на БСП не залага само на финансовата страна, а на нова философия за развитието на страната. Икономиката е двигателят, който може да задвижи тази промяна, за да има средства и за всички други области, посочи социалистът. Той допълни, че в икономиката ни преобладават услугите и вътрешната търговия - 67%. Само 10% от нея съставляват предприятията, свързани пряко с производствена дейност в преработвателната промишленост, което е недостатъчно. "Над 70% от предприятията са разположени в Южна България, което говори, че и регионалният принцип не е спазен, а 90% от предприятията са в малкия и средния бизнес и дават работа на максимум 50 души. Икономиката на страната ни е структурирана по начин, по който износът е на суровини, а не на продукция и това дава ниска добавена стойност, нямаме продукция, която да бъде изнасяна", коментира той.

Обществените дискусии по алтернативния бюджет ще продължат до предстоящия конгрес
Снимка Емилия Костадинова

 

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ