23 Януари 2022неделя23:54 ч.

ново:

Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

Снимка: Михаела Катеринска

БСП иска Енергиен фонд за бедните

Социалистите и КТ "Подкрепа" предлагат по-нисък ДДС за енергоносителите и за основни храни

/ брой: 195

автор:Юлия Кулинска

visibility 23

БСП предлага в бюджета за догодина да се създаде Енергиен фонд. В него ще се съберат пари от свръхпечалбите от производителите и търговците на енергия, както и държавни средства. Сумата ще се използва за подпомагане на икономиката и бизнеса и на социално слаби семейства. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с ръководството на КТ "Подкрепа". Синдикатът и левицата настояват за намаляването на ДДС на енергоносителите, което е практика в доста европейски държави, и за по-ниска ставка върху храните от малката кошница. Държавата да се ангажира с осигуряването на безплатни 200 киловатчаса ток за бедни семейства и той да не им бъде спиран веднага заради неплатени сметки, настояват левицата и синдикатът. 

Още в първите дни на 47 НС и в преговорите за правителство ще поставим въпроса за реална мярка, която може да доведе до намаляване на цените, поясни Нинова. Тя подчерта, че БСП започва срещи с браншови и работодателски организации и синдикати за търсене на решения за излизане от политическата, социалната и енергийната криза. Нинова уточни, че социалистите ще подготвят законодателен пакет по ключови проблеми, който ще внесат веднага след конструирането на новия парламент. Тя изрази притеснение, че той ще започне работа във втората половина на ноември и няма да има достатъчно време до края на годината да се приеме бюджетът за 2022 г. "Работим върху плана за действие за първите 100 дни и средносрочната рамка за бюджета за догодина. Абсолютен проблем в момента са цените на енергоносителите, заради които поскъпват стоки и услуги, увеличаващото се неравенство и бедност и необходимите мерки от страна на държавата за подпомагане на все по-голям брой граждани в тези кризи", смята Нинова.

БСП застава зад идеята на "Подкрепа" да се търси начин да се замразят плащанията по емисиите за 6 месеца, за да може през това време да се регулират цените и да се удържи скокът им във времето. Нинова сподели, че на срещата са били коментирани запазване на работните места, как да се помогне на бизнеса, възможни варианти за минимална заплата, която да се заложи в бюджета за 2022 г. Тя призова всички партии, които се очаква да влязат в НС, да са абсолютно подготвени от първия ден за решаването на проблемите и веднага да сложат на масата предложенията си за законодателни промени. От БСП очакват разум и спокойствие, мъдрост и повече професионализъм в следващото НС, подчерта тя.

Президентът на "Подкрепа" Димитър Манолов изрази притеснения за кратките срокове, в които трябва да бъде приет бюджетът за догодина. Той се надява правителството да намери изход от кризата с промишления комплекс "Марица Изток" и евентуалното закриване на работни места.

Днес БСП ще се срещне с работодателски организации, в сряда - с браншовици от преработвателната промишленост, а в четвъртък - с КНСБ.   

 

 

Студ в Гърция: Температурите достигнаха -17 градуса

автор:Дума

visibility 188

Русия арестува хакери, издирвани в САЩ

автор:Дума

visibility 432

Сняг и минусови температури сковаха Северна Гърция

автор:Дума

visibility 432

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 1605

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 582

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ