26 Септември 2020събота09:31 ч.

БСП иска компенсации при липсата на места в забавачките

Средствата да бъдат осигурени от държавния бюджет предлагат социалистки

/ брой: 143

автор:Юлия Кулинска

visibility 751

Държавата трябва да обезщети родителите на децата, за които няма места в детските градини. Така, както се плаща издръжка за малчуганите в ясли и градини, трябва да заплатят компенсация на родителите на неприетите деца в задължително предучилищно образование. Това предлагат депутатите от ПГ "БСП за България" Анна Славова, Дора Янкова, Евдокия Асенова, Виолета Желева, Надя Клисурска, Кристина Сидорова и Теодора Халачева. Те внесоха предложението преди второто четене на промените в Закона за предучилищното и училищно образование. 

Припомняме, че с измененията предучилищното образование става задължително и за 4-годишните деца, реши НС на първо четене. Крайният срок за въвеждането му е учебната 2023/2024 година. В момента предучилищното образование е задължително за 5- и 6-годишните деца, а на градина ходят 78% от 4-годишните. Според приетите промени обучението ще се осъществява само в забавачките. Общините ще имат 3 години да осигурят места в градините за всички деца, тъй като в големите градове има недостиг. Промяната предизвика оживени дебати в пленарната зала. От БСП изразиха притеснения дали системата е готова да отговори на това предизвикателство. "Имаме ли достатъчно подготвени учители и адаптирани учебни програми? Имаме ли гаранции за всички заинтересовани, че предлаганата мярка може да бъде приложена навсякъде. Каква е оценката на въздействието на вече въведената задължителна мярка за предучилищно образование на 5-годишните деца?", попита управляващите Евдокия Асенова. Предучилищното образование е задължително за 5 и 6-годишните деца, но не всички от тях посещават детска градина, припомни Ирена Анастасова. 

В предложението на социалистките е записано, че средствата за подпомагане на равния достъп и за подкрепа на личностното развитие включват и заплащане на дължимите от родителите или настойниците такси за детски градини при задължително предучилищно образование. Ако детето е кандидатствало, но не е прието в държавна или общинска детска градина, парите да са в размер на средномесечната издръжка на дете в градина.  Средствата за компенсациите да бъдат осигурени от държавния бюджет и да бъдат преведени на  първостепенен разпоредител, предлагат още  народните представители. Според тях това е малка крачка към изпълнение на исканията на хиляди родители за "ваучерна" система за неприетите в градините деца поради липса на места. Особено наболял е този въпрос в София, където има близо 10 000 деца без места в детските заведения и се проведоха редица протести с искания за решаване на проблема. 

Христо Иванов не изключи коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

автор:Дума

visibility 45

Ден 79: Яйца и по Столичната община

автор:Дума

visibility 58

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 801

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 470

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ