04 Август 2021сряда02:18 ч.

БСП иска министерство на е-управлението и високите технологии

България е на едно от последните места в ЕС по индекс за иновации и дигитална трансформация на икономиката, заяви Благовест Кирилов

/ брой: 119

автор:Дума

visibility 40

БСП ще настоява с промяна в структурата на бъдещото правителство да бъде създадено специално министерство, което да отговаря за електронното управление и високите технологии. В момента за развитие на сектора на информационните технологии отговаря Министерството на транспорта и информационните технологии, а за електронното управление - Държавната агенция към Министерския съвет. Ефективното въвеждане на е-управлението и развитието на високите технологии обаче са тясно свързани и следва да бъдат приоритет на бъдещото управление на страната, категорични са социалистите.
Новото министерство следва да работи за няколко ключови приоритета като промяна на Закона за електронното управление, въвеждането на дигитални трудови книжки и нормативна промяна, която да доведе до по-добра защита на интелектуалната собственост. Ключова задача пред предлаганото министерство е и начертаването на пътна карта за развитие чрез национални стратегии като "Цифрова България 2025".
В момента България заема едно от последните места в Европейския съюз по индекс за иновации и е трайно на едно от последните места в ЕС по дигитална трансформация на икономиката. Едновременно с това секторът на информационните и комуникационните технологии е най-бързоразвиващият се сектор у нас, като ръстът за последните 3 години е 22%.
"До 2024 г. се очаква приходите на софтуерния бизнес да достигнат 7,6% като дял от БВП, а постъпленията в хазната от платени данъци и осигуровки ще надскочат 1,4 млрд. лв. годишно. Заетите в сектора ще надхвърлят 60 хил. души. Това е критичен вертикален сектор на икономиката, от който са зависими всички останали. Не може да е поставен като добавени последни думи към министерството на транспорта", поясни кандидатът за народен представител от "БСП за България" в 23 МИР в София Благовест Кирилов.
Междувременно служебният кабинет освободи предсрочно шефа на ДА"Електронно правителство" Атанас Темелков по негово искане. На поста е назначен Красимир Симонски. Той е инженер по специалност "Изчислителна техника" от ТУ в София. Доктор е на науките на БАН. От началото на 2013 г. е изпълнителен директор на ИА "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" до назначаването му за зам.-председател на новосъздадената ДА "Електронно управление".

Янаки Стоилов обжалва отказа за отстраняването на Гешев

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 148

ИТН представи кандидатите за министрите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 148

Над 200 пожара избухнаха за денонощие

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 148

Спешни медици се разграничиха от протест

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Ценови удар

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 148

ЕБВР придоби дял в концесионера на летище София

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 148

С над 30 на сто поскъпна токът за бизнеса

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 148

Почивката ни излиза с 10-15% по-скъпа

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 148

САЩ гонят още 24 руски дипломати

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 148

Грузинци призоваха Путин за рестарт на отношенията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 148

Протест в Прищина пред посолството на Албания

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Кратки новини

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 148

За цената на зелето

автор:Мая Йовановска

visibility 225

/ брой: 148

Цената на тока няма да се регулира от 2024 г.

автор:Евгени Гаврилов

visibility 196

/ брой: 148

Щом номерът минава

автор:Владимир Георгиев

visibility 197

/ брой: 148

Непонятно!

visibility 201

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ