05 Август 2020сряда16:28 ч.

БСП иска референдум за пенсиите

Балерини излизат в пенсия след 25 години стаж, ГЕРБ си приписват заслуги за миньорските пенсии

/ брой: 286

автор:Аида Паникян

visibility 989

След като прокарвате нещо насила, без политически консенсус, ще искаме референдум. Нека гражданите кажат искат ли вдигане на осигурителната възраст, искат ли по-късно пенсиониране или предпочитат например да плащат по-високи осигурителни вноски сега. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ПГКБ Сергей Станишев. Той припомни, че в началото на мандата Бойко Борисов заяви, че българите са "най-бедните и най-болните в ЕС, защо да вдигаме възрастта за пенсиониране". Сега какво се промени, попита Станишев.
"Прокарва се нещо, което ще има дългосрочни последици за 5 млн. български граждани. Правителството залага "бомба със закъснител, която ще гърми в ръцете на следващи правителства", бе категоричен Станишев. Той посочи, че правителството обрича на мизерия най-уязвимите, а с Кодекса за социално осигуряване се нарушават и множество ангажименти на държавата към Международната организация на труда и други международни институции.
Балерини, балетисти и танцьори ще придобиват право на пенсия, независимо от възрастта си, при 25 години осигурителен стаж на тази длъжност в културни организации. Това решиха депутатите при вотото четене на промените в КСО. Предложението бе на ГЕРБ. Поправката бе подкрепена с 66 гласа "за", 5 "против" и 23 въздържали се.
В момента танцовите артисти се пенсионират при навършване на 57 г. за мъжете, 52 г. за жените и 25 г. трудов стаж, при втора категория труд. Сега тези хора се изкарват от тази категория, а какво ще стане с цирковите артисти, оркестрантите и спортистите, попита д-р Хасан Адемов от ДПС. "Отваряме кутията на Пандора", предупреди Емилия Масларова и допълни, че следва да има специален режим за тези хора, които да имат собствен професионален фонд.
От 2015 г. започва увеличение на възрастта за пенсиониране на тези артисти с по 6 месеца на година, докато достигнат 3 години преди общата възраст за пенсиониране (сега 60 г. за жените и 63 г. за мъжете). Срещу високата възраст, до която трябва да танцуват, роптаят от години хората на сценичното изкуство. Проф. Стефан Данаилов призова да се приеме предложението на управляващите, защото "държавата трябва да е по-грижовна към талантите си, за да ги задържи в България".
Според експерти възниква още един проблем и той е, че не се знае какво се случва с натрупаните в професионалните фондове средства на балетистите и танцьорите. Те внасят по 7% месечно върху осигурителния си доход.
ГЕРБ побърза да си припише заслуга като дефакто се отказа от проекта си за промени в КСО по отношение на новоотпуснатите пенсии на миньорите. Запазва се сегашното положение - при изчиславането на пенсиите на подземните работници 1 година трудов стаж ще се зачита за 3.

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 148

Туроператорите остават в протестна готовност

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 148

Близо 80 жертви и 4000 ранени в Бейрут, Ливан е в траур

автор:Дума

visibility 159

Мощни експлозии окървавиха Бейрут

автор:Дума

visibility 236

Източните германки с по-високи пенсии

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 148

Тръмп посочи най-голямата грешка на САЩ

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 148

По следите на изчезващите поликлиники

автор:Деси Велева

visibility 387

/ брой: 148

САЩ губят превъзходството в спътниковия шпионаж

автор:Юри Михалков

visibility 342

/ брой: 148

Данъчната система увеличава бедността на българите

visibility 286

/ брой: 148

Политиката срещу мъдростта

автор:Боян Бойчев

visibility 192

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ