21 Януари 2022петък15:50 ч.

ново:

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус

БСП: Край на модела "Борисов" с обществените поръчки

Ако искате да кърпим системата, няма да намерим решение, обърна се лидерът на социалистите към Камарата на строителите

/ брой: 206

автор:Павлета Давидова

visibility 1975

"Искаме да сменим модела, при който един човек решава кой да влиза и кой да излиза от обществена поръчка! Модел, при който строителният бранш е принуден да връща пари от обществени поръчки, за да си спечели благоволението на управляващите". Тази позиция е защитила Корнелия Нинова при срещата между представителите на БСП и Камарата на строителите в България (КСБ). От КСБ провеждат поредица от срещи с партиите, на които търсят подкрепа за проблемите на строителния сектор, както и за законодателните си предложения. Отбелязахме, че законодателството не само се променя често, но и че липсата на конкуренция, както и корупцията вече са заложени в законите, заяви лидерът на БСП. По думите й предложенията на КСБ ще бъдат обсъдени, някои ще получат и законодателна подкрепа от социалистите. Нинова увери, че Камарата може да разчита на пълна подкрепа за развитието на българското производство и индустрия.
Лидерът на БСП и председателят на УС на КСБ Илиян Терзиев прекъснаха дискусията си, за да дадат изявления пред медиите. Терзиев подчерта, че от Камарата искат да спре некоректното говорене и използването на бранша за политически цели. "Няма как разговорът да не е политически, защото става въпрос за харченето на милиарди левове от българския бюджет и европейски средства. Става въпрос за живота и семействата на 250 хил. души, които работят в този сектор", подчерта обаче Нинова.
"Държим за развитието на българската икономика и на българските фирми. Ако БСП управлява, няма да има привилегировани фирми, няма да им бъдат извивани ръцете да плащат комисиони и рушвети, няма да бъде изземван бизнесът на една фирма за сметка на друга, няма да се променят правилата в движение", заяви лидерът на социалистите. Тя е отправила и предупреждение към КСБ - "Ако искате да кърпим модела и системата, няма да намерим решение - нито за икономиката, нито за вас, нито за държавата". "Моделът се нуждае от коренна промяна. Ние ще се опитаме да направим това. Ако искате заедно да променим този модел, ние сме насреща", обърна се Нинова към строителите.
От Камарата също настояха за осигуряване на спокойствието в бранша. Терзиев уточни, че търсят съдействие за промени в Законите за обществените поръчки и устройството на територията, както и по унифицирането на тръжната документация. Това, което правим, остава след години и желаем да го правим така, че никой от нас да не се срамува, увери Терзиев.
На срещата са обсъдени възможностите и механизмите за повишаване на заплатите в сектора.

Корнелия Нинова: Край на тормоза над длъжниците

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 14

Искам те! Бия те...

автор:Аида Паникян

visibility 197

/ брой: 14

Затягат мерките срещу КОВИД-19 по региони

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 14

След 5 години половината българи остават без личен лекар

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 14

Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8%

автор:Дума

visibility 234

Вадят колекторските фирми на светло

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 14

"Топлофикация София" три пъти съди русенка

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 14

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 512

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ