20 Януари 2021сряда03:39 ч.

БСП настоява санкции за Русия да не се допускат

Последиците за България биха били много по-тежки, отколкото за други страни, предупреждават социалистите

/ брой: 72

автор:Мила Христова

visibility 1465

Не е достатъчно да бъдем резервирани към налагане на икономически санкции. Ние трябва да поддържаме позицията такива санкции да не се допускат, тъй като те ще влошат икономическото положение на отделни страни от ЕС, ще препятстват важни енергийни проекти за нашата страна и ще засегнат други национални интереси, допълни депутатът. Това заяви зам.-председателят на БСП и председател на парламентарната външна комисия Янаки Стоилов, който представи в Народното събрание позицията на социалистическата партия за кризата в Украйна.
"БСП е за трайна стабилизация в Украйна, недопускане на нови прояви на насилие. Не приемаме прилагането на двойни стандарти в международните отношения. Не приемаме подкрепата от външни сили на екстремистки групи в Украйна при смяната на властта. Обявяваме се срещу засилването на крайни националистически групи, крайно десни и неофашистки групи в Украйна", се казва в декларацията. Последствията за България от влошаване на ситуацията и по икономически причини, и заради българската общност там ще са по-тежки, отколкото за други страни в ЕС, предупреди Стоилов.
Парламентът можеше да изработи своя позиция за Украйна преди заседанието на КСНС и беше в състояние да изработи по-силна и по-балансирана позиция, смята зам.-председателят на БСП. Според Янаки Стоилов може да се наложи Народното събрание отново да се върне към темата с оглед развитието на ситуацията.
Не бива да се правят опити нито да се тласка правителството към крайни солови действия, които да противопоставят България в рамките на ЕС, нито пък да изчакваме това, което ще стане, заяви Стоилов. Според него в конфликтите между великите сили България не бива да заема ничия крайна позиция и да проявява сервилност. По думите му страната последователно отстоява принципа за суверенитета, единството и териториалната цялост на всяка страна, особено в Европа.
"Настояваме за политическо решение на кризата, постигнато по мирен път. Призоваваме към политически диалог между Русия, ЕС и Украйна. България би могла да има по-активна роля в рамките на ЕС и в диалога с Русия. Българската политика не бива да бъде едностранчива и затворена", заявяват социалистите в декларацията.
Дали темата за икономически санкции срещу Русия отново ще бъде подновена в ЕС зависи преди всичко от отговорното поведение на Русия, което да не води до дестабилизация в Украйна и до опасност от нейното разделение, но и от далновидността на европейските политици - дали са способни да формират европейска политика, която изразява интересите на различните страни членки, смята Стоилов.
Преди това мнозинството отхвърли поредното искане на "Атака" парламентът да обсъжда през тази седмица предложенията й за признаване на резултатите от референдума в Крим и против налагането на санкции на Русия и за неучастие на България в прилагането им.

Само 500 аптеки работят с електронни рецепти

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 13

БСП създава обединение срещу ГЕРБ за честен вот

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 13

БНБ очаква по-високи лихви по кредитите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 13

КЕВР разреши на "Еврохолд" да купи "ЧЕЗ Разпределение"

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 13

Ръст в производството на сирене с палмово масло

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 13

Европейците убедени: Китай изпреварва Америка

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 13

Харадинай иска референдум за обединение с Албания

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 13

ЕК: 70% европейци ваксинирани до лятото

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 13

Кратки новини

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 13

НИМ открива годишната си изложба

автор:Велиана Христова

visibility 116

/ брой: 13

2021-ва - година на втория шанс?

visibility 148

/ брой: 13

Ще има ли София планетариум?

автор:Деси Велева

visibility 124

/ брой: 13

Безработица по стар сценарий

автор:Ева Костова

visibility 132

/ брой: 13

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ