29 Ноември 2021понеделник02:15 ч.

БСП настоява веднага да започнат преговори за изграждане на нова ядрена мощност

автор:Дума

visibility 7

 

„Силно се надявам, че политическите сили са извели своите поуки. В 45-тия и в 46-тия парламент това, което се случи беше нещо скандално. За първи път в новата ни история не е имало такъв прецедент да има три парламентарни избора. Защо? Защото някои партии се държаха инфантилно. Примерно, предлагаха кабинет без да е консултиран с другите, при положение че нямаха необходимия брой гласове и считаха, че с 65 гласа могат да управляват страната – нещо, което е невъзможно. След това от ДБ решиха, че не са важни политиките, а постовете. Започна една разправия за постове и никой не говореше за политики. БСП бе единствена, която говореше и настояваше, че на база политики и приоритети може да се получи някакъв парламентарен консенсус, който да се превърне в управленски консенсус. Уви, не бяхме разбрани от останалите политически сили. Силно се надявам те да узреят и да разберат, че трябва диалогичност, конструктивизъм, прозрачност във водене на разговорите и да стъпим на база на политиките, и да се търсят решенията“, припомни причините за краткия живот на двата предходни парламента кандидатът за народен представител и водач на листата на „БСП за България“ в Пазарджик - Драгомир Стойнев, в предаването „Актуално от деня“ по БСТВ.

Той напомни,  че БСП има решения и още в първите дни на следващия парламент левицата ще ги сложи на масата – конкретни предложения, които ще улеснят живота на хората, а на тази база може да има парламентарен консенсус. „Този консенсус може да „роди“ евентуално правителство. Ако е кризисна ситуацията може да има кризисно правителство, което да има, примерно, къс хоризонт. Ако говорим за средносрочен хоризонт – то може да бъде експертно правителство, но ако наистина се разберем, че страната е най-важното нещо и животът, просперитетът на българина е над всичко, тогава може да се създаде и коалиционно правителство. Ние сме готови за преговори“, коментира Стойнев.

БСП излъчва единство и разум, което личи и от социологическите проучвания, добави социалистът.

„Предлагаме разумни решения, което означава изпълними. Неща, които могат да се случат. Програмата ни е разделена на две части – краткосрочни и дългосрочни мерки. Краткосрочните са тези, които сега, веднага, в рамките на месец могат да имат ефект върху жизнения стандарт на българските граждани. Средносрочните и дългосрочните да имат ефект върху структурните реформи“, поясни кандидат-депутатът.

В деня 19 октомври, който е професионален празник на лекарите, Стойнев благодари на медиците като ги нарече съвременни герои и изрази загриженост за липсата на справедливост в начина, по който се заплаща на труда им. „За нас, българските социалисти, здравето не е стока. По Конституция всеки български гражданин трябва да има достъп до безплатно и качествено здравеопазване, и само чрез държавна политика ние можем отново да върнем българското здравеопазване на онези нива, на които го помним. Когато превръщаме здравето в стока не бива да ни учудва, че липсват специалисти и медицински сестри“, посочи Стойнев. Той конкретизира, че  трябва да има частно здравеопазване, но Здравната каса трябва да работи с държавни и общински болници, т.е. с този ресурс от 5 млрд. лева трябва да се финансират лечебни заведения от университетски тип, общинските, от защитен тип, които са по граничните райони.

 

„Всеки един от нас трябва да има здравно досие със здравна карта“, обясни предложението на БСП Стойнев и подчерта, че здравеопазването и образованието трябва да са приоритети за държавата, която да създава специалисти, а те пък от своя страна след дипломирането си да се ангажират да остават и работят в България за период  от 7 години.

„Ваксинирането трябва да е доброволно, не да се отива на крайни решения“, уточни виждането на БСП Драгомир Стойнев по темата за управлението на ковид кризата и допълни, че трябва да има насърчителна кампания. Според него значима е ролята на личните лекари и те трябва да станат основен фактор в този процес. „Ние трябва да разберем на какво се дължи високата смъртност. Да се анализира населеното място – дали има достатъчно лекари и апаратура, какъв е социалният статус и образователен ценз на всеки засегнат. Защото не е нормално да имаме толкова висока смъртност“, отбеляза Стойнев.

Като слаб министър окачестви Стойнев министъра на здравеопазването д-р Кацаров. По повод новите рестрикции кандидатът за депутат коментира: „Преди няколко дни ни се обясняваше, че проблем няма, онзи ден ни се каза, че в болниците има места. И изведнъж днес ни се казва, че можем да отидем на ресторант или МОЛ само със „Зелен сертификат“. Този министър е част от проблема и министър-председателят да носи цялата отговорност за това. Никакъв план, пълен хаос, от ден на ден се сменят решенията. Дано не стигнем до локдаун. Отчайващо е положението в здравеопазването“.  

Драгомир Стойнев бе категоричен, че Борисов е виновен за щабовете, които създаваше, за недоверието, което има у хората към системата, но очакванията са били други към служебния кабинет. Стойнев разкритикува служебното правителство за уволненията по политически причини, но посочи, че има и плюсове като борбата с купуването на гласове.

„Кризата в енергийния сектор я има, защото от 2009 г. ГЕРБ не направиха усилия за модернизация на енергетиката, вземаха на недалновидни решения и реализираха либерализацията на пазара. Преди няколко месеца се радвахме, че нашата енергийна борса е свързана с европейската и че нашите цени следват европейските. Да, но доходите ни не следват европейските, нито пък нашата конкурентност може да отговори на европейската. Но тогава в ГЕРБ се радваха. И Европа е пример как там също се взимат недалновидни решения – всичко тръгна от цената на природния газ. Не знам защо се обвиняваше Русия, защото Русия изпълняваше своите договори. Когато  беше ковид кризата в Европа там решиха да не нагнетяват своите газохранилища, защото тогава им се струваше, че е висока цената на природния газ. Изпразниха се хранилищата, обаче, икономиката тръгна и тръгна голямото търсене на природен газ. Създаде се паника на пазара. Норвегия все още не се е включила изцяло на пазара, чакахме да дойде прословутия втечнен газ, който, за съжаление, няма откъде да дойде, но и тръгна към Китай. Защото там търсенето е огромно, а американците действат на пазарен принцип. Правителството на БСП подписа договор за газ с Азърбайджан, всичко тръгна за изграждане на интерконектора с Гърция, но до момента го нямаме“, заяви Стойнев. Социалистът коментира и ВЕИ-та: „Там е нещо страшно. Няма лошо да минем към вятър и слънце – хубаво е, само че това не ни решава проблема, защото на нас ни трябват базови мощности, които да ни гарантират потреблението. Това са АЕЦ „Козлодуй“ и „Мариците“. Има три въглищни района – Стара Загора, Перник и Кюстендил. ГЕРБ дадоха на консултантска фирма да пише териториални планове, но до момента не е направено нищо. Затова сме изготвили мярка – веднага с работодатели, синдикати, кметове, с обществеността тези планове за 4-5 години трансформация да бъдат готови. Без въглища няма как да се справим. Ядрената енергетика е ключова, затова БСП сме заложили веднага и на всяка цена да започнат преговори за изграждане на нова ядрена мощност. Имаме реактори и площадка, а в същото време не правим нищо“, коментира Стойнев.

Той припомни и предложените от социалистите мерки за преодоляване на кризите – за всяко домакинство до 200 киловатчаса субсидия за 300-320 000 домакинства, така че да могат да отопляват спокойно домовете си. Да се намали ДДС на енергоносителите от 20 на 9%.

„Също така за болници, детски и социални заведения държавата да компенсира цените, защото ДКЕВР е сложила едни цени за този отоплителен сезон, а те растат нагоре. Бизнесът иска дългосрочни договори. БСП ще поиска още в първите дни целият УС на Българската енергийна борса да бъде изслушан в парламента и сме готови на законодателни промени. БСП настоява за намаляване на ДДС на основните храни от 20 на 9%. Семейно подоходно облагане предлагаме още, в зависимост колко деца имаме, с 550 лева да се намалява на дете данъчната основа. За второ и трето дете 6000 лева еднократна помощ, ако родителите са работили 24 месеца преди това. Безплатни лекарства за децата до 14 години и неплащане на ДОО за работещи до 26 години“, обяви Драгомир Стойнев. Той напомни, че 120 лева за пенсионерите е временна мярка и БСП в следващия парламент ще предложи отново преизчисляване на пенсиите.

Радев свиква парламента на 3 декември

автор:Дума

visibility 5

БСП иска нормални отношения на България с Русия

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 229

Минималната пенсия става 420 лева

автор:Аида Ованес

visibility 383

/ брой: 229

Трупат се още сигнали за свалянето на Гешев

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 229

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 229

Бюджет 2022 готов най-късно до края на януари

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 229

Над 60% от стопанствата са изчезнали за 10 години

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 229

Данъчните връщат до 1350 лв. за три деца

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 229

Новият КОВИД-вариант вече е в Европа

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 229

Байдън против нови санкции срещу "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 229

Ердоган търси виновни за кризата

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 229

САЩ с натиск към Иран

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 229

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 276

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 393

/ брой: 229

КОВИД-19 превзе и болничните

автор:Аида Паникян

visibility 305

/ брой: 229

Предизборният пиар - война без правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 515

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ