06 Юли 2020понеделник15:05 ч.

снимка Емилия Костадинова

БСП настоява за безплатни лекарства на децата

Мнозинството в НС отхвърли идеята за по-ниски данъци за младите българи

/ брой: 224

автор:Юлия Кулинска

visibility 847

За безплатни лекарства за всички деца до 14-годишна възраст и за намаляване на ДДС върху лекарствата на 9%, настоя БСП с предложения, внесени за второто четене на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. При дебатите Георги Гьоков призова за намаляване на данъчната ставка на 5% за месо, мляко, яйца, брашно и продукти от брашно. Той се мотивира, че така хранителните продукти ще станат достъпни за повече хора, но чрез насърчаване на родното земеделие и хранително-вкусовата промишленост. 

БСП предложи всички хора до 26 години да бъдат освободени от данък върху доходите. Социалистите призоваха още за необлагаем минимум от 500 лв. за всяко дете, ненавършило 18 години. Предложенията са част от алтернативния бюджет на левицата. 

"Явно не ви притеснява, че България се топи годишно средно с между 60 и 40 хил. души. Не искам да сме на дъното. Искам да имаме такава данъчна политика, в която младите хора да имат възможности за по-високи доходи", обърна се към управляващите Надя Клисурска. "Няма как да не ни стряскат цифрите, че 80% от българите едва оцеляват. Младите и активните хора трябва да бъдат подкрепени", подчерта тя. 

Призивът на социалистите за подкрепа на младите хора обаче не беше чут от мнозинството и предложенията на БСП бяха отхвърлени.

Не беше прието и предложението ваучерите, които се раздават за храна, да важат и за нощувки. Искаме да дадем възможност за избор на работниците за какво да харчат ваучерите, обясни Христо Проданов. По думите му в момента те се харчат за храна в големите търговски вериги. Проданов подчерта, че ваучерите са на стойност 1500 лева на година, които са достатъчни семейството да плати лятната си почивка в някой от българските курорти.

Отхвърлено беше предложението на ДПС да не се събират месечни такси от родителите и настойниците за детски ясли и градини. Текстът беше подкрепен от БСП с аргумента, че тази мярка ще струва само 66 млн. лева, а ще подпомогне младите семейства.

С промени в Закона за корпоративното подоходно облагане се изменят Законът за данъците върху доходите на физическите лица, Законът за местните данъци и такси, Законът за ДДС. Измененията влизат в сила от догодина. Дебатите продължават и днес.

С 6 лв. по-скъпа е потребителската кошница

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 126

Големите търговци плашат с бензинова криза

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 126

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 126

Кланици се оказаха огнища на COVID-19 и в Австрия

автор:Дума

visibility 154

Рекорден брой новозаразени в световен мащаб

автор:Дума

visibility 166

Втора локална карантина в Испания

автор:Дума

visibility 261

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 520

/ брой: 126

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

visibility 330

/ брой: 126

Новата конституция на Путин

автор:Мирослав Попов

visibility 356

/ брой: 126

ПЕНКА КАЛИНКОВА

visibility 240

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ