07 Декември 2019събота18:46 ч.

снимка Емилия Костадинова

БСП настоява за безплатни лекарства на децата

Мнозинството в НС отхвърли идеята за по-ниски данъци за младите българи

/ брой: 224

автор:Юлия Кулинска

visibility 437

За безплатни лекарства за всички деца до 14-годишна възраст и за намаляване на ДДС върху лекарствата на 9%, настоя БСП с предложения, внесени за второто четене на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. При дебатите Георги Гьоков призова за намаляване на данъчната ставка на 5% за месо, мляко, яйца, брашно и продукти от брашно. Той се мотивира, че така хранителните продукти ще станат достъпни за повече хора, но чрез насърчаване на родното земеделие и хранително-вкусовата промишленост. 

БСП предложи всички хора до 26 години да бъдат освободени от данък върху доходите. Социалистите призоваха още за необлагаем минимум от 500 лв. за всяко дете, ненавършило 18 години. Предложенията са част от алтернативния бюджет на левицата. 

"Явно не ви притеснява, че България се топи годишно средно с между 60 и 40 хил. души. Не искам да сме на дъното. Искам да имаме такава данъчна политика, в която младите хора да имат възможности за по-високи доходи", обърна се към управляващите Надя Клисурска. "Няма как да не ни стряскат цифрите, че 80% от българите едва оцеляват. Младите и активните хора трябва да бъдат подкрепени", подчерта тя. 

Призивът на социалистите за подкрепа на младите хора обаче не беше чут от мнозинството и предложенията на БСП бяха отхвърлени.

Не беше прието и предложението ваучерите, които се раздават за храна, да важат и за нощувки. Искаме да дадем възможност за избор на работниците за какво да харчат ваучерите, обясни Христо Проданов. По думите му в момента те се харчат за храна в големите търговски вериги. Проданов подчерта, че ваучерите са на стойност 1500 лева на година, които са достатъчни семейството да плати лятната си почивка в някой от българските курорти.

Отхвърлено беше предложението на ДПС да не се събират месечни такси от родителите и настойниците за детски ясли и градини. Текстът беше подкрепен от БСП с аргумента, че тази мярка ще струва само 66 млн. лева, а ще подпомогне младите семейства.

С промени в Закона за корпоративното подоходно облагане се изменят Законът за данъците върху доходите на физическите лица, Законът за местните данъци и такси, Законът за ДДС. Измененията влизат в сила от догодина. Дебатите продължават и днес.

БАБХ е скрила 135 случая на храни със салмонела през 2019

автор:Дума

visibility 21

Пуснаха Стайко Стайков от ареста

автор:Дума

visibility 117

Путин и Ердоган пускат "Турски поток" заедно

автор:Дума

visibility 140

Безредици в Атина и Патра

автор:Дума

visibility 108

Нов удар срещу Китай

автор:Дума

visibility 291

Бедност заплашва развития свят

автор:Дума

visibility 431

/ брой: 235

Боко ТВ

автор:Велислава Дърева

visibility 893

/ брой: 235

В България се имитира борба срещу корупцията

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 235

Животът на един "шпионин"

visibility 402

/ брой: 235

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ