31 Март 2020вторник23:45 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Манол Генов (в средата) заяви, че промените се предлагат от БСП, за да има сериозен контрол върху занимаващите се с отпадъци

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

Левицата предлага постоянно видеонаблюдение на площадките

/ брой: 35

автор:Дума

visibility 418

"Вотът на недоверие, както се очакваше, не мина, но виждате сериозно раздвижване и сред управляващи, и сред законодатели по отношение на бъдещето на функционирането на закона, свързан с отпадъците. От БСП предлагаме промени в законодателството с цел налагане на сериозен контрол върху занимаващите се с отпадъци.  С нашите предложения се опитваме да изравним правния статут на всички участници в дейността по събиране на отпадъците. Тъй като в годините, още от 2012 г., има сериозни банкови гаранции за всички, които участват в събирането на отпадъците, но те бяха само за черни и цветни метали. Сега, с хаоса, който се създаде с движението на боклуци от различни европейски страни, от трети страни, видяхме, че сивият бизнес и сивата икономика бягат от черните и цветните метали, в резултат на сериозните гаранции, които бяха искани. Така че ние предлагаме това да се пренесе върху всички субекти, да имаме 24-часово наблюдение на всички площадки, независимо от това какви отпадъци ще се събират". Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Манол Генов. Той подчерта, че от БСП предлагат да отпадне сериозен ангажимент на бизнеса, който се занимава с отпадъци - ангажимент, който касае администрирането, което, по думите му, е сериозна пречка. "С изсветляването на този бизнес, нашата прогноза е, че ще бъдат увеличени сериозно контролът и приходите, които се формират в републиканския бюджет", каза още Генов.

Ден по-рано екоминистърът Емил Димитров обяви, че за решаването на проблема с нерегламентираните отпадъци най-важното е да може да се налагат бързи санкции и бързо да се закриват тези терени, а отговорните за тях да ги почистват. Това коментира той след участие в конференция на Българската асоциация по рециклиране, посветена на оползотворяването на електрическото и електронното оборудване. След разкрития нелегален внос на отпадъци и неправилното съхранение на такива на площадки, започналите прокурорски проверки и правителствена офанзива за затягане на контрола, в момента се подготвят поправки в Закона за управление на отпадъците. Досега коментираните идеи са за въвеждане на банкови гаранции при регистриране на терените за съхранение на отпадъци, а площадките да имат видеонаблюдение. Планира се още вносът да става само през три гранични пункта и за всяка пратка от чужбина да се обявява предварително маршрутът и да се следи.

Народен представител e с коронавирус

автор:Дума

visibility 3

Румен Радев: Кризата показа, че хазната е празна

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 62

Отмениха задължителното носене на маски

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 62

7,8 млрд. лв. нов дълг и дефицит от 3,5 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 62

Коронакризата обхвана 63 предприятия

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 62

Между 15-16 лв. за килограм агнешко по Великден

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 62

НАП няма да запечатва търговски обекти

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 62

Още 46 души са починали от коронавируса в Турция

автор:Дума

visibility 5

Путин общувал с лекар, заразен с КОВИД-19

автор:Дума

visibility 57

Русия и Китай пратиха помощ и за САЩ

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 62

Украйна продава земята си под натиск от МВФ

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 62

Не ви вярваме!

автор:Ина Михайлова

visibility 368

/ брой: 62

Глобална или национална Европа?

автор:Николай Шопов

visibility 69

/ брой: 62

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ