20 Януари 2021сряда02:42 ч.

БСП не подкрепи изпълнението на бюджета на СО

Кметът Фандъкова доволна от събираемост от данъци в рамките на 98%

/ брой: 98

автор:Мила Христова

visibility 1399

Със спорове относно приоритетите на Столичната община беше прието вчера касовото изпълнение на бюджета на София. Представителите на БСП бяха категорично против приоритетните пера на СО, където социалните разходи не са на желаното равнище. Кметът Йорданка Фандъкова прие критиката на лидера на столичните социалисти Калоян Паргов за политически, защото двете партии имали принципни разминавания. Тя очерта и приоритетите на управляващите в столицата като събираемост на данъците и постъпления от общински такси. По тези пера тя отчете изпълнение на бюджета от данъци в рамките на 98%, а от такси - 87%.
Николай Белалов, общински съветник от БСП, обясни, че всеки гражданин, който е претърпял пътнотранспортно произшествие, отива в КАТ, взима протокол и си събира парите. Поне от 7-8 години СО смята тези пари за нищо. А това са поне 100 000 лв. годишно, които чиновниците в общината не смятат за нищо, каза общинският съветник от БСП.
Белалов подчерта, че социалната осигуреност, училища, детски градини е значителна сума от бюджета, но въпреки това сумата не се използва достатъчно ефективно. Като пример той посочи проблема с детските градини. Кризата с местата в градините е възникнал, когато Фандъкова е била зам.-кмет по образование. За 7-8 години тази криза не може да бъде решена, защото тази политическа сила не си е свършила работата, каза общинският съветник от левицата.
Независимо от критиките кметът Фандъкова се похвали с бюджет, който е благодарение на упорита работа, много строга финансова дисциплина и активна работа на данъчната администрация. Тя посочи, че трябва да има възражения и критики, особено от страна на опозицията. По този повод тя подчерта, че те традиционно те никога не гласуват и не приемат бюджета на СО единствено по политически причини. "Това за мен е достатъчно”, заяви кметът.
На критиките относно ликвидирането на гаражните клетки в София, тя обясни, че не може да се узакони нещо, което е незаконно построено.  Ако колегите от БСП имат предвид някакъв механизъм, винаги могат да го предложат и аз съм готова да го чуя, обеща тя. Фандъкова обясни, че районните кметове постепенно успяват да премахнат част от гаражните клетки, но това изисква много голям финансов ресурс, така че не може да стане изведнъж.

"Арт Витошка" ще се преработва заради протести

 Живеещите на бул. "Витоша" имаха доста забележки за първоначалния вариант за "Арт Витошка", каза вчера главният архитект на София Петър Диков по повод протестите на живеещи в района срещу предоставянето на улицата за ползване за акции на Съюза на артистите в България. Забележките били относно шума, натоварването на "Витошка" и под натиска на обществеността, главният архитект обеща да преработи този вариант. Както "Дума" писа, по необясними причини и в явен конфликт на интереси Столичната община отдаде за ползване публичните части на бул."Витоша" на Съюза на артистите в България, чийто зам.-шеф е актьорът и общинар от ГЕРБ Роберт Янакиев. Решението беше прието с неговия глас.
Зам.-кметът на София Тодор Чобанов обяви подкрепа на проекта "Арт Витошка" с аргумента, че няма големи градове в Европа, особено столици, където в идеалния център да не се концентрира улично изкуство. Според Чобанов трябвало да се намери баланс между живеещите и гостите на града.

Само 500 аптеки работят с електронни рецепти

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 13

БСП създава обединение срещу ГЕРБ за честен вот

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 13

БНБ очаква по-високи лихви по кредитите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 13

КЕВР разреши на "Еврохолд" да купи "ЧЕЗ Разпределение"

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 13

Ръст в производството на сирене с палмово масло

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 13

Европейците убедени: Китай изпреварва Америка

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 13

Харадинай иска референдум за обединение с Албания

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 13

ЕК: 70% европейци ваксинирани до лятото

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 13

Кратки новини

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 13

НИМ открива годишната си изложба

автор:Велиана Христова

visibility 116

/ брой: 13

2021-ва - година на втория шанс?

visibility 148

/ брой: 13

Ще има ли София планетариум?

автор:Деси Велева

visibility 124

/ брой: 13

Безработица по стар сценарий

автор:Ева Костова

visibility 132

/ брой: 13

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ