18 Февруари 2020вторник08:07 ч.

Заради санкциите стокообменът между България Русия е намалял, посочиха социалистите

БСП отново поиска отмяна на санкциите срещу Русия

Неефективни са, има двоен стандарт при налагането им, аргументират се социалистите

/ брой: 146

автор:Ростислава Иванова

visibility 963

Парламентарната група "БСП за България" внесе в НС проекторешение за отмяна на санкциите срещу Русия, съобщи народният представител Антон Кутев. Той обоснова мотивите за предложението като чисто икономически. Има цели сектори на българската икономика, които губят от санкциите, като туризма, леката и хранителната промишленост, посочи Кутев. ДУМА припомня, че БСП опита да прокара падането на санкциите още през октомври 2015 г., но мнозинството отхвърли предложението.

"С повече от 50 подписа внесохме проекторешение за отмяна на санкциите срещу Русия. Очевидно е, че както за България, така и за цяла Европа санкциите дават изключително лош икономически резултат, в същото време доказаха своята неефективност. Предлагаме на Народното събрание да се обяви срещу тях и задължаваме председателя на НС да обяви решението пред ЕП и пред парламентите на другите държави членки", обяви Кутев. По думите му България няма да е нито първата, нито единствената страна, която обсъжда подобно решение, а с това би била част от европейската политика. Парламентите на Франция и Кипър вече са приели подобни решения, а в Словакия и Белгия в момента се обсъждат, уточни той. 

Премахването на санкциите срещу Русия и реципрочните санкции срещу държавите членки на ЕС отговаря и на националния ни икономически интерес, категоричен е социалистът. Статистическите данни показвали, че за последните четири години въпреки санкциите стокообменът между Русия и САЩ се е увеличил 4 пъти, докато между България и Русия е намалял. 

Предложението на БСП следва цялостната политика на партията по този въпрос и общото желание за затопляне на отношенията между ЕС и Русия, мотивира се и Валери Жаблянов. "Без единение в рамките на континента ЕС трудно ще достигне онези високи темпове на икономическо и социално развитие, каквито желаем всички да видим, особено държавите от периферията", каза социалистът. 

"Има двоен стандарт при санкциите срещу Русия. Големи международни корпорации като "Сименс" и "Фолксваген" спокойно инвестират в Русия и печелят, а България остава забравен остров в Европа по отношение на развитие на технологиите", посочи Манол Генов.

Пламен Димитров: С 20% скача токът, ако спрем "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 33

Законът за водоснабдяването готов до средата на май

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 33

Горанов пак ще тегли заем

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 33

МЗХ праща подвижни мандри и кланици в планинските райони

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 33

Стачка блокира транспорта и институциите в Атина

автор:Дума

visibility 0

Заразата в Ухан плъзнала от лаборатория

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 33

Все повече македонци подкрепят договора с България

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 33

Лавров и Помпео преговаряха в Мюнхен

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 33

Кризата в журналистиката ни е без прецедент

автор:Велиана Христова

visibility 109

/ брой: 33

В помощ на прокуратурата

автор:Евгени Гаврилов

visibility 102

/ брой: 33

Датата

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 33

Очакват ви 300 находки от дълбините на времето

автор:Велиана Христова

visibility 404

/ брой: 32

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ