20 Септември 2021понеделник11:45 ч.

БСП отново предлага 9% ДДС на лекарствата

Социалистите настояват за един учебник по един предмет и за данъчни облекчения на семействата с деца

/ брой: 147

автор:Юлия Кулинска

visibility 1417

Народните представители от "БСП за България" отново внесоха в Народното събрание законопроект за намаляване на ДДС от 20 на 9% за лекарствата в хуманната медицина, заплащани от НЗОК, за медицинските изделия и диетичните храни за медицински цели. Цените на лекарствата в България най-високи, мотивира се левицата. "Цените на свободна продажба в аптеките са почти равни на тези, които пациентът плаща след  отстъпката от НЗОК. Делът на фармацевтичните разходи у нас достига 38% при 25% средно за ЕС, което означава, че 81 на сто от лекарствата се плащат от пациента. В Ирландия има 5 ставки за лекарства, а във Франция и Италия - по четири", изброяват социалистите. От БСП са пресметнали, че по-ниският налог ще доведе до намаляване на приходите в бюджета с 374 млн. лева. Положителният ефект се изразява в по-ниски бюджетни разходи за лекарства, увеличение на приходите от по-големия оборот, свиване на сивия сектор и увеличение на данъчните постъпления. По този начин приходите в бюджета ще са повече с около 450 млн. лв. По-ниското ДДС е и антикризисна мярка с ефект върху икономическия растеж и за по-леки преминаване през кризата. Намаляването на ДДС на 9% на лекарствата е отдавнашно искане на левицата, което тя за последно предложи при приемането на данъчните закони в края на миналата година. Тогава само ставката за ресторантьорските и кетъринг услуги, книгите и учебниците, бебешките храни и пелени беше намалена на 9 на сто.
БСП внесе и предложението за въвеждането на един учебник по един предмет във всички училища. Той ще се одобрява от министъра на образованието. Учебните помагала, които ще се използват от учениците се избират от учителя, който преподава по съответния предмет или модул.
Да се приспадат по 6000 лева от данъчната основа за всяко ненавършило пълнолетие дете, предлага левицата със законопроект за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, внесен в парламента. Съгласно сега действащият закон данъчното облекчение за деца, които се приспадат от сумата от годишните данъчни задължение е 200 лв. при едно ненавършило пълнолетие, 400 лв. при две деца и 600 лв. - при три и повече ненавършили пълнолетие деца. Социалистите искат да отпадне ограничението за данъчни облекчения за семействата, които имат три деца, като по този начин се даде право и на многодетните родители да ползват данъчни преференции. Така на практика родителите с едно дете ще имат право на преференция до 600 лева, с две деца до 1200 лева, а с три - до 1800 лева и т.н. В законопроекта е записано още и предложението месечната данъчна основа да бъде намалена с 500 лева за всяко дете.

ЦИК ще купи допълнителни машини и памет за изборите

автор:Дума

visibility 75

COVID-19: Близо 10% са положителните проби

автор:Дума

visibility 309

Пари за пътища чак догодина

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 180

Токът за битa поскъпва неизбежно

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 180

Губим 40 000 работници годишно

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 180

Чуждите инвестиции се стопиха с 64%

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 180

Стрелба в университет в Сибир, има ранени

автор:Дума

visibility 87

Приключиха изборите за Държавната дума в Русия

автор:Дума

visibility 283

Турците в Северна Македония с ултиматум към преброяването

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 180

Париж се усъмни в съюза със САЩ

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 180

Между възхода и падението

автор:Евгени Гаврилов

visibility 311

/ брой: 180

Какво ни предлага дуетът Петков-Василев

visibility 796

/ брой: 180

След края на 46-ото НС: Присъдата е сурова

автор:Мирослав Попов

visibility 492

/ брой: 180

Кучешко-човешки живот

автор:Таня Глухчева

visibility 289

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ