09 Юли 2020четвъртък07:48 ч.

БСП предлага във вуз да се влиза само с матури

Без ясни цели за образованието и науката ще останем на опашката на Европа, категоричен е Сергей Станишев

/ брой: 111

автор:Ира Тодорова

visibility 1091

Матурите да се превърнат в единствения вход за висшите училища, предвижда управленският проект на БСП за образователната сфера. Той бе публично обсъден вчера с експерти и представители на неправителствени организации. В проекта е заложено запазването на държавните висши училища и отпадането на таксите в тях. Левицата предлага още, към 2020 г. да се въведе безплатно обучение за студенти, които са слючили 5-годишен договор за работа в България.
Социалистите са заложили броят на отпадащите от училище да спадне до 15%, а към 2020 г. процентът да е 10. Според левицата е необходимо да се въведе електронизация на учебното съдържание. БСП залага на връщането на авторитета на учителите, тъй като, според левите, в следващите няколко години се очертава сериозен недостиг на преподаватели. Отговорната национална политика в науката е третият елемент в проекта на левицата. В него е заложено увеличаване на преподавателския капацитет. Лицата, занимаващи се с наука, да не бъдат по-малко от 4,5 души на 1000 при нива от 5,5 на 1000 в ЕС, е записано в проекта.
За БСП образованието и развитието на науката е държавна отговорност, бе единодушното мнение, изразено по време на кръглата маса.
"Ако нямаме ясно формулирани цели в политиката на държавата по отношение на образованието и науката, оставаме на опашката на ЕС във всяко отношение и няма да бъдем конкурентноспособни", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Той припомни, че именно образованието традиционно е особена ценност на всяко семейство в България. Станишев допълни, че съвсем скоро ЕС прие Стратегия "Европа 2020" с амбицията Европа да стане много по-конкурентноспособна икономика, основаваща се на иновациите и знанието. Станишев категорично отхвърли подхода на управляващите към образованието, като изтъкна, че те го превръщат в услуга, а не в право на всеки млад човек. Има и изключително опасни и екстравагантни решения, подчерта лидерът на БСП. "Цяла година обществото  става свидетел на фарса в отношението на държавата и управляващите към бъдещето на БАН", припомни Станишев.
Ако България иска да достигне останалите страни, това няма как да стане без работна сила, категоричен е Станишев. Бъдещето може да принадлежи само на добре образовани хора, в които държавата трябва да инвестира, подчерта лидерът на БСП.
"С образователния си управленски проект БСП се стреми да се противопостави на неморалната политика на ГЕРБ, както и на отношението към науката като неефективна и ненужна", заяви председателят на Съвета по образованието към НС на БСП Атанаска Тенева.

 

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 264

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 111

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 171

/ брой: 129

Датата

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ