04 Август 2021сряда01:47 ч.

Нинова връчва партийна книжка на кмета на молдовския град Твардица Георгий Попов

БСП разширява политическата си география

Етнически българи от червения пояс на Молдова създадоха организация на БСП

автор:Юри Михалков

visibility 165

Осем партийни книжки на членове на молдовската организация на БСП връчи в петък лидерката на партията Корнелия Нинова. Книжките бяха приети от председателя на организацията и кмет на молдовския град Твардица Георгий Попов, съпроводен от още двама представители от партията на българските социалисти в Молдова. Самата организация бе учредена на 1 юни тази година, като начинанието по създаването й стартира в края на миналата година.

От страна на БСП бяха ангажирани зам-председателят Кристиан Вигенин, който отговаря за международната дейност,  и председателяТ на 9 ОПО-район "Триадица" Ивайло Маринов, който пък движеше цялата процедура по учредяването на организация. Предците на сегашните жители на града са български преселници от сливенското село Твърдица и околните села след Руско-турската война през 1828 - 1829 година.

Корнелия Нинова подчерта, че българите в чужбина са изключително важни и БСП има конкретни предложения и мерки за тях.

“В платформата сме записали нова Стратегия за българите в чужбина, която да даде по-добро взаимодействие и да насърчава участието, и приноса на българите, живеещи в чужбина, в развитието на страната” допълни лидерът на левицата. По думите й  тази стратегия трябва да гарантира социалните и трудовите права на българите в чужбина, да постави акцент върху образованието и да съхрани българския дух и традиции.

"Целта за учредяването на новата ОПО на БСП е обединение на всички активни хора с българско самосъзнание, съхраняване на националната ни идентичност, за запазване на българската духовност, традиции и обичаи, гласеше съобщението на Георгий Попов за медиите. За да може с общи усилия да събудим интереса към нашата прародина България, да повдигнем духа на бесарабските българи, да обединим всички, носещи българщината в сърцата си, заедно да съумеем да направим живота на хората по-добър не само на думи, но и на дела".

На срещата той разказа, че град Твардица с население от 5500 души се намира в т.нар. червен пояс на Южна Молдова, който гласува за социалистите. Не случайно те са мнозинство в парламента в Кишинев. По думите му от 70-хилядите етнически българи в Молдова над 87% гласуват за нейните социалисти и той очаква висока подкрепа и за БСП на предстоящите на 11 юли избори. За този вот са създадени четири избирателни секции, една от които е именно в Твардица. Градът и районът са безмитна зона от 1997 г., в тях функционират 5 завода, единият от който тухларна фабрика, а другите са от винения и преработвателен сектор, каза още молдовският представител на БСП. По думите му икономическата ситуация не е лесна и местните млади хора емигрират навън в търсене на работа.

В отговор Корнелия Нинова описа динамичната политическата ситуация в България, като изтъкна, че на финалната права са трите партии, сред които и БСП. Лидерката на БСП обаче смята за тревожно, ако след вота не бъде сформирано правителство и се отиде на нови предсрочни избори. Това ще бъде тежко за България и ще отложи решаването на наболели проблеми, като бюджетните. А и хората се умориха от избори, смята Нинова. Тя подчерта, че предстои още 4 партии да влязат във вече 16-партийната лява коалиция. Като проблеми лидерката подчерта страха сред възрастните хора от машинното гласуване, което обаче е гаранция за честни избори.

Нинова се надява БСП да мобилизира още около 100 000 гласа на възрастни избиратели, които се въздържаха от предишното гласуване заради КОВИД-епидемията.  

Тя призна, че "нашата работа не е на необходимото ниво" относно българите в чужбина, но имаме и амбицията това да се промени.

Нинова заяви, че не харесва позицията на работодателите, изразена от срещата й с тях по-рано тази седмица. Според нея, тревожно е, че те търсят чужда работна сила от Индия или Филипините, а пренебрегват българите. По думите й целта на БСП е да върне българите.

На гостите бяха подарени български книги за културния център в Твърдица. Те отправиха покана към Нинова за среща там, която тя прие с благодарност.

 

 

 

Янаки Стоилов обжалва отказа за отстраняването на Гешев

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 148

ИТН представи кандидатите за министрите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 148

Над 200 пожара избухнаха за денонощие

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 148

Спешни медици се разграничиха от протест

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Ценови удар

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 148

ЕБВР придоби дял в концесионера на летище София

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 148

С над 30 на сто поскъпна токът за бизнеса

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 148

Почивката ни излиза с 10-15% по-скъпа

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 148

САЩ гонят още 24 руски дипломати

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 148

Грузинци призоваха Путин за рестарт на отношенията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 148

Протест в Прищина пред посолството на Албания

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Кратки новини

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 148

За цената на зелето

автор:Мая Йовановска

visibility 225

/ брой: 148

Цената на тока няма да се регулира от 2024 г.

автор:Евгени Гаврилов

visibility 196

/ брой: 148

Щом номерът минава

автор:Владимир Георгиев

visibility 197

/ брой: 148

Непонятно!

visibility 201

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ